fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

19 винени места край Пловдив, които да посетите

19 винени места край Пловдив, които да посетите

Blog thumbnail

Пловдив е един от най-древните европейски градове, който привлича все повече туристи, заради множеството забележителности, но и заради необичайния и типичен за пловдивчани „айляшки“ дух. Разхождайки се по главната улица, имаш усещането, че времето е спряло и дори динамиката на малкия артистичен квартал „Капана“ се носи в очарователен бавен ритъм. Точно това спокойствие идеално пасва на тези, които са тръгнали да търсят гурме и винени приключения в региона. През 2019 година Пловдив бе обявен за Европейска столица на културата. А какво е култура без вино? Това ми напомня за една кратка история с анонимен източник: един човек изпаднал в труден финансов момент и продал колекцията си от картини, но запазил винената си такава. Когато го попитали защо не е продал виното, той заявил: „Човек може да живее без изкуство, но не и без култура.“

Ако и вие търсите нови попълнения за винената си колекция или място, където да намерите съмишленици и добри вина на чаша, ето 19 идеи за винени места край Пловдив. Подредбата е следната: започваме от най-близката до центъра на Пловдив локация, а максимално отдалечената е на около час и половина път от града.

1.DeGUSTOstion

Дегустостейшън закачливо ни подсказва, че може би типичната дума за Пловдив „густо“ идва от дегустация или обратното. Едно есигурно – и двете носят удоволствие. В сърцето на квартал Капана, където се намира виненият бар, може да опитате вината на изба Бендида (с. Брестовица), както и вина от други производители в региона. 

2. AK Glass of wine

Виненият бар AK Glass of wine e дело на един от добре познаните енолози. Алекс Канев от 20 години твори с вино и неговите произведения са оставили трайни следи. Неповторима творческа атмосфера, забележителни вина, изложба на картини и лично отношение. Всичко това ще получите в AK Glass of wine с пакета Винена дегустация Wine&Art. Насладете се на дегустация на 5 вина от собствения му бранд АК и от новия му проект Red Church, който вече спечели и най-престижната българска награда за вино – N1 на Divino ТОП50 за виното Red Church Estate Selection Individuelle 2018.

3. Винарско имение Драгомир

Ако все пак искате да сте в атмосферата на истинска винарска изба, Винарско имение Драгомир е най-близката ви локация. Намира се само на 5 км от града, в началото на село Брестник. Тук ще усетите не само винена атмосфера, а изключителен стил и прецизност във всеки детайл. Тези от вас, които познават вината на имението, със сигурност ще „прочетат“ стила на вината и в дизайна на новия дом на Драгомир, получил и престижната награда „Сграда на годината“ през 2020. Която и дегустация да изберете – „Най-доброто от Драгомир“ или „Първи стъпки в Драгомир“, ще останете очаровани от цялосто прецивяване в избата.

4. Вила Юстина и Юстина Вилас (на 40 мин. от Пловдив)

Вила Юстина е еталон във винения туризъм в България. Още от самото си създаване собствениците полагат усилия в привличането на туристи в своя край и днес социалните резултати са видими – китно село с млади работещи хора, голяма част от които ангажирани именно във винарната, лозето и фермата на сем. Цветкови. Може да отседнете в хотелската част в непосредствена близост до винарната или да се отбиете само за дегустация или вкусен винен обяд с фермерски продукти. Избата се намира в края на с. Устина, а лозовите масиви са на няколко километра от нея. Препоръчвам ви да посетите парк-лозето за ободряваща разходка след дегустацията или да поемете по близката еко-пътека, която само след половин час лек преход ще ви разкрие невероятни гледки към Тракийската низина. Стига се до малък водопад и параклис „Св. Георги“.

Избата също е сред предпочитаните винарни за винени тиймбилдинги, в които участниците стават „Енолог за един ден“ , както и семейни почивки с винено-кулинарен привкус

5. Винарна Bendida (на 25 мин. от Пловдив)

Винарна Bendida e малка винарна, раположена буквално в избата на наследствената къща на сем. Портеви в село Брестовица. Основният двигател на проекта е очарователната млада еноложка Елизабет Портева, която за наша радост, като като любители на българското вино, обича да работи с двата месни сорта Мавруд и Рубин. Ако сте се отбили в бар Degustostation, опитали сте вината на изба Bendida, вероятно ще искате да надградите и с посещение в избата. Там ще научите повече за експериментите на Ели. Необходимо е да направите резервация.

6. Вила Винифера (на 25 мин. от Пловдив)

Винарската изба е може би най-разпознаваемата за винен туризъм в село Брестовица, тъй като години наред без прекъсване посрещат туристи от страната и чужбина. Голяма е палитрата от вина като експерименталният подход на технолозите е довело до появяване на снежно вино, розе от мавруд, оранжево вино с аромат на рози и вино с добавени органични малини по време на ферментация.

7. Винарска изба Bessa Valley (на 40 мин от Пловдив)

Избата посреща туристи с предварителна резервация, а за по-големи групи могат да се организират винени вечери, чевермета и други изкушения, както в двора на избата, така и в подземната им дегустационна зала.

Беса Валей е една от избите майстори на Бордо бленда в България. Едва ли сте пропуснали да опитате серията Енира. Тя се прави край с. Огняново (област Пазарджик), където сред обширни лозови масиви е вкопаната в пресечен хълм винарната на Граф Найперг. Може да посетите избата след предварителна резерация.

8. Винарска изба Загрей (на 35 мин. от Пловдив)

Винарска изба „Загрей“ е една от малкото изби, които са поставили в основата на портфолиото си български сортове като Мавруд и Димят. Маврудът е сорт, които изисква от хората, които се захващат с него, търпение и смелост. Със сигурност екипът на Загрей притежава и двете и това личи в серията Hand Made и знаменитата Vinica. Oсвен тези тук, умеят и да посрещат гости добре! Дегустирайте на открито сред лозята вината от различните серии на винарната или се потопите в различните цветове на Мавруда с дегустацията „Различните лица на Мавруда“.

Винарна Загрей

Предложенията за винени тиймбилдинги са разнообразни, динамични и съобразено със сезона. Сред тях са работилница с лимец, Динамичен тиймбилдинг, гроздобер и другу. Каквото и да изберете, тук ще се потопите в света на виното пълноценно.

9. Винарска изба Стема (на 55мин от Пловдив)

Винарна Стема е малка изба, намираща се в центъра на село Старосел. Основните сортове, с които работи в къси серии са Мерло и Каберне Совиньон, но може да ви изненадат и с Ркацители или типичния за региона ароматен Мискет. Може да се отбиете за дегустация или обяд с предварителна резервация.

10. Комплекс за винен и SPA туризъм Старосел (на 1 час от Пловдив)

Комплекс Старосел е добре позната и желана дестинация за търсещите СПА почивка, традиционен български стил, вкусна храна и уютна обстановка. Комплексът е захранен с минерална вода от минералния извор, намиращ се на 7 км. от Старосел. Винарната е част от мащабния туристически комплекс, а дегустациите се провеждат в зала, наподобяваща намиращата се наблизо тракийска гробница.

11. Chateau Copsa (на 1 час и 15мин. от Пловдив)

Избата и хотелската част към нея са идеалното място да комбинирате винен, кулинарен, културен туризъм и отмора сред красивата природа на Розова долина. Тук може най-добре да опознаете вината от характерния за региона сорт Червен мискет, но и да се насладите на останалите чистосортови и купажни бели и червени вина от собствените лозя на избата.

Четиристепенно гурме меню и дегустация за двама в Шато Копса край гр. Сопот е сред най-предпочитаните винено-кулинарни преживявания за подарък на гурманите, който може лесно да бъде надгреден и с нощувка в забележителния в архитектурно отношение хотел: Винен уикенд за двама в Шато Копса край гр. Сопот

Шато Копса

Подарете (си) това винено преживяване!

Вижте нашите предложения на shop.winetours.bg

12. Винарна Сопот (на 1 час и 15 мин. от Пловдив)

Винарна Сопот се намира на едва 2 км от Шато Копса и гр. Сопот. 
Винарска изба Сопот разполага с къща за гости, която има 5 стаи и 2 апартамента. За съжаление хотелската част е затворена за индивидуални почиващи, но за по-големи групи са на разположение.

13. Via Vinera (на 1 час от Пловдив)

Via Vinera е новото име на изба „Карабунар“ близо до село Карабунар в местността Шаровица. През 2018 бе открита новата производствена база, включваща и дегустационна. Може да прочетете тук

 

Via Vinera

14. Винарска изба Манастира

Намира се на 3 км. западно от село Лесичово (Пазарджик), в местността Манастира, носеща името си от манастир , създаден през Второто българско царство и унищожен от турците пре XV в. Избата отглежда собствени 300 дка лозя с доминиращи червени сортове, а от вината им се отличава различния стил на Мавруда от серията „Илая“. Посещенията в избата са с предварителна резервация.

Винарска изба Манастира

15. Винарна Румелия (на 1 час и 10 мин. от Пловдив)

Винарска изба Румелия се намира край Панагюрище и също е отворена за посещения с предварителна резервация. Ако не сте опитвали Мавруд от серията Мерул, то сега е моментът да го направите и да научите повече за Панагюрското съкровище. Името Мерул идва от местността, в която са намерени деветте златни съда.

Повече за винарната може да прочетете тук : „Маврудова отбивка – Винарска изба Румелия“.

16. Винарна Нерагора (на 50 мин. от Пловдив)

Намирасе до с. Черногорово (Пазарджик) и произвежда изцяло био вина. Повече може дапрочетете в статията „Нерагора или как италианците правят Мавруд“

Нерагора

17. Vitus Wines (на 50 мин. от Пловдив)

Винарска изба Витус Маринови Vitus Wines е фамилна изба която, основана през 2018 г. Намира се в с. Долнослав , регион Асеновград. Семейството притеажва над 600 дка лозя, както с местните сортове Брезовски мискет и Мавруд, така и с международните Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло и Шардоне. И тук посещението и дегустацията става само с предварителна резервация.

18. Винарска изба Ничев (на 50 мин. от Пловдив)

Избата е създадена през 2014 г в с. Златовръх, на 10 км от Асеновград. Предвид локацията, не е учудвщо, че отглежданите лозя и виното, което произвеждат е изцяло фокусирано върху традиционния за региона сорт Мавруд. Наскоро изградената туристическа част – дегустационна зала, е отворена за винени ценители, но е добре да се направи предварителна резервация.

19. Вила Велис (на 50 мин. от Пловдив)

Вила Велис е най-новата винарска изба, макар и самоят проект да е от няколко години. Бъргаро-немският проект Velis Vineyards има лозови масиви и винарски изби в България и в Германия, а вината и на двете винарни могат скоро ще могат да бъдат дегустирани в с. Карабунар, в новия и дом. Очаквам чудесни инфициативи и събития в тази винарска изба.

Възможностите за винени преживявания около Пловдви са много, но за съжаления в по-голямата част от винарските изби се изисква предварително запитване за възможности за посрещане на туристи. Малко са тези, в които спокойно можете да отидете без резервация.

Всъщност предимството на закупуване на ваучер от shop.winetours.bg е именно да Ви спестим време в проучване на избите, техните контакти, работното им време (делници и почивни дни), условия за дегустации и настаняване, и самите резервации.

Свържете се с нас, за да изберен най-доброто винено преживяване за Вас или оригинален винен подарък – преживяване!

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.
  • Свържете се с нас: 0887 552 408, 0887 41 00 63 info@winetours.bg

За истинските ценители на виното създадохме онлайн магазин за винени приключения!

Посветете в тайнството на виното свои близки като им направите идеалния подарък – винено преживяване.

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *