fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

19 винени места, които да посетите край Пловдив през 2019

19 винени места, които да посетите край Пловдив през 2019

Blog thumbnail ,

През 2019 година Пловдив е Европейска столица на културата, това може да е още един повод да посетите града. А какво е култура без вино? Това ми напомня за една кратка история с анонимен източник: един човек изпаднал в труден финансов момент и продал колекцията си от картини, но запазил винената си такава. Когато го попитали защо не е продал виното, той заявил: „Човек може да живее без изкуство, но не и без култура.“

Ако и вие търсите нови попълнения за винената си колекцияили място, където да намерите съмишленици и добри вина на чаша ето 19 идеи. Подредбата е следната: започваме от най-близката до центъра на Пловдив локация, а максимално отдалечената е на около час и половина път от града.

1.Vino Culture

Виненият бар вече няколко години успешно събира любителите на хубавото вино и храна на ул. „Отец Паисий“. Отбийте се за чаша Мавруд или Тамянка, пенлива Кава или пък сладка Мадейра. Тук може да намерите изключителни вина и умело съчетани вкусове в тапасите, които предлага бара. Всичко това е поднесено с изящество и отношение.

Vino culture, Пловдив

2.Degustоstion

Дегустостейшън закачливо ни подсказва, че може би типичната дума за Пловдив „густо“ идва от дегустация или обратното. Едно есигурно – и двете носят удоволствие. В сърцето на квартал Капана, където се намира виненият бар, може да опитате вината на изба Бендида (с. Брестовица), както и вина от други производители в региона. 

3.Roots Hotel and Wine bar

Винен бар и хотел „Roots“ се намира в Стария град, до Понеделник пазар. Тук може да завършите обиколката си на старата част на града и да попаднете в компанията на сомелиера Митко, който след години, прекарани отвъд океана решава да се върне към корените си и да изследва българското вино. Ако решите да отседнете в хотела ще се насладите на прецизно подбраната селекция вина и вкусна храна.

Roots Hotel and Wine bar

4. Glass of wine  

Виненият бар Glassof wine също се намира в творческия квартал Капана. Зад него стои известният български уайнмейкър Алекс Канев. Тук ще може да опитате неговите гаражнивина, както и вина от цял цвят.

5. Хотел-ресторант Hebros

Хотел-ресторант Хеброс се намира в Стария град и вече 20 години стои зад идеята за чиста и местна храна. Бих казала, че той привлича хора с особена чувствителност. Тук може да се насладитена жива джаз музика, стилна атмосфера и превъзходна храна съчетана с богат избор на вино на чаша.

Хотел-ресторант Hebros

6. Винарско имение Драгомир

Ако все пак искате да сте в атмосферата на истинска винарска изба, Драгомир е най-близката ви локация. Намира се в края на града, на бул. Кукленско шосе №15.Може да си запазите предварително дегустация и няма да съжалявате. Вината на Наталия и Константин Гаджеви са добре познати на всеки винолюбител, ако не сте били в избата вече знаете какво да не пропускате при следващото си посещение на гр. Пловдив.

7. Villa Yustina (на 40 мин. от Пловдив)

Вила Юстина е еталон във винения туризъм в България. Мащабен проект, но без пошлост. Избата се намира в края на с. Устина,а лозовите масиви са на няколко километра от нея. Препоръчвам ви да посетите парк лозето и да си направите пикник сред лозята или да се включите в някое от организираните събития на избата.

Вила Юстина

8. Винарна Bendida (на 25мин. от Пловдив)

Ако сте се отбили в бар Degustostation, опитали сте вината на изба Bendida, може да посетите и винарната в село Брестовица. Необходимо е да се разберете предварително за това.

9. Хотел и винарна Todoroff (на 25 мин. от Пловдив)

Бутиковият хотел и винарна Todoroff е един от първият комплекси в България, съчетаващи почивката и любовта към виното. Намира се в самото село Брестовица.

Оттук започват малко по-отдалечите дестинации, но все пактакива, които са възможни за посещение в рамките на деня.

10. Винарска изба Загрей (на 35 мин. от Пловдив)

Винарска изба„Загрей“ е една от малкото изби, които са поставили в основата на портфолиото си български сортове като Мавруда и Димят. Мавруда е сорт, които изисква отхората, които се захващат с него, търпение и смелост. Повече за това, какво споделят технолозите за Мавруда може да прочетете тук:  „Виница – десет години преди голяматанаграда“.

11. Винарска изба Bessa Valley (на 40 мин от Пловдив)

Беса Валей е една от избите майстори на Бордо бленда в България. Едва ли степропуснали да опитате серията Енира. Тя се прави край с. Огняново (Пазарджик).

12. Винарска изба Стема (на 55мин от Пловдив)

Винарна Стема е малка изба, намираща се в центъра насело Старосел. Може да се отбиете за дегустация или обяд с предварителна резервация.

13. Комплекс за винен и SPA туризъм Старосел (на 1 час от Пловдив)

Комплекс Старосел е честа дестинация за пловдивчани, които търсят Спа почива, вкусна храна и уютна обстановка наблизо. Комплексът е захранен с минерална вода отминералният извор, намиращ се на 7 км. от Старосел.

14. Via Vinera (на 1 час от Пловдив)

Via Vinera е новото име на изба „Карабунар“ близо до село Карабунар в местността Шаровица. През 2018 бе открита новата производствена база, включваща и дегустационна. Може да прочетете тук

 

Via Vinera

15. Винарна Нерагора (на 50 мин. от Пловдив)

Намирасе до с. Черногорово (Пазарджик) и произвежда изцяло био вина. Повече може дапрочетете в статията „Нерагора или как италианците правят Мавруд“

Нерагора

16. Винарска изба Манастира

Намира се на 3 км. западно от село Лесичово (Пазарджик). Тук сепроизвежда един различен стил Мавруд от серията „Илая“.

Винарска изба Манастира

17. Chateau Copsa (на 1 час и 15мин. от Пловдив)

Тук може да опитате типичния за Розовата долина Мискет, да изпиете чаша свежо розе с гледка край лозята или да се насладите на обяд в ресторанта на хотела.

18. Винарна Сопот (на 1 час и 15 мин. от Пловдив)

Винарна Сопот се намира на едва 2 км от Шато Копса и гр. Сопот. 
Винарска изба Сопот разполага с къща за гости, която има 5 стаи и 2 апартамента. Предлагат се и дегустации за посетителите.

Къща за гости към Винарна Сопот

19. Винарна Румелия (на 1 час и 10 мин. от Пловдив)

Винарска изба Румелия се намира край Панагюрище и също е отворена за посещения с предварителна резервация. Ако не сте опитвали Мавруд от серията Мерул, то сега е моментът да го направите и да научите повече за Панагюрското съкровище. Името Мерул идва от местността, в която са намерени деветте златни съда.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Подари винено приключение!

За истинските ценители на виното създадохме онлайн магазин за винени приключения!

Посветете в тайнството на виното свои близки като им направите идеалния подарък – винено преживяване.

 

За автора

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *