fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
винени спирки

Винени спирки по пътя към морските курорти

Винени спирки по пътя към морските курорти

винени спирки

Забелязали ли сте, че отделяме повече време за избор на дестинация/хотел за лятната ни почивка, отколкото в проучвания как можем да разнообразим пътя до там, за да го превърнем в приключение. Всъщност, след проведена от нас анкета сред винени любители се оказва, че 48% от тях посещават винарска изба от 2 до 3 пъти годишно, а 35% “всеки път, когато са във винен район”. А вие от тях ли сте? 

Голямото богатство на България е, че откъдето и да тръгнем към родното Черноморие,  пътят ни минава поне през 2 винени региона, без дори това да включва самото Черноморие като винен регион, където винените преживявания изобилстват.

Не бързайте да затваряте статията с презумпцията, че няма да почивате това лято по родните курорти. От личен опит споделяме, че много от избите в Гърция по пътя към морето им не работят през уикендите, а маршрутът до границата с Гърция е осеян с български винарни, които с радост ще ви посрещнат.

Е как да пропуснем тогава отбивката към някоя изба?

Преди да посочим конкретни примери и маршрути, нека ви изброим поне 3 причини защо да планирате “винено бягство” по пътя към лятната ваканция:

  1. Кратките почивки в избите ще донесат желаната отмора за шофьора, ще предразположат останалите пътници към “по-спокоен”, а може би и по-весел остатък от пътя, но и ще обогати всички с винени познания. Не забравяйте да се отблагодарите на шофьора с бутилка вино.
  2. Можете да си закупите вина за дългите летни вечери. И нещо повече – ще избирате от вече опитани вина, за да минимизирате риска. 
  3. Ще разнообразите пътешествието си, срещайки се с нови хора, нови вина, природата в района, а може дори да се отбиете и до най-близкия туристически обект.

Дестинация РОДНО ЧЕРНОМОРИЕ

Пътищата към родното Черноморие са безбройни и зависят, разбира се, откъде тръгвате. Ако пътувате от западна България и предпочитаният маршрут към ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ е магистрала “Тракия”, то изкушенията за леки отбивки са много и започват още от района на Пазарджик.

Velis Vineyards е уникален българо-немски винен проект, който се заражда от любов към виното, природата и изкуството. Намира се в село Карабунар, област Пазарджик и е разположена на комуникативно разстояние на 90 км от град София и 60 км от град Пловдив. Освен дом на висококачествени вина и кулинарни изкушения, в избата се организират фестивали, съвременни театрални постановки, изложби и концерти. Резервацията за дегустация тук е препоръчителна и не забравяйте да опитате както българските вина, така и немските.

Дегустация за двама във Вила Велис
Дегустация за двама в Манастира

Винарската изба Манастира се намира в с. Лисичево, а името на избата е вдъхновено от духовно средище, което е възникнало през Второто българско царство покрай водите на река Тополница, на 3 км от селото. Заобиколена от лозови масиви, избата предлага вдъхновяващи пейзажи от своята тераса, докато дегустирате вината им, представени от техния създател – технолога на избата. Розе Илая мавруд е емблематичното им лятно вино, но попитайте и за тамянката и совиньон блан. Белите вина от Тракийска низина може и да ви изненадат.

Още по-добра възможност е, ако можете да поспрете и за обяд. В района на Пловдив това е възможно във Вила Юстина. След кратка разходка из избата, а защо не и из лозовите им масиви, можете да си подарите винен обяд в ресторанта на комплекса им. Ястията в менюто са с местни продукти, някои от които дори произведени в собствените им ферми – ярешко месо от Боер, риба от рибовъдното им стопанство и други. Време за басейн едва ли ще имате, но можете да планувате следващо посещение в Родопската яка.

Видеото по-долу, което заснехме с Visit Plovdiv ви подсказва красотата на района, какво да очаквате във Вила Юстина и причина да останете поне за ден в Пловдив.

Само на 30 минути път от тях е Винарско имение Драгомир, които впечатляват със своята архитектура, висок клас вина, но и с факта, че са сред Най-добрите винарни в престижната класация Top 100 World’s Best Vineyards 2022. Червените вина тук заслужават да им се отдели повече време, а предвид летния сезон димят Sarva и розе Natalie са отлични представители за района.

винарни с дегустации на открито
Дегустация във Винарско имение Драгомир
Винен уикенд в Едоардо Миролио и Соли Инвикто

Продължаваме по пътя и възможностите за винени приключения нарастват. Дори и да не знаете, че са там, то големи билборди по магистралата между Нова Загора и Сливен гордо ще ви информират, че Винарска изба Едоардо Миролио и хотел Soli Invicto са само на хвърлей разстояние, а  любителите на Пино ноара веднага ще забележат, че това е “The land of Pinot Noir”. Това може да бъде и “пенливата спирка” за ценителите на балончетата. Вино, спа, балончета и възможности за чудесна нощувка ще ви накарат да се замислите дали да не удължите ваканцията си.

Една сравнително нова дестинация също ви се изпречва на пътя. Не толкова позната за винените пътешественици, но известна за винените ценители е изба Шато Авли. Траминерът им, розето от сорта Каладок и разкошното каберне совиньон са основателна причина да ги посетите.

Веднъж пристигнали в района на Южното Черноморие, не пропускайте да отделите някой следобед, за да се насладите на красотата на лавандуловите полета на Дивес Естейт, както и да опознаете района с техния Исторически тур, винена дегустация и арома дегустация на лавандули. Намират се толкова близо до Несебър и Ахелой, че няма да избягате от морския бриз и усещането на лятна почивка.

Исторически и Винен тур и Арома дегустация на лавандула в Дивес Естейт
винарни с дегустации на открито
Дегустация за двама в Страцин, Поморие

Винарска изба Страцин, с примамливите им сортове Гренаш блан, Верментино, розе от Совиньон блан, както и впечатляващото мерло от 2017 г. ще разнообразят винено-лятното ви пътешествие в дегустационната им зала, докато в далечината стадо животни за разхожда необезпокоявано. Пейзаж, който ще ви върне назад в годините и спомени за безгрижни летните ваканции на село.

ДЕСТИНАЦИЯ СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ и пътят до там

Ако изборът ви на маршрут е магистрала „Хемус“, то няма как да пропуснем първата отбивка по пътя, а именно Винарна Типченица. Само на 30 км на север от Ботевград, в полите на Врачанския Балкан, се е сгушила винарната, която съхранява история за лозарството и винарството в района, но е и една от малкото, които отглеждат лозята си биологично. Интересна е системата им за разливане/дегустиране на вина, а ако сте “0 Waste” последователи, то това е мястото, което не трябва да пропускате. Препоръчваме да опитате врачански мискет, а ще сте истински щастливци, ако дегустирате и отлежалия такъв в дъбови бъчви. Пълнете чантите, че бързо свършва. 

Винена дегустация на местни сортове в Типченица и 2 вина за вкъщи
Дегустация за двама на Old school wines край Велико Търново

Други спирки, които спокойно могат да приполовят пътя до Северното Черноморие, са съсредоточени в района на Велико Търново. А защо не и да прекарате ден в този красив град и да се отдадете на историята, която пази. Винарна Ялово, която е превърнала старото и изоставено училище в с. Ялово в изба, съхранява традициите и опазва стари местни сортове. Пет-Нат, пелин, рубин, димят, гъмза, чудесно шардоне “Златни ръце” и много други “Old School wines” ще откриете тук.

Отново до Велико Търново миналата година отвориха врати за туристи и семейство Драгошинови и тяхната едноименна малка винарска изба “Драгошинов”. Дегустациите тук се провеждат на открито, в озеленения двор на избата, а близостта им до Килифаревския манастир ги прави още по-предпочитана дестинация.  Никога няма да забравим домашно приготвената питка и местни мезета, с който съчетаха вината си по време на нашата дегустация, докато един щъркел любопитно надничаше към нас в двора.

Деустация във Винарска изба Драгошинов край гр. Велико Търново
Дегустация за двама в Царев брод

Още по на север, в един друг район, който събужда във всеки пътешественик гордост, но и любопитство, се намира и винарска изба Царев брод – съвсем близо до Мадарския конник. Колко прекрасно е да съчетаеш вино, история и природа в своето пътешествие към морето?! Пенлива или тиха гергана, десертен, пенлив или тих ризлинг, а защо не и северно пино ноар – богатство на стилове за всеки ценител на виното. 

Недалеч от Варна и само на 24 км от нея, ни се отдава възможността да посетим една не толкова позната дестинация за посещения, но със сигурност известна сред винолюбителите със своя димят – Девина – лозя и вино . Разположена на пътя между Девня и Варна, локацията отвори врати тази година и бързо се превръща в любимо място да изпиеш свеж и добре охладен димят сред лозята. Не забравяйте да посетите и музея на музайките в Девня. 

Само на 10 км от Варна, в с. Езерово, се намира и малката винарска изба, но с впечатляващите 1600 дка лозя – Chateau Boshnakoff.  Тук ще откриете малки партиди вина с характер, отразяващи спецификата на Черноморския регион, които можете да дегустирате в малката им дегустационна зала. 

Дегустация за двама в ДеВина - лозя и вино
Винена дегустация за двама в Шато Бошнаков

В самия град Варна, удобно разположена в близост до спирки на градския транспорт в квартал Владиславо, се намира Изба Одесос. Тя е малка градска крафт винарна, чиито крафт вина представят най-доброто лице на винения Североизток. След няколко гроздоберни кампании в някои от най-престижните винарни в Австралия, Нова Зеландия и Чили, братята Георги и Владислав Ванкови решават да се завърнат в родния си град и да вложат опита си в собствени вина, носещи тероара на района, смелостта на младостта и с нов, съвременен прочит. Докоснете се до градския дух и смелия занаятчийски подход на братя Ванкови и вината на изба Одесос. Посетете ги за една вълнуваща дегустация. 

Винена дегустация в градска крафт винарна Одесос за двама
Винена дегустация в градска крафт винарна Одесос за двама

Северното Черноморие е изключителен винарски район, а на вината на избите, които не можете да посетите, спокойно можете да се насладите с приятели в Wineground bottles & beans.

ДЕСТИНАЦИЯ ГЪРЦИЯ и Долината на Струма

Решили сте да почивате в Гърция? През който и пункт да преминавате, имате безброй възможности за винени отбивки по пътя. 

Пътят към КПП Кулата е красив, природата изумителна, а за Мелнишкото вино се носят легенди. Не, няма да ви приканваме да поспрете в самия град Мелник, а в някоя от съвременните винарски изби по пътя, за да опознаете характерните за този регион сортове Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Мелник 1300, Сандански мискет и други. 

Избите са много, а ето някои от тях и разнообразието от преживявания, които предлагат:

Вила Синтика се намира в гр. Сандански и предлага винени дегустации, ресторант с изключително вкусни ястия и комплекс с хотел и нови луксозни СПА вили. Определено си заслужава да се насладите на всички услуги тук, но ако не сте го предвидили, то вино&гурме обяд в ресторанта ще ви вдъхнови да предвидите някой следващ летен уикенд.

Ако сте гледали сериала “Вина” по БНТ1, със сигурност помните живописния път, криволичещ около необятни лозови масиви и зелени поля и причудливите форми на Мелнишките пирамиди, по който актьорите караха ретро автомобили и стигаха до винарните. Дори само за тези гледки си заслужава да се отклоните към с. Капатово, а после и да посетите до избите в сериала.

Дегустация за двама в Златен Рожен до гр. Мелник
Дегустация и посещение на Музея за ретро автомобили за двама в Златен Рожен

Винарска изба Златен Рожен в с. Капатово е райско кътче, както за винолюбители, така и за пътешественици, за които виното не е толкова голяма страст. И за шофьорите, разбира се. И до като спътниците разглеждат винарната, дегустират вина на открито на беседката или в охладената дегустационна зала, шофьорите могат да отделят достатъчно време на всеки един ретро автомобил, съхраняван в Музея на ретро автомобилите Златен Рожен. Не пропускайте да дегустирате санданския им мискет, розе Rosaspina, каберне фран Paralell 42, както и някое от ексклузивните им серии. А за шофьора, вземете един Мелнипки сепаж, за да се докосне и той до вината на избата. Тук можете да заредите и електроавтомобилите си!

Мнозина познават името на селото и от Kapatovo Family Estate, с чиито вина можете да се срещнете в новата им дегустационна зала, разположена до новите им къщи за гости. И за да не пропуснем препоръка за вино и тук – купажът совиньон блан х вионие, както и червеният бленд сира х пти вердо х примитиво си заслужават отбивката. И не само те, разбира се, но не са и много избите, които работят с тези сортове.

Няколко бутилки вино на фона на лозята на винарна Капатово.
На вила сред лозята в Kapatovo Family Estate
Дегустация за двама във Вила Мелник

Ретро автомобил до “Маркова изба” а.к.а Вила Мелник няма да ви дадат, но ще се почувствате като част от сериала и с вашата лична кола. А там ще се разходите из тунелите под избата, самата производствена база, в която Елена Телбис и Геро често спореха по енологични въпроси и накрая ще дегустирате вина в дегустационната зала. Смели вина има тук, а ние препоръчваме да опитате тези от местни сортове. 

А помните ли пейзажа, сниман с дрон, който се разкриваше от покрива на „Алени хълмове“ и на който Геро и Лилия Маравиля се възхищаваха? Дори само заради него си заслужава да посетите новоизграждащата сеAya Estate Vineyards“. Aya Estate Vineyards е най-новото винено съкровище в Мелнишкия край и първият по рода си проект в България, който с право може да се нарече Винена Галерия. Наричат я „невидимата сграда“, защото следва естествените извивки на терена и е в пълна хармония с пейзажа, което я прави на пръв поглед трудно открояваща се. Фасадата наподобява вертикален разрез на терена и наподобява пясъчните образувания край Мелник. Комплексът ще включва винарна с гурме ресторант, биодинамично отглеждани лозя, галерия с арт точки, създадени от артистите специално за винарната и всичко това хармонично вплетено в обкръжаващата ги среда. И въпреки че все още не е официално открита избата, тя може да бъде посетена от туристи с предварителна резервация.  

Aya Estate VIneyards
Винена галерия - "Окото" на Стоян Дечев

Още по на юг в с. Долно Спанчево е разположена винарна Рупел. Разходката из лозовите масиви открива невероятни гледки. Почитателите на планинското колоездене ще бъдат изненадани от вълнуващи маршрути. Дегустациите на вина могат да се осъществяват в самата винарна, където има и действащ магазин, както и в малко шато, притежаващо зала с 40 места или на беседката след лозята. Попитайте за верментино х вионие Rusalii, марселан Gramatik, както мелник 55 Rusalii.

Превърнете пътуването в приключение и не забравяйте да пазите шофьора далеч от изкушенията. Свържете се с нас, за да организираме вашите винени отбивки бързо и отговорно! 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *