fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Виненият туризъм – Как да учим за виното по лесния начин

Виненият туризъм – Как да учим за виното по лесния начин

Blog thumbnail

Виното е напитка, която разказва истории. Разказва за тероара, в който е отгледано гроздето и за своеволията на времето, които са го връхлетяли през съответната година. Разкрива технологичните приоми, с които е създадено, разказва за времето и мястото на своето отглежаване, за своието бъдеще, но и носи любовта на своите създатели. Виното е като малко дете, отгледано от много родители- агроном, енолог, собственик на изба, техник винари и лозари, дизайнер на етикети,  търговци. Всички те имат различни отговорности, но една едничка цел – да създадат вино, което да се хареса на винолюбителите.

 Не всеки може да разкрие историята, която виното му разказва само с консумацията му, а цената му не винаги гарантира завладяваща винена среща, но с всяка следваща „прочетена” винена история жаждата се засилва. И не жаждата към виното като алкохолна напитка, а жажда за повече срещи с хората, които са го създали и се грижат то да достигне до вас.

Не е важно дали „разбирате от вино” (често срещан коментар сред консуматорите), важно е дали харесвате вино и дали то е предпочитаната напитка за вас. „Разбирането” идва с желанието на „прочетете” неговата история и да си отговорите на редица основни въпроси, задълбочаващи се в детайли след всеки намерен отговор.

По пътя на винения любител и пътешественик

Осъзната консумация

Ако виното ви привлича, и търсите най-лесният и достъпен начин да получиш повече информация за сортовете винено грозде, стиловете вина, винените региони, как влияе тероара върху виното, как да дегустираме вино и т.н., то винените блогове са добро начало. Осъзнатата консумация води до повече наслада и до по-аргументиран избор на вино.

Винени дегустации и обучения

Във всеки по-голям град в страната има винени местенца, които периодично организират винени срещи, представяйки вината на някои изба или тематични дегустации.  Тези дегустации, водени от професионалист в областта  ви помагат да приложите натрупаните знания за виното. Те могат да ви посочат какво да търсете в едно вино, как да използвате правилната терминология при описанието му, съчетаването на вино с храна и др. И най-важното – задавайте въпроси!

Предстоящо: Винен курс в Пловдив

Вижте места за винени дегустации в градовете тук.

Идея: Подарете това преживяване на свои близки! Дори и да не са все още страстни винолюбители, една добре направена дегустация може да промени представата им за виното по достъпен и вълнуваш начин. Вижте идеи тук.

 Посещението на винарски изби

Посещението на винарски изби остава най-добрият начин да се докоснете нагледно до виното и изкуството на неговото създаване.  Повечето изби стартират своя тур за винолюбители от мястото, на което се ражда гроздето. Място, на което ще се докоснете до всичко, което сте чели преди това – почви, климат, надморска височина, изложение, възраст на лозите, валежи, агротехнически мероприятия, сортове, гроздобер и т.н. Понякога ще и има различия между това, което четете и това, което чувате в избите, а климатичните промени и експерименталния дух на технолозите са основни виновници на тези разминавания.

В избата ще проследите дългия  път на гроздето от лозето до бутилката под вещата презентация на технолога или винения гид.  Проявете повече интерес и домакините с охота ще ви разказват за своята работа. И запомнете- Няма глупави въпроси! В дегустационната зала и онзи кът сред бъчвите, отреден за дегустации, ще можете да опитате няколко вина от избата,  но този път историята им ще бъде разказана от гида. И всичко това, много често на цената, която бихте дали за една бутилка вино – от 10 до 25 лв.

Посещения на винени изложения

Всяка отворена бутилка от неопитано досега вино обогатява винените ви познания, но често това е свързано с повече средства. Посещения на винени изложения, на които безброй изби отварят своите вина за винените посетители, ви дава прекрасна възможност за по-скромна сума да опитате много вина. Отделете първия ден за бели и розови вина и опитайте възможно най-много, давайки от време на време почивка на сетивата си. Вторият ден оставете за червените. Ако овладеете умението да дегустирате и плюете, това ще ви позовли да опитате повече вина. Опитът ми е показал, че повечето хора изпитват неудобство да използат предназнaчените за дегустация плювалници (да и думата не звучи добре), но ще видите, че не е чак толкова страшно.

Предстоящи събития на открито са:

Посещенията на регионални винени фестивали ви позволяват да опознаете региона и неговите вина, да почувствате гостоприемството на домакините, да опитате местната кухня, традиции, бит и култура. Виното като част от културното богатство на един регион. Вече съществуват  винени карти на 3 винарски региона в страната, които могат да бъдат ваш помощник в начертаването на маршрута, но можете да разчитате и на нашите експертни препоръки и съдействие при изготвяне на вашето винено пътешествие.

Примери:

Пътувай и учи за виното – поредица от 6 винени тура

Поредицата „Пътувай и учи за виното“ ще запознае любителите на виното с основните етапи на винопроизовдство – от гроздобера до отлежаването в бъчви, през дегустацията и съчетанието на виното с храна. Ще посетим няколко винени региона като всяка от дестинациите е съобразена с темата на винопроизводствения етап, през който ще преминаваме пътувайки из винарните в България. Включете се в това ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, за да опознаете виното, винените региони, както и собствените си вкусове и предпочитания.

Вижте повече тук.

Всички тези активност са част от винения туризъм. Опознайте българското вино, за да го обикнете и да се гордеете с него така, както се гордеете с българската роза, киселото мляко, природата, народните танци. Бъдете посланик на българското вино по света – подарете бутилка от него на познат, приятел, подарете винено преживяване! Подарете история!

Водете си качествени дегустацини записки

Виненият журнал е твоят дегустационен бележник, с който лесно и бързо да водиш записки по време на винени събития и турове.

Всяка страница на журнала детайлно описва цвета, аромата и вкуса на виното, както и информация за производителя.

И нещо повече, този журнал ще ти помогне да се изразяваш по-добре, когато говориш за вино, да систематизираш лесно своите усещания и по-ясно да изразяваш своите предпочитания за вино, когато си в магазин или ресторант.

Идеален подарък за всеки винолюбител.

Виненият журнал съдържа и винени карти на регионите в България за улеснение на винолюбителите, тръгнали на път. Включени са само винарски изби, отворени за дегустации и посещения. 

Ще намерите и винен речник на ароматите, за да си подсказвате по време на дегустация. 

Вижте и нашето ръководство за дегустация: Как да дегустираме вино?

Още полезна информация може да намерите тук: 

Как да водим качествени дегустационни записки

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *