fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
винарни с дегустации на открито

13 винарни с дегустации на открито в България

13 винарни с дегустации на открито в България

винарни с дегустации на открито ,

13 винарни с дегустации на открито

Пролетта дойде, цъфтят дръвчетата, раззеленяват се поляните, слънцето ни кани да излезем на открито след дългия зимен и донякъде принудителен престой у дома. Организираните пътувания отстъпват място на кратките приятелски и семейни “бягства”. Подбрахме 13 винарни с дегустации на открито, които предлагат винени преживявания сред природата, с минимален риск както за екипа, така и за гостите, но и с гаранция за максимална насладата на сетивата.

А за семействата с малки и нетърпеливи деца ще споделим идеи за винени пътешествия в следащата ни статия.

Долината на Струма

12 винарни с дегустации на открито
дегустации на открито

Семейната избата в с.Хърсово, която заема 39 място в престижната класация Top 50 World’s Best Vineyards 2019, произвежда смели вина от местни и чуждестранни сортове, с подчертано Мелнишки характер, които предлагат за дегустация на своите туристи от цял свят. Винарната е достъпна за хора с двигателни затруднения, а в големия паркинг посрещат дори и каравани.

July morning сред лозята на Вила Мелник е емблематично събитие, но не са рядкост и снимките, които публикуват от сватби и други мероприятия на открито. Панорамата, доминираща от лозови масиви и мелнишки пирамиди, радва и индивидуални туристи, които предпочитат да дегустират вината им на свеж въздух.

Дегустация за двама във Вила Мелник

Избата в с.Капатово, наградена с приза за НАЙ-ИНОВАТИВНА ВИНЕНА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА 2018 ГОДИНА от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), посреща своите туристи в атрактивната им дегустационната зала, както и на терасата към нея, която открива спираща дъха гледка. В очакване сме на откриването на беседката, разположена сред малък лозов масив на хълма до винарната. Качествено вино, красива природа, лозов пейзаж и гостоприемни домакини. Какво му трябва на човек?

Дегустация за двама в Златен Рожен

Винен СПА уикенд в Златен Рожен

Винен уикенд с дегустация и посещение на авто ретро музей Златен Рожен

винарсни с дегустации на открито
винарни с дегустации на открито

Още една винарна с отношение към винения и културния туризъм. Дегустациите на вина могат да се осъществяват на малка беседка сред лозята, в двора на шатото, на затревена площ под шатра или съвсем на открито, с осигурена сянка, която е изключително важна в този топъл регион. В магазина на избата, освен собствените им вина, можете да намерите и качествени, и различни продукти на местни производители. Обектът е своеобразен информационен център за дестинацията на Долината на Струма, предлагайки и туристически карти, книги и сувенири.

Дегустация сред лозята на Рупел

Винен велотур с Рупел 

Дегустация с лек обяд сред лозята в Рупел

Тракийска низина

дегустации на открито
дегустации на открито

Винарската изба в с.Устина е носителя на тазгодишната награда за винен туризъм на DiVino и Via Vino. Освен дегустационна зала и енотека, където посрещат туристи, избата разполага и с изключителен озеленен двор, и барбекю зона, където провеждат дегустации, различни винено-кулинарни събития и тиймбилдинги. Само на 4 км от избата се намира Парк-лозето, където се организират различни мероприятия на красивата облагородена поляната сред лозовия масив. Винени пикници, различни фолклорни и рок фестивали привличат любителите на събитията на открито. Мястото е и силно предпочитано за сватби под открито небе.

Дегустация за двама във Вила Юстина

Вино и фермерски продукти във Вила Юстина

винарни с дегустации на открито
винарни с дегустации на открито

Най-новото архитектурно бижу в Тракийска низина вече посреща винени любители и то с изключителен стил и отношение към всеки детайл. В самата изба има обособени различни зони за посрещане на туристи, но възможности за събития и дегустации на открито никак не липсват. Определено е място, което ще Ви вдъхнови да бъдете упорити и смели, да следвате мечтите си. Вина и гостоприемни домакини, които ще искате да срещате отново и отново.

Дегустация за двама във Винарско имение Драгомир

винарни с дегустации на открито
дегустации на открито

Една от малкото винарски изби с биологични вина в региона, a за нас и с емблематични вина от сорта мавруд. Тук е мястото да опознаете различните лица на местния сорт, срещайки се с бели, розови и различни червени негови представители. Освен в дегустационната си зала, избата организира дегустации и кулинарни преживяваия на беседката на хълма, от която се открива забележителна панорама към целия масив. Страхотни тиймбилиднги се случват на това място по време на гроздобер, а за любителите на Hand Made и готварските занимания, избата предлага и активности, свързани с месене на хляб от лимец, който сами отглеждат.

Винено-кулинарен тиймбилдинг в Загрей

Сакар

винарни с дегустаци на открито
винарни с дегустации на открито

Пролетта омагьосва Сакар и ухае опияняващо, почти колкото вината на Заара Естейт. Няма по-красив начин да я отпразнувате от дегустацията на открито! Около винарната е пълно с вълшебни открити пространства, всички създадени и поддържани с много вкус и стил от майсторите градинари.

Големият балкон предлага панорамна гледка към цялата околност. Английският двор е красиво и уединено зелено кътче. Градината на ресторанта е най-красивото бягство от горещите слънчеви лъчи. Откритото огнище превръща вечерта в незабравима огнена магия.

Винен уикенд за двама

Новият дом на Сакарското вино е най-подходящото място да опознаете Сакар и Източни Родопи като лозаро-винарски район, със всичките му специфики, тероари и разнообразие. Освен да дегустирате различни забележителни вина от 9 винарски изби в района в градината на енотеката, Ви препоръчваме и да преоткриете най-подходящите за тях кулинарни съчетания от новото им меню с регионални продукти и позабравени рецепти. Две от избите, Вила Басареа и винарна Братанови, са в непосредствена близост и задължително трябва да им отделите време.

Само на няколко километра от енотеката, в с.Коларово, се намира и тази малка семейна винарска изба, където лично технологът ви посреща, а собственикът може да Ви приготви някои от своите барбекю специалитети. Освен в двора на избата, дегустации и винени обяди се провеждат и сред собствените им лозя.

Дегустация на открито за двама в изба Коларово

Черноморие и Дунавска равнина

страцин
винарни с дегустации на открито

Избата е разположена в с. Страцин, Поморийско, но въпреки курортния характер на това място, там целогодишно можете да си откраднете часове и да се посветите на вината от Черноморието. След разходката в избата Ви очаква красива дегустационна зала, с голямата тераса, прекрасна гледка, свежи вина и морски бриз.

Дегустация за двама в Страцин

дегустации на открито
дегустации на открито

Разположена в с. Блъсково, Провадийско, избата е много повече от производствена база на изключителни вина. Освен със зала за винени дегустации, винарската изба разполага с уютен ресторант в български стил, къща за гости, пикник зона, конна база, живописни лозя и грижовен персонал. През летния сезон работи и открит ресторант с разкошна панорама, разположен непосредствено над лозовите масиви.

Винарната в с. Ялово, помещаваща старото училище на селото, ни връща в миналото, но ни кара да „вкусим“ бъдещето. Разнообразието от пенливи, бели, червени, розови вина, както и пелини, определно вкарва разнообразие във винените турове. 

Освен различните атрактивно обособени места за дегустации, избата има озеленен двор за среща с любители на вината от Дунавска равнина, поднесени със местни деликатеси – собствено производство. Отново в клас, на зелено училище, но този път ще добавим и „винено“ отделение. 

Винен уикенд за двама във Велико Търново (Винарна Ялово и Света Гора (Raya Garden park Hotel)

Винен тур и дегустация на 6 вина във винарна Ялово (за двама)

Със сигурност има и други винарни с дегустации на открито, а и все повече изби ще създават прекрасни условия за туризъм на свеж въздух. Дали пролетно-есенният сезон ще ни стигне да обиколим и половината? На нас ни отне много повече време, но всеки път ни изненадват приятно и за това се връщаме отново с приятели.

Посещението на винарна можем на кратко да опишем само с няколко израза като „винен тур“ в избата, „дегустация“ или „винен обяд“, но това по никакъв начин не означава, че всички тези изби предлагат еднакви услуги. Не! Всяка изба си има своята история, която трябва да бъде разказана, своя тероар, който трябва да бъде приоткрит, своите вина, които трябва да бъдат опитани и своята панорама, на която трябва да се насладим.

Опознай термините, които описват вината и започни правилно да описваш собствените си вкусови предпочитания за вино с нашия ВИНЕН ЖУРНАЛ. Записвай своите впечатления от опитаните вина и се връщай към тях винаги, когато решиш да си закупиш вино. Намери в него избите, отворени за посещения.

Опознай българското вино, за да го обикнеш! 

Бъди истински винен любител и пътешественик!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *