Основна информация
Впечатлен от тероара и вината на Сакар, чешкият инвеститор Петър Белец осъществява идеята си да стане част от целия процес – от раждането на гроздето до бутилката вино, чрез създаването на Росалеа. Всичко започва през 2016 година със засаждане на лозето в с. Шишманово – не само като инвестиция, а като връзка с природата, с тероара, с хората на Сакар. Вдъхновена от римския празник Розáлия, съпругата на Петър – Сузане, дава името на Росалéа.
Росалеа отглежда 100 декара лозя по нежните сакарски хълмове, недалеч от гр. Харманли, със сортовете Каберне совиньон, Каберне фран, Сира, Шардоне, Мавруд и Рубин. От 2017 година отговорна за грижите в лозята е агрономът Анелия Павлова. С постоянен малък екип от млади хора целогодишно се влагат отдаденост, прецизност и индивидуален подход, като чрез грижата за подрастващите лози, всички заедно експериментират, съзряват и се учат на постоянство и търпение.
През 2020 към екипа се присъединява опитният енолог Екатерина Гаргова. Това е и годината, в която тя прави първото вино от лозята на Росалеа.
Като продължение на страстта си и на стремежа за преоткриване, екипът на Росалеа залага в плановете си отглеждане и винифициране на други български и балкански сортове.
Всички в Росалеа вярват, че постоянството и търпението са важни за създаването на виното и стъпка по стъпка продължават напред. В първите години винопроизводството ще се организира в помещение под наем, а в това време предстои изграждане на собствена винарска изба.
Всяко вино има своя собствена история, която започва от тероара и се превръща в колекция от истории за растеж, трансформация и експерименти. Росалеа събира тези истории, вдъхновени от баланса между човека и природата и виното, което ги свързва. От Росалеа искат да разкажат пътя на създаването му – от лозето до бутилката. Тяхната цел е да споделим опита си в тази древна традиция от региона Сакар и да развият общността. Всяко вино има история. Нека вдъхновят вашата!
Какво още може да се посети в региона:
Дегустация в Росалеа
мин. 6 човека- Разходка из избата
- Презентация на технологичния процес от енолог
- Дегустация на 4 вина
- Гризини и вода