fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
дегустация на вино

В какво се крие богатството на винения туризъм

В какво се крие богатството на винения туризъм

дегустация на вино

Виненият туризъм все още плаши туристите, поради неразбирането на позитивите, които той носи, не познаването на преживяването от посещение на винарска изба и препятствието от  консуматорските очаквания. Факт е, обаче, че веднъж посетил винарска изба, туристът засилва любопитството си към виното и животa около него.

Виненият туризъм не е само консумация на вино, каквото е и първоначалното очакване. То е култура, история, бит, съвремие, консумация, но и полезна и любопитна информация, която предизвиква туристите да продължат да опознават избите и техните вина.

Виненият туризъм е за всеки

Виненият туризъм е за всеки турист – запознаване с региона, историята му и забележителностите , запознаване с лозарството като отрасъл и хората, които работят в него, опознаване на дългия път на гроздето до бутилката, вникване в търговията с вина и не на последно място – дегустацията на вино, запознаване със сортове, аромати, вкусове, съчетания с храни.

Всеки би открил нещо притегателно в описанието. Толкова полезна и интересна информация, която не може да се измери с пари. Темата вино е толкова необятна, че всяка посетена изба надгражда информацията и засилва любопитството на туриста.

Наслада на всички сетива

Виненият туризъм носи наслада на всички сетива – удивляват ни неповторими природни гледки и архитектурни решения на някои винарски изби,  ароматите на вината радват и тренират обонянието ни, вкусът на виното очарова небцето ни, комбинацията му с храна задоволява всички сетива. Туристът получава освен цялата тази сензорна еуфория и много знания за винопроизводството и регионите.

Всяко завръщане очарова

Ако един туристически обект остава непроменен във времето, то виното е жив организъм, който постоянно се променя и развива. По същия начин и животът около виното е динамичен и неповторим, което прави и посещението в избите толкова разнообразно. Всички изби са различни и всички те имат какво да споделят с туриста. Дори две визити в една и съща изба се различават поради динамичността на процесите. Винарските изби не спират да експериментират с нови технологии, засаждат нови лозя и сортове, създават нови серии вина, надграждат туристическата си услуга, инвестират в сгради и места за настаняване. Едно посещение не е достатъчно да се запознаете с виното и живота около него и всяко следващо допълва пъзела на познанието.

Дегустационна Заара Естейт

А сега да попътуваме

Сакар

Сега си представете компилация от посещения на историчеки обект, с огромна значимост за историята и винопроизводството в България – „История и вино в Южен Сакар“ е една среща на съвремието и древността . Виненият тур включва 3 дневен престой в луксозния винен комплекс Заара Естейт и посещение на 3 значими исторически обекта от различни епохи. За тях ви разказахме в поредижата „По пътя към Сакарското вино“ в нашия блог. Повече за пакета „История и вино в Южен Сакар“ може да видите тук.

Заара Естейт

Панагюрище

Панагюрище е град, населяван от дълбока древност и известен не само с Панагюрското златно съкровище, изложено в музея, но и като един от центровете на Българското Възраждане. Културно историческите обекти, които привличат туристи в региона са безброй,  но малцина знаят за възможността да обогатя тура си и да донесат пълна наслада на сетивата, посещавайки винарска изба Румелия и дегустирайки разкошен Мавруд… и не само.

Мелник

Продължаваме да ви изкушаваме: Мелник е най-малкият град в България и благодарение на археологическите, културните и архитектурните забележителности, е обявен за град-музей и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Всички българи знаят за мелнишкото вино, но ние като застъпници на качествените вина и винения туризъм твърдим, че домашното мелнишко вино не е добър представител на региона. Има прекрасни изби, които ще променят представата ви за мелнишкото вино и ще ви откажат да купувате вина в пластмасови туби и вина с “нечувани свойства”. Престой в бутиковия хотел „Златен Рожен“, (Винен уикенд в Златен Рoжен)  може да бъде отправната ви точна за опознаване на региона. Оттук само на няколко километра са винарна Златен Рожен, Вила Мелник, Винарска изба Рупел, Имение Зорница, Винарна Орбелус. Отправете се и към Петрич, в близост се намита Винарска изба Орбелия.  

Хотел „Златен Рожен“

Пловдив

Пловдив е най-старият жив град в Европа и шестият в света. Град, чиито забележителности не могат да бъдат обиколени за ден, а всички те заслужават да бъдат посетени, за да се проследи историята на града от праисторически период, през траките, римляните, византийците, славяните, османско време и да се потопите в съвременния арт живот! Винопроизводството в района датира от 6 век пр. Хр. Тракийска низина е родното място на местния сорт Мавруд, а винарските изби в региона достойно го представят на международните пазари. Комбинирайте туристическа обиколка на града с  винен тур във винарска изба и нощувка в региона, в полите на Родопа планина – чист въздух и далеч от градския шум. Вижте предложението на Вила Юстина тук.  

Вили Юстина

Сопот и Казанлък

Розова долина е район известен предимно с насажденията на рози и лавандула. Да, май и юни са най-подходящи за посещения на този прекрасен район, сгушен между Средна гора и Стара планина, но е истина, че този район е целогодишна туристиеска дестинация. Ето и жокер – Казанлъшката гробница, която е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Музеят на розата, отново в Казанлък е друг обект, който заслужава вашето внимание.

Всеки българин свързва Сопот с Иван Вазов, и може би е посещавал Къща-музей „Иван Вазов” като ученик. Но градът е толков богат на исторически паметници, природни забележителности и атракциони (като лифта над Сопот), че си заслужава да бъде посетен поне за уикенд. И да се върнем към виното – Шато Копса е най-яркото олицетворение на Червения мискет и белите ароматни вина от Розова долина. Място, което впечатлява с архитектура, стил, разнообразие на туристически услуги и прекрасна дегустация на вина. Запазете винен уикенд в Розовата долина тук.

Страстта към виното е добрият спомен

Всяко винено преживяване носи спомени! Но старата сентенция „Умните хора си записват” важи и за винения туризъм. Представете си посещение на 5 винарски изби, дегустация на 5 вина във всяка, всяко вино от различна реколта, различна серия, различна цена… объркахме ви, нали?

Виненият журнал е не само доказателство за страстта към виното на притежателя му, но то е помощно средство за винените дебютанти, помагайки им по правилен начин да опишат виното, което дегустират. Виненият журнал е вашата лична винена библиотека, вашите винени спомени! Очаквайте скоро новото издание тук.

Подари винено преживяване!
Вижте всички наши предложения за дегустации и винени уикенди тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *