Основна информация
Винарска изба Варна е съвместен проект на Григор Григоров – лозар и инвеститор и технолога и енолог с дългогодишен опит – Цанко Станчев. Двамата приятели сбъдват мечтата си, а именно да създаватр красиви и стойностни неща в живота чрез виното. Избата се намира на 2 км. от морския бряг, в непосредствена близост до курортните комплекси Албена, Балчик, Златни пясъци.
Технологията е съобразена с най-съвременните световни тенденции като голяма част от операциите се извършва ръчно като гроздето и виното се обработват внимателно и щадящо. Изба Варна е първата изба в България, която внедрява преносът на гроздова каша и вино да се извършва гравитачно, без използването на помпи, което допълва щадящите ръчни операции за получаване на уникални вина. Обработват се до 300 тона грозде от собствени лозя с контролиран добив и ежегодно в избата се произвеждат около 190 000 л. вино.
Районът е подходящ за отглеждане на бели сортове грозде, но също така някои червени сортове грозде се чувстват добре тук. Бели сортове грозде намират добри условия в този район затова са по-широко застъпени в изба Варна – Пино Гри, Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг, Траминер, Варненски мискет, Вионие и Грюнер Велтлинер. Двете розови вина са произведени от червени сортове подходящи за този регион – Пино Ноар и Санджовезе. Региона е създава условия и за отглеждането на Каберне фран. Произвеждат се и два асортимента червено вино от грозде от контролирани лозови масиви в южна България.
„Виното за нас е страст. То е семейство и приятели. То е топлината на сърцето и щедростта на духа.“
В избата може да се насладите на дегустация на 3 вина (10 лв.), 5 вина (13 лв.) и/или на обяд придружен с 5 вина (25 лв).