fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Кои са винарните с хотелска част

Кои са винарните с хотелска част

Blog thumbnail

Ако тръгвате на винен туризъм, не е задължително да се ограничите до винарните с възможност за нощувка, но те биха могли да са ви идеалното място за отсядане и отправна точка за още посещения в региона.

В тази статия подбрах винарните с възможност за настаняване, в голяма част от които съм била гост и ще ви споделя моите лични впечатления (там където имам такива) и препоръки.
Ще отбележа и някои, които не познавам лично, но са в списъкa ми за винени уикенди през това лято.


Долината на Струма


Златен Рожен

Винарска изба Златен Рожен е разположена в село Капатово (на 12 км от Мелник), а едноименният бутиков хотел е разположен в съседното село Рожен (на 15 км от винарната). За разлика от останалите обекти, тук хотелът предхожда построяването на винарната с няколко години. Собствениците сем. Осиковски изграждат семейния хотел на мястото на старото читалище в селото и закупуват няколко малки парцела с лозя в региона. Виното, което правят от тях ги вдъхновява да се впуснат в една по-сериозна винена авантюра. И така от хотелския бизнес, споделените с приятели и клиенти бутилки вино от първите няколко реколти, идва смелостта и за изграждане на модерна база в село Капатово. 

Хотел Златен Рожен

От посещението ми в избата през септември 2019 научих доста любопитни факти за тероара на в региона. За това може да прочетете по-подробно тук.

Хотел Златен Рожен, село Рожен
Хотел Златен Рожен, село Рожен

Хотелът е в традиционен за района стил, изключително уютен и тук се чувствате наистина като у дома си. Всяка стая е кръстена на някой от сортовете, от който се правят вината на Златен Рожен. За по-големите групи има организирани дегустации в дегустационната към хотела. Но аз лично ви препоръчвам да се отбиете до винарната в село Капатово (само на 3 км от автомагистрала Струма) и да проследите целия процес на производство заедно с очарователната Мария и да се настаните удобно в модерната дегустационна.


Вила Синтика

Едва ли може да се намери някакъв недостатък на това разкошно място, направено с толкова усет. Най-критичните може да не харесат факта, че е разположен в самата градска част на Сандански. Но от друга страна хотелът е само на крачки от старата част от Винарна Синтика и Опитната станция, където са били създадени някои от емблематичните сортове като Мелник 55 и Сандански мискет.

винарни с хотел
Вила Синтика

Всички други удобства като външен басейн и прекрасната градина около хотела могат само да ви отклонят от винения път и да решите да останете още ден два в региона за пълноценна почивка. Тук ви препоръчвам да влезете в старата изба. Не знам за вас, но аз изпитвам особено чувство когато съм в такова съоръжение, където за пръв път са отлежавали вината от новите мелнишки сортове.  


Zornitza Family Estate Relais & Châteaux

Семейно имение Zornitza Family Estate се намира в долината на Струма, на 15 км югоизточно от Сандански и на 5 км от Мелник, сред лозови масиви и планински върхове. Тук ще откриете красота, простор, природа, лукс, уют, екологична храна, завидна винена колекция… и още толкова много неща.

Когато посетих имението, разполагаще само с 6 елегантни вили, но днес капацитетът е увеличен с новия бутиков хотел.

Zornitza Family Estate Relais & Châteaux-shop.winetours.bg-rooms
Zornitza Family Estate Relais & Châteaux

Повече може да прочетет тук.

Други винарни наблизо:

 • Вила Мелник

 • Винарска изба Рупел

 • Винарна Орбелус

 • Винарна Орбелия


Ува Нестум

Комплекс Ува Нестум

Ува Нестум е един от винените хотелските комплекси с най-широка гама от туристически услуги. На разположение на гостите е голям СПА център с външе и вътрешен басейн, както и тенис корт и други спортни съоръжения. Това е един от най-подходящите винени обекти за семейства с деца, заради голямата детска площадка и парк.

Намира се в периферията на град Гоце Делчев (Долината на Месата).


Южен Сакар/ Югоизточна Тракийска низина


Заара Естейт

Заара Естейт е мястото, от което имаше нужда Южен Сакар. Наличието на толкова много малки и средни винопроизводители около Харманли е причината, която кара страстните винолюбители да се отправят към региона. А Заара естейт предлага отлични условия да се насладим и на виното и на комфортен престой. Комплексът е построен през 2018 и представлява модерна, но и уединена хотелска част заедно с винарска изба.

Zaara estate
Zaara Estate

Издига се на върха на възвишение до село Главан, където се намират и собствените лозови насаждения на избата. Комплексът предлага тематични пакети с турове до останалите винарски изби и исторически забележителности. Може да видите подробности за тура По пътя на сакарското вино (тук) и История и вино (тук).  Предлагат се и колеле, с които да се разхдите до лозята, да стигнете до останките на древния път Via Diagonalis или до някои от многобройните скрити тракийски паметници.

zaara estate
Zaara Estate


Кастра Рубра

Кастра Рубра е друг винен обект, в който може да отседнете. Но само при едно условие, да го наемете целия. 10-те стаи към винарската изба се отдават за частни събития, тиймбилдинги и др.

Други винарни наблизо:

 • Вила Басареа
 • Винарна Братанови
 • Шато Коларово

Ако нямате време за всички, отбийте се в Енотека Сакар, където се предлагат всички вина от региона. За дегустация е необходимо да се обадите предварително.


Тракийска низина


Вила Юстина

Вила Юстина е една от най-посещаваните винарни в България. Но не заради странични атракциони, а заради качеството на виното и дружелюбното и компетентно посрещане. Не е за подценяване и близостта и до прекрасния град Пловдив. Може да си направите комбиниран тур до града под тепетата и да посетите винарната, която е само на 30 мин. от града. 

Дегустационна зала, Вила Юстина

Посещавала съм Вила Юстина много пъти – за дегустация, на тематични събития или на Трифон Зарезан и все не ми стига. За гостите от цялата страна винарната вече е построила няколко вили и хотел. Изградени са в сходен стил с винарския комплекс и в унисон със къщите наоколо.  

Вили Юстина

Винарната вече посреща гости, а хотелският комплекс отваря на 1.07.2020 г.

Други винарни наблизо:

 • Винарско имения Драгомир

 • Винарска изба Бендида

 • Вила Винифера

 • Беса Валей

 • Винарски комплекс Тодороф (не са отворени за момента)


Едоардо Миролио

Едоардо Миролио е един от големите производители от по-ново време. Лозовите масиви са толкова обширни около избата, че най-добре се качете на кулата, от където може да добиете представа за разположението на масивите и да се насладите на приказна гледка и характерния за Сливенския край постоянен вятър. Вероятно в летните горещи месеци този полъх ще ви е много по-приятен, както е и за самите лозя, които се разхлаждат и зреят умерено, благодарение на него. Но повече за лозарските практики и правенето на вино, ще може да научите от обиколката си във винарната.

Хотел Соли Инвикто

Тук имате възможност да проследите и етапите на производство на пенливи вина по класически метод. Комплексът е отворен, но същевременно добавя и някои интересни нови винени предложения, които ще са достъпни за гостите съвсем скоро.


Мидалидаре Естейт

Midalidare Hotel & SPA се намира в село Могилово, община Чирпан и предлага богата гама от спа и туристически услуги. В селото, но в отделен комплекс е винарската изба, където може да проследите процеса на производство и да дегустирате вината на избата.

Други винарни наблизо:

 • Better Half

 • Angel’s Estate

 • Four Friends


Розова долина


Шато Копса

Шато Копса
Шато Копса

Шато Копса е хотелски комплекс и винарска изба до град Сопот. В подземиния етаж на хотелската част само отлежават бъчвите с вино, а производствената част е изнесена малко по-далеч от комплекса и не се предлага за посещение. Може да се насладите на дегустация в един от двата ресторанта на хотела или край бъчвите в избата. Комплексът е заобиколен от своите лозови масиви, което го прави доста романтично място.


Винарна Сопот

Хотел към винарна Сопот

Винарна Сопот e също само на няколко километра от гр. Сопот. Комплексът включва винарска изба и хотелска част в типичен български стил. В кухнята също се акцентира на традиционните ястия, а обслужването и особено посрещането в избата от технолога Георги Чорбаджаков е изключително любезно и запомнящо се. За съжаление след извънредното положение настаняването в комплексът ще работи само с големи групи. Надявам се скоро да редактирам тази част на статията.


Винен и СПА комплекс Старосел

Винен и СПА комплекс Старосел от малък бутиков комплекс в последните няколко години се превърна от един от най-големите туристичеки обекти в района. Намира се край село Старосел, община Хисар. Привлича с внушителния си СПА център, множество удобства и автентична българск атмосфера.

От тук може да поемете към Пловдив по един по-бавен, но и по-винен път, минавайки през:

 • Винарска изба Румелия (гр. Панагюрище)
 • Виа Винера
 • Винарска изба Манастира


Дунавска равнина


Винарски комплекс Седем поколения

Седем поколения е едно от винените ми пътувания, планирани за това лято. Разположен е в непосредствена близост до р. Дунав и на 30 км западно от гр. Русе. Историята на Любен Рабчев, който се връща след 40 години, прекарани в Америка, за да възстанови старите семейни винени традиции, ми звучи доста смела и интересна. Комплексът е малък (8 двойни стаи и 3 панорамни апартамента), което го прави още по-привлекателен за мен. Разстоянията до други изби са големи, но на идване или отпътуване от комплекса може са се посетят:

Други винарни наблизо (около Велико Търново):

 • Винен дегустационен център

 • Винарна Ялово

 • Винарска изба Марян


Черноморски регион


Салла Естейт

Винарска изба Салла естейт e втората ми дестинация за това лято. Вероятно ще съчетая престоя си с посещение на фестивалът Вино и Гурме във Варна през юли. Комплексът се намира в село Блъсково, община Провадия, само на 60 км от гр. Варна. Винарната притежава 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата.

salla estate
Лозята на Салла Естейт

Освен със зала за винени дегустации, винарската изба разполага още с ресторант в български стил, къща за гости, пикник зона, конна база и живописни лозя. Това е достатъчна причина да останеш само в комплекса, но наблизо има и обекти от национално значение, като Мадарският конник само на 32 км.и много други, които си заслужава да се посетят.

Други винарни наблизо:

До Варна:

 • Винарна Варна

Около Шумен:

 • Винарска изба Царев Брод

 • Шато де Берж


Подкрепете
българското вино, консумирайте умерено и планирайте следващият винен тур.


Ако ви харесват
нашите статии, подкепете ни и резервирайте с нас!

На shop.winetours.bg може да намерите ваучери за винени дегустации и винени уикенди.

Подарете (си) винено преживяване!

Онлайн магазинът за ваучери за винен туризъм се реализира в партньорство с туристичекса фирма Дан Травел.

За автора

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *