fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Симбиозата между старото и новото в Златен Рожен

Симбиозата между старото и новото в Златен Рожен

Blog thumbnail

Известен със своите природни забележителности, културно-историческо наследство, прекрасни вина, а вече и с ТВ сериал, Мелнишкият край е дестинация, която може да се преоткрива многократно или да е място за достатъчно пълноценна и разнообразна дълга почивка. 

В края на март гостувахме на Златен Рожен и посетихме и трите им обекта. Отседнахме в уютния семеен хотел в село Рожен, помещаващ се в сграда паметник на културата, автентично запазена в местния традиционен интериор и стил. Тук няма да видите огромни общи пространства, мрамор и лукс, но ще се почувствате като у дома си, бързо ще се сприятелите с персонала и ще забравите за суетата и бързината на ежедневието. Ще може да закусите с мекички, ще опитате автентичен качамак, а повече от ястията ще са ви поднесени с разяснение за прозхода на съставките или за това каква е предисторията на рецептата. Именно тези малки подробности наистина ни свързват с мястото и хората, особено когато добавим и виното. А то се прави на 15 км от хотел, в модерната база в село Капатово, с грозде от собствените лозови масиви в близост до селото (старото лозе край село Капатово и по-младите 15-годишни лозя в село Левуното).

В Златен Рожен се правят вина както от местни, така и от международни сортове и са може би единавената изба, която ще предлага бяло, розе и чевено (все още в бъчви) вино от Широка мелнишка лоза. Ще може да се запознаете с трите лица на сорта съвсем скоро.

Дегустационната им е отворена всеки ден (без понеделник), предлагат се дегустации и на открието в беседката сред лозята. Ако пътувате с елекрически автомобил, може да зареждате на станцията пред винарната, докато се налаждавате на обиколка из винаранта.

Нашата обиколка беше изключително обогатяваща. Преминахме през дегустация на бели и розета от последна реколта, слезнахме в прохладната изба за дегустация на вина, съзряващи още в бъчви и приключихме  с хоризонтална дегустация от новата реколта Exlusive lot – едносортови вина от Сира, Мерло и Каберне фран. 

През годините избата взима смели решения по отношение на виното – в регион, свързан с червеното вино, избата залага още с пъвата реколта на местния Сандански мискет (може да видите бутилки в енотеката още от 2010 година), прави бяло от Широка мелнишка и работи с по-непознати сортове като Санджовезе и Мурведър, възстановява и поддръжа 30 дка 50-годишно лозе

 

Тази смелост и екстравагантност излиза и извън виното. През 2022 отварят музей за ретро автомобили точно до винарската изба. Не е достатъчно да се каже, че мястото е впечатляващо. Дори и да нямате афинитет към автомобилистиката, ще останете очаровани от детайлите, размерите и историята, в която ще ви потопи професионалният гид на музея. В един момент е възможно да се стъписате и да си зададете въпроса, защо този музей не е в София или друг голям град. Как е възможно този лукс от миналото и забележителен автомобилен и исторически архив да е в малкото селце Капатово.

Оказва се обаче, че собственикът и страстен любител на ретро колите Теодор Осиковски не е имал никакви колебания. Заявява категорично, че мястото му е точно тук до винарската изба. Така любителите на виното ще има още едно различно преживяване, а дошлите за музея може би ще открият нова страст или любимо вино след обиколка на винарната. С това решение сем. Осиковски заявяват още по-категорично, че си струва да се инвестира в региона и че неспирно вярват в потенциала на този край във винено и туристическо отношение. 

 

 

Дали ще ги посетим отново? Обещахме си го, защото чакаме да опитаме вече бутилирани вината, които ни впечатлиха в бъчвите, да видим по-раззеленени лозята и новите коли в музея, да се насладим на сезонните предложения във вкусния ресторант на хотела и да посетим и още културно-исторически места и винарни. А тук те изобилстват. Мелнишкият край не се изчерпва с едно или две посещения и оставя винаги отворена вратичка за нови винени преживявания. 

Какво още посетихме в региона: 

Около хотел Златен Рожен

  • Пясъчния тунел на село Любовище

Лека разходка след закуска до тунела на село Любовище, построен през 1961 от местните работливи хора в продължение на една година. Цели 40 м са прокопани в ронливата скала без техника, само с кирки и лопати.

  • Роженкия манастир (на 1 км от хотел Златен Рожен)

Комплекс Ванга край село Рупите

Въпреки че Рупите е известно място, не знаехме какво да очакваме и бяхме очаровани от всичко, което ни се откри след десетина минути по прашен път (ако вземете грешната отбивка и минете първо през селото). 

Носете си бански или поне чехли, за да се потопите в т. нар. “гьолове” или горещите извочета в подножието на Кожух планина. Добра идея е да имате и одеало и кошница за пикник, зеленият парк около църквата “Света Петка Българска” е идеален за спокоен следобед с деца.  

Подарете (си) винено преживяване в Златен Рожен:

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *