fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Federico Ricci

Федерико Ричи – „Мелник има невероятен потенциaл и уникален почерк и това трябва да се показва из цяла Европа.“

Федерико Ричи – „Мелник има невероятен потенциaл и уникален почерк и това трябва да се показва из цяла Европа.“

Federico Ricci

Вече ви споделих за посещението ми малко преди началото на гроздобера в мелнишката изба Златен Рожен и за впечатленията си от Федерико Ричи – консултант и продуктов директор на избата. Разказах ви за обиколката, която направихме из винарната и най-вече сред лозята в село Левуново и село Капатово. Статията щеше да стане прекалено дълга, за да споделя всичко това, за което си говорихме с Федерико, докато ми показваше различните почви и релефи на път за лозето. Затова, ето че дойде време да споделя и отговорите на Федерико по някои теми, които ме вълнуват, надявам се и вас.

 

Преди интервюто

След като уточниха няколко последни детайла със своите колеги в избата относно началото на гроздобера започнах с моите въпроси. Направи ми впечатление, колко е спокойна обстановката преди едно такова важно събитие като събирането на реколтата. Но Федерико ми казва „С ясна програма няма стрес“.  А и опитът си оказва своето въздействие. Ето какво друго ми сподели:

Какво е мнението ти за този регион?

Влюбен съм в него. Пристигнах тук за пръв път през 1999г. и веднага бях пленен от фантастичната природа. Качеството на гроздето е прекрасно. Когато получих покана за работа от Златен Рожен не се поколебах. Тук даденостите са за производство на топ вина не само в България, но и в световен мащаб.

На път за хотела спираме на едно възвишение с невероятна гледка.

Федерико Ричи

 

Разкажи ми за спецификата тук на тези терени.

 

Струма е прерязала долината и е оформила различните почви. Средната част е най-добра. От Пирин идват едни почви, от реката други, от Мелник трети и така се оформя една смесица в различни съотношения на гранит и кварц, глина и пясък.

 

Хората казват „Но как този парцел ще е по-добър от другия, та те са само на 50 метра разстояние“.  Не, това не са 50 метра, това е разлика от милиони години.

 

Река Струма и нейните притоци от Пирин са направили различни по големина прорези и по тях може да видим различните почви и съответно да разсъждаваме за това как те са се оформили преди милиони години. От Пирин се носят един тип скали и почви, които се смесват с мелнишките пясъци и се образуват изключителни почви.

 

Капатово не е точно Мелник, по-правилно е да кажем Долината на Струма. Почвите са много по-различни от тези около Мелник. Дори и в самия Мелник почвите са много различни, има скали от морето и други почви от реката.

 

В дегустационната на винарната сме се опитали да обясним тези различни почви. В четири стъкленици сме донесли различни почви от лозята на Капатово. Скоро ще направим интересна презентация на тези почви, защото искаме да покажем на посетителите, че виното не е математика или рецепта. То е такова каквото е, заради тероара тук. Ние само му помагаме да се изяви.

Федерико е човек дълбоко свързан с природата, възхищава се на стадото овце, което препречва пътя ни, докато шофираме към следващото село. Не нервничи, че го бавят няколко крави по пътя. Спираме се да „поздрави“ и прегърне съседското куче. Не се притеснява да се изцапа с пясък.

 

Какво мислиш за сравнението на Мелнишкия край с Тоскана?

 

Всеки има нужда от референция, от това да се сравни с някой друг. Но какво е Тоскана, това е дума, не само красив пейзаж с дървета и лозя. Тоскана днес е начин на живот, начин на мислене. Красотата, добротата и природосъобразността са въплатени във всички аспекти на този регион – изкуство, туризъм, вино и храна.

„Мелник има невероятен потенциaл, уникален почерк и това трябва да се показва из цяла Европа.

 

Има много места в Тоскана, които имат същата почва – жълт пясък, идващ от дъното на океан. Но за да бъдеш Тоскана, трябва да действаш като Тоскана.

Вие не се нуждаете да бъдете като Тоскана. Мелник има невероятен потенциaл, уникален почерк и това трябва да се показва из цяла Европа. Регионът е фантастичен, пълен с история, природа, спиращи дъха пейзажи и прекрасни вина.

 

В Златен Рожен работим само със собствени лозови масиви от два парцела край Левуново и Капатово. Правим вина с характеристиките на тези тероари. Искаме да покажем какво е виното в Долината на Струма.

левуново

 

Отново спираме и ми показва други почви, които на пръв поглед ми изглеждат същите. Федерико разравя и ми обяснява че тази почва е с по-високо съдържание на глина заради начина, по който се рони, има малки бели камъчета и морски черупки. Набляга на това, че не са фосили, а черупки в които има въглерод.  

 

Федерико: Жълтият пясък е съставен от черупки, същите като този по плажовете на морето. Белият пясък е с различна структура.

 

Спираме се и виждаме разликата в нивата. Тук последното ниво са скали донесени от реката, пясък от морето и отдолу глина, която задържа водата.  

 

 

Природата не е математика, 2 плюс 2 във виното може да прави 25 или -5, няма пропорции, това е жив организъм.

 

Кои почви са най-добрите за отглеждане на лозя?

 

Нищо не е по или най-добро в природата. Веки търси оценката, но тя зависи от това, какво искаме, какво търсим. Песъчливите почви дават едно вино, а скалистите друго. Природата не е математика, 2 плюс 2 във виното може да прави 25 или -5, няма пропорции, това е жив организъм.

 

Виждам, че песъчливите почви са твоя страст, как стана така?

 

В миналото песъчливите почви са били много подценявани, считало се е, че те дават леки и семпли вина. Но с времето се е установила разликата между различните песъчливи почви. Тези, които идват от дъното на океана са различни от пясъка на плажа при който преобладава силициев диоксид  SiO2. Почвите от дъното на океана имат силициев диоксид , но и много други елементи, които ги правят много по-богати и подходящи за лозя.

 

В село Виногради има силен пясък със скали. В село Левуново (което е на километър от река Струма) не е толкова много песъчливата почвата и има повече хумус, има глина, която дава защита и помага на лозата да оцелее, когато е прекалено сухо, задържа влажността, за разлика от песъчливата почва.

 

Как ти хрумна да направиш бяло вино от Широката мелнишка лоза?

 

Идеята за бяло вино от Широка Мелнишка лоза не дойде от мен. Предложението е на собственика на избата – Теодор Осиковски. Аз приех предизвикателството. Използвах директна преса, с много нисък рандеман 45%. Гроздето не се ронка преди пресата, а се използват цели гроздове. Така избягваме наличието на танини и цвят, тъй като с тази технология гроздовия сок изтича много по-бързо между пространството, което осигуряват твърдите части на грозда. Моя е идеята за името WHITE SAND (бял пясък). Виното дава интересни и по-рядко срещани нотки като бял пипер и авокадо.

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *