fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
винарска изба рупел

Пролетно-лятна винена отбивка до винарска изба Рупел

Пролетно-лятна винена отбивка до винарска изба Рупел

винарска изба рупел

Пролетно-лятна винена отбивка до винарска изба Рупел

Вече 7 години посещаваме винарските изби в България и споделяме с вас нашите винени пътешествия, за да се опитаме да променим всеобщото възприятие, че виненият туризъм е само за винени специалисти и ценители. 

Въпреки че за нас виното е повече от напитка и подхождаме към него професионално, ние все пак сме пътешественици и винаги търсим преживяването. Преживяване свързано не само с виното, но и със самия регион и местата, които да посетим, историята, която да преживеем, природата, на която да се насладим. Винаги сме в търсене на регион, който ще ни обогати емоционално във всяко отношение. 

Затова избрахме да ви разкажем за Долината на р. Струма и по-конкретно за една от винарските изби, в която всеки от нас може да открие своето кътче за преживяване. 

Село Долно Спанчево е разположено на главния път между Петрич и Гоце Делчев и датира от 10-ти век. Древното селище „Спанча“ е основано от испански благородник, който е отглеждал лозя в региона. Въпреки предизвикателствата на времето, този поминък не само оцелява до днес, но и прави региона един от най-разпознаваемите винарски райони в страната. Днес винолюбителите свързват името СПАНЧА с една от сериите червени вина на винарска изба Рупел, построена  именно на мястото на някогашното селище.  

винарска изба рупел
Винарска изба Рупел
винарска изба рупел

Всяка история на винарска изба е впечатляваща, но е по-важно как е поднесена. А когато е разказана от собствениците или винения гид, сред красивия пейзаж от ширналите се по склоновете лозови масиви и извисяващите се в далечината планини, се докосваме до всеки трепет, всяко предизвикателство, през което са минали създателите, за да постигнат тази спираща дъха гледка. 

Приканваме ви да я чуете на място, а ние ще отбележим само 2 важни години, които бележат историята на Рупел: 2006 г., в която започва засаждането на първите лозови масиви със сорта Мелник 55, а 2015 е годината, в която отваря врати модерната винарска изба, готова да приюти плодовете от лозята и да ги превърне във високо ценени вина.  

До ден днешен семейство Граматикови, собственици на винарска изба Рупел, не спират да инвестират в нови насаждения, но и в атрактивни пространства, в които туристите могат да изживеят своята винена емоция. Не сме за първо път на това вълшебно място, но това е първата ни пролетна визита и сме тук, за да се насладим на събудилата се природа, раззеленените лозя, свежия въздух и на новите бели и розови вина на избата.

 

винарска изба рупел - беседка
Беседка сред лозята

Като ловци на винени преживявания на открито, не само заради противоепидемичните мерки, но и за да избягаме от стандартните дегустационни зали, възможностите, които Рупел ни предоставят силно ни впечатляват. След винения тур в избата се отправяме по асфалтиран път към шатото, което се намира в непосредствена близост от избата. Лозовите масиви с местни и международни сортове радват очите ни от дясната страна на пътя и точно там, в непосредствена близост до лозята, е изградена малка дървена беседка за отдих. Прекрасна локация за welcome drink, романтична Дегустация сред лозята на винарна Рупел за двама  или пък по-веселия вариант за десетина човека. 

Кокетно шатото, издигнато на хълма и потънало от лозя, кипариси, лавансула и благоуханни рози, е туристическата атракция за всеки посетител на Рупел. Климатизираната дегустационна зала предлага уют през студените и по-горещите месеци, а сега се фокусираме върху широкия озеленен двор, в който на прохлада можем да се насладим на предварително резервиран винен обяд под асмите или дегустация на открито. А мястото е просторно и изключително подходящо за малки сватби, лични празненства, дори и приятелски срещи на по чаша вино. потънало

винарска изба рупел
Шато сред лозята
винарска изба рупел

От винарската изба са помислили и за ценителите на преживявания сред природата, предлагайки винен пикник на открито. За удобство на туристите осигуряват одеала, а в пикник-кошница или раници, с възможност за избор между сандвичи или барбекю и, разбира се, бутилка вино. 

Впечатляващо е отношението на избата към околната среда. Освен че отглеждат насажденията си по екологосъобразен начин и са свели до минимум енологичните материали при производството на вината, собствениците облагородяват и вело-маршрут между винарна Рупел и съседната на тях винарна Орбелус. За ценителите на спорта предлагат наем на велосипеди, гид и раници с лека подкрепяща закуска, за да подсигурят комфорта и безопасността на туристите. Винен велотур в Рупел за двама е компилация от винено преживяване , спорт, романтика и красива природа, а Винен вело-тиймбилдинг в Мелнишко за 10 човека е прекрасно предложение за сплотяване на екипа сред природата след дългото отсъствие от офиса. 

винарска изба рупел
винарска изба рупел винен тиймбилдинг

Да отдадем заслуженото и на виното. На фокус този път са белите и розови вина, някои от които опитваме за първи път, тъй като лозята от тези сортове са в първо плододаване. И четирите вина са от серията Rusalii, а името и етикетите им предизвикват допълнителни теми за разговор. Всъщност русалиите танцуват всяка година в дните около зарязването на лозите за плодородие, здраве и благодат. Русалийските игри и обичаи са обвити в тайнственост и до наши дни.  Според вярванията русалиите са и лечители, които обикалят градове и села и изпълняват русалийски игри и ритуали, облечени са в бяло и с шапки, окичени с билки. Изпълняват обреди и оздравителни игри, за да излекуват болните в домовете, които посещават. За жителите на Петрич русалиите са един от символ на традиция , а за винарска изба Рупел вече и бранд да една от сериите вина. На етикетите от серията са изобразени и различни лечебни билки и цветя, които са част от флората в масива

Санданският мискет е характерен за региона сорт, който винарна Рупел винифицират за първи път. Виното е с лимонено-зеленикав цвят, със среден интензитет на цвета, цветист плодов аромат, доминиран от цитруси, билки и пъпеш. Вкусово виното впечатлява със своята свежест и цветист характер. Вeрментино Rusalli  е другото бяло вино, чиято премиерна реколта е 2020. Сортът не е широко разпространен у нас, а в този регион единствено Рупел работят с него. Виното е със сламено-жълтеникав цвят, леко и свежо тяло с изразена минералност, а в ароматично отношение доминира лайм и бяла праскова. 

Тамянката, отново от последна реколта, е със зеленикаво-жълт цвят, средно интензивни аромати на свежа трева, билки, свежи бели цветчета и тамян. Сочно тяло с цветисти и плодови вкусови аромати. 

Розе Anita Rusalii е бленд между два изключителни сорта: Широка мелнишка лоза и  Санджовезе. Виното е с бледо розов цвят, плодов нос, доминиран от горски плодове и малини, които се срещат и във вкуса. Свежо вино с плодово-цветист характер, който трябва да дегустирате в родното му място, за да му се насладите пълноценно. 

Тръгваме си оттук с надеждата, че отново ще се върнем, защото всеки сезон предлага различен пейзаж, различни вина за преоткриване, различна емоция за изживяване. А с вината, които си отнасяме оттук, ще запазим спомена от това пътуване поне още малко. 

Още от пътешествието ни в региона: Два дни в Мелнишко по пътя на виното | WineTours

Очаквайте скоро: Открития от Долината на Струма за пролетно летни винени вечери.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *