fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Наръчник на винения турист

Наръчник на винения турист

Blog thumbnail

Виненият туризъм придобива все по-голяма популярност. В основата му е дегустацията на вино и опознаването на спецификата на всяка винарна и регион. Но, за да си гарантирате пълноценно преживяване, преди да предприемете пътуване е добре да прецените няколко неща.

С колко дни разполагате?

Ако сте предвидили повече от един ден, не забравяйте, че не всички изби разполагат с хотелска част. Но, разбира се, не ги пренебрегвайте само заради това. При резервация на дегустация, те ще ви упътят за най-близкото място за нощувка, с което си партнират.  Другият вариант е да изберете винарна с хотелска част и да планирате посещение и на други изби около нея. За това писахме в статията „Винарни с хотелска част“,  която може да ви ориентира за примерни дестинации по региони. 

Колко изби искате да посетите?

Ако искате да посетите повече изби без да пътувате много, изберете подходящата дестинация. Райони с по-голяма концентрация на винарни, които да посетите в рамките на един ден, са:

Но ако ще дегустирате пълноценно, не е препоръчително повече от две винарни на ден и задължително си подсигурете един въздължател в компанията, който да шофира.

Искате ли да съчетаете дегустацията с още нещо?

Ако да, изберете си винарна, която да предлага търсената от вас услуга, близост до други забележителности, СПА или друго преживяване като конна езда или велотур. Една част от избите предлагат само дегустация, а други – пълен пакет от туристически услуги. Така че, определете типа нa пътуването – тур, посеветен изцяло на виното, релаксираща винена почивка, винен тур, съчетан с история или др.

zaara estate
Снимка: Заара Естейт

Пример:

Вино и история в Южен Сакар

Спа уикенд в Заара Естейт

Винен уикенд в Мелнишко

ВАЖНО: Възползвайте се от нашата услуга „винен консиерж“. Искате да посетите повече изби и ви е нужен план? Можем да ви изготвим индивидуален винен маршрут, да направим резервациите и да ви изпратим програма, която да следвате. Пишете ни!

Имате любим сорт грозде?

Имате любим сорт и искате да научите повече за него? Всеки регион има поне по един специфичен местен сорт. Тракийската низина и по-специално районът около Пловдив, Асеновград е известен със сорта Мавруд. Той може да ви отведе към винарни като Вила Винифера, Вила Юстина, Бендида, Винарна Загрей, Виа Винера, Манастира, Драгомир и др.

Ако искате да научите повече за Широката мелнишка лоза, Мелник  55 и Сандански мискет, поемете към Долината на Струма. Повече подробности около тези сортове и защо те виреят само в този край, ще разберете от отдадени на своята професия винари от Винарска изба Златен Рожен, Винарска изба Рупел, Вила Мелник, Орбелия, Орбелус, Меди Валей, Винарска изба Синтика.

Лозя на Златен Рожен

Ако пък сте традиционалисти и Мерлото, Сирата, Каберне Франа и Каберне Совиньона са вашата вечна любов, тогава се насочете към Харманли – Вила Басареа, Винарна Братанови и Шато Коларово, Заара Естейт, Тера Тангра. Тези винарни ще ви разкрият страхотни вина от тези сортове, с които да допълните впечатленията и колекциите си. А покрай тях все пак ще опитате и нещо рядко срещано като сорта Тамянка.

Виненият бар – добра отправна точка

Ако сте на почивка в някой от по-големите градове като Пловдив, Варна, Бургас или Велико Търново, отбийте се първо на чаша вино или дегустация в местния винен бар и опитайте локалните производители. Обикновено човекът зад бара е страстен винолюбител и с охота ще ви сподели за местните винарни отворени за винени туристи.

Не, не пропускаме София. Просто около столицата няма винарски изби. Но за сметка на това в града има най-голямият избор от винени барове: Grape Central, Балабан, Enjoy wine, Tempus Vini и други.

Снимка: Sofia wine walk

А защо да не си направите тогава един винен тур в града в компанията на винен професионалист, който ще подбере предварително какво да дегустирате, според вашите вкусове.

Направете си Пешеходна винена разходка в центъра на София Опознайте 3 от градските винени обекта в столицата, с афинитет и професионално отношение към българските вина. Ако вече не сте се досетили, това е супер идея за рожден ден или моминско/ергенско парти.

Всички градски винени изкушения, които да подарите на свои близки, може да видите тук.

Не забравяйте да направите резервация!

В по-голямата част от винарските изби е необходимо да направите резервация предварително. В някои изби се изисква дори да се обадите поне седмица по-рано.  

Както вече споменах, може да възложите тази част и на нас. Ние сме били във всички винарни, за които споменахме и можем да ви направим чудесен индивидуален винен план. На вас ще оставим само да следвате маршрута и да се наслаждавате на виното.

И разбира се, не забравяйте да споделите мнение и снимки от вашето винено преживяване в групата Wine tours in Bulgaria.

Имайте добра основа

Често срещам притеснението у хората, че не „разбират“ достатъчно от вино, за да поемат на винен тур. Започмнете, че най-лесният начин да учите за виното е именно винения туризъм. Още съвети за това как да повишите винаната си култура може да прочетете тук: „Виненият туризъм – Как да учим за виното по лесния начин“

Ако имате нужда от повече увереност, може да посетите винен курс, който да ви даде добра основа, над която да надграждате със следващите винени турове.

Тук може да видите следващия винен курс, воден от мен, на тема „Дегустация на вино“.

Както пътуването, така и дегустацията не е самоцел. Умението да дегустираме вино е начин да разгадаем любимата си напитка, както и собствените си вкусове и предпочитания.

Владеенето на дегустацията ни дава възможността да заявим уверено защо едно вино ни харесва или не, дава ни способността да избираме по-осъзнато и да се наслаждаваме на виното по-пълноценно.

Който умее да дегустира, вече не просто пие вино, а опитва тайни.

Салвадор Дали

И докато дегустирате, не забравяйте да си водите записки. Така не само ще запомните какво предпочитате, но и ще развиете изказа си за виното.

Виненият журнал на winetours.bg

Водейки си записки тук и там по време на моите винени турове, осъзнах необходимостта да имам един винен журнал, който да ми помага да съхраня качествено всичко, което съм опитала.

Така се роди и идеята за първото издание на дегустационния бележник, който вече обнових, като добавих винени карти, винен речник и календар, в който да записвате всяко предстоящо винено събитие или пътуване.
Излезе и новия тираж на Винения журнал.

Повече за неговото съдържание и предназначение може да видите тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *