fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

19 винени места край Пловдив, които да посетите

19 винени места край Пловдив, които да посетите

Blog thumbnail

Пловдив е един от най-древните европейски градове, който привлича все повече туристи, заради множеството забележителности, но и заради необичайния и типичен за пловдивчани „айляшки“ дух. Разхождайки се по главната улица, имаш усещането, че времето е спряло и дори динамиката на малкия артистичен квартал „Капана“ се носи в очарователен бавен ритъм. Точно това спокойствие идеално пасва на тези, които са тръгнали да търсят гурме и винени приключения в региона. През 2019 година Пловдив бе обявен за Европейска столица на културата. А какво е култура без вино? Това ми напомня за една кратка история с анонимен източник: един човек изпаднал в труден финансов момент и продал колекцията си от картини, но запазил винената си такава. Когато го попитали защо не е продал виното, той заявил: „Човек може да живее без изкуство, но не и без култура.“

Ако и вие търсите нови попълнения за винената си колекция или място, където да намерите съмишленици и добри вина на чаша, ето 19 идеи за винени места край Пловдив. Подредбата е следната: започваме от най-близката до центъра на Пловдив локация, а максимално отдалечената е на около час и половина път от града.

1. Cork.Fork

Енотеката на ресторант Атлас носи закачливото име Cork.Fork, но нека това не ви подвежда – там се предлагат над 300 български вина от над 100 винарски изби от всички краища на България. Мястото е много повече от винен бар и цели да покаже богатството на българското вино пред пловдивчани и гости на града като предложат на своите гости  групови и индивидуални дегустации, тематични винени вечери, разнообразие от вина на чаша, подбрана селекция от фермерски млечни и месни продукти и премиум тапаси и хапки.

2. InterVino

В тихите улички на тютюневия град ще откриете InterVino Fine Wine & Spirits. Както се подразбира и от името, магазинът специализира както във вина, така и в спиртни напитки от цял свят, но акцентът със сигурност е върху българските вина. Екипът на InterVino е съставен от хора с дълбок афинитет към хубавото вино, съвременна визия за напитката и желание за експерименти със сортове грозде и технологии. Точно този стремеж да научават и предават повече нови и интересни неща от света на виното ги тласка към откриването на тяхното място под тепетата. Вижте нашите предложения за дегустация при тях. 

 

3. Винарско имение Драгомир

Ако все пак искате да сте в атмосферата на истинска винарска изба, Винарско имение Драгомир е най-близката ви локация. Намира се само на 5 км от града, в началото на село Брестник. Тук ще усетите не само винена атмосфера, а изключителен стил и прецизност във всеки детайл. Тези от вас, които познават вината на имението, със сигурност ще „прочетат“ стила на вината и в дизайна на новия дом на Драгомир, получил и престижната награда „Сграда на годината“ през 2020. Която и дегустация да изберете – „Най-доброто от Драгомир“ или „Първи стъпки в Драгомир“, ще останете очаровани от цялосто прецивяване в избата.

  • Винарско имение Драгомир
  • Винарско имение Драгомир

4. Вила Юстина и Юстина Вилас (на 40 мин. от Пловдив)

Вила Юстина е еталон във винения туризъм в България. Още от самото си създаване собствениците полагат усилия в привличането на туристи в своя край и днес социалните резултати са видими – китно село с млади работещи хора, голяма част от които ангажирани именно във винарната, лозето и фермата на сем. Цветкови. Може да отседнете в хотелската част в непосредствена близост до винарната или да се отбиете само за дегустация или вкусен винен обяд с фермерски продукти. Избата се намира в края на с. Устина, а лозовите масиви са на няколко километра от нея. Препоръчвам ви да посетите парк-лозето за ободряваща разходка след дегустацията или да поемете по близката еко-пътека, която само след половин час лек преход ще ви разкрие невероятни гледки към Тракийската низина. Стига се до малък водопад и параклис „Св. Георги“.

Избата също е сред предпочитаните винарни за винени тиймбилдинги, в които участниците стават „Енолог за един ден“ , както и семейни почивки с винено-кулинарен привкус

  • винен тур с деца
    Вила Юстина и Юстина Вилас

5. Винарна Bendida (на 25 мин. от Пловдив)

Винарна Bendida e малка винарна, раположена буквално в избата на наследствената къща на сем. Портеви в село Брестовица. Основният двигател на проекта е очарователната млада еноложка Елизабет Портева, която за наша радост, като като любители на българското вино, обича да работи с двата месни сорта Мавруд и Рубин. Ако сте се отбили в бар Degustostation, опитали сте вината на изба Bendida, вероятно ще искате да надградите и с посещение в избата. Там ще научите повече за експериментите на Ели. Необходимо е да направите резервация.

6. Вила Винифера (на 25 мин. от Пловдив)

Винарската изба е може би най-разпознаваемата за винен туризъм в село Брестовица, тъй като години наред без прекъсване посрещат туристи от страната и чужбина. Голяма е палитрата от вина като експерименталният подход на технолозите е довело до появяване на снежно вино, розе от мавруд, оранжево вино с аромат на рози и вино с добавени органични малини по време на ферментация.

7. Винарска изба Bessa Valley (на 40 мин от Пловдив)

Избата посреща туристи с предварителна резервация, а за по-големи групи могат да се организират винени вечери, чевермета и други изкушения, както в двора на избата, така и в подземната им дегустационна зала.

Беса Валей е една от избите майстори на Бордо бленда в България. Едва ли сте пропуснали да опитате серията Енира. Тя се прави край с. Огняново (област Пазарджик), където сред обширни лозови масиви е вкопаната в пресечен хълм винарната на Граф Найперг. Може да посетите избата след предварителна резерация.

8. Винарска изба Загрей (на 35 мин. от Пловдив)

Винарска изба „Загрей“ е една от малкото изби, които са поставили в основата на портфолиото си български сортове като Мавруд и Димят. Маврудът е сорт, които изисква от хората, които се захващат с него, търпение и смелост. Със сигурност екипът на Загрей притежава и двете и това личи в серията Hand Made и знаменитата Vinica. Oсвен тези тук, умеят и да посрещат гости добре! Дегустирайте на открито сред лозята вината от различните серии на винарната или се потопите в различните цветове на Мавруда с дегустацията „Различните лица на Мавруда“.

Винарна Загрей

Предложенията за винени тиймбилдинги са разнообразни, динамични и съобразено със сезона. Сред тях са работилница с лимец, Динамичен тиймбилдинг, гроздобер и другу. Каквото и да изберете, тук ще се потопите в света на виното пълноценно.

9. Винарска изба Стема (на 55мин от Пловдив)

Винарна Стема е малка изба, намираща се в центъра на село Старосел. Основните сортове, с които работи в къси серии са Мерло и Каберне Совиньон, но може да ви изненадат и с Ркацители или типичния за региона ароматен Мискет. Може да се отбиете за дегустация или обяд с предварителна резервация.

10. Комплекс за винен и SPA туризъм Старосел (на 1 час от Пловдив)

Комплекс Старосел е добре позната и желана дестинация за търсещите СПА почивка, традиционен български стил, вкусна храна и уютна обстановка. Комплексът е захранен с минерална вода от минералния извор, намиращ се на 7 км. от Старосел. Винарната е част от мащабния туристически комплекс, а дегустациите се провеждат в зала, наподобяваща намиращата се наблизо тракийска гробница.

11. Chateau Copsa (на 1 час и 15мин. от Пловдив)

Избата и хотелската част към нея са идеалното място да комбинирате винен, кулинарен, културен туризъм и отмора сред красивата природа на Розова долина. Тук може най-добре да опознаете вината от характерния за региона сорт Червен мискет, но и да се насладите на останалите чистосортови и купажни бели и червени вина от собствените лозя на избата.

Четиристепенно гурме меню и дегустация за двама в Шато Копса край гр. Сопот е сред най-предпочитаните винено-кулинарни преживявания за подарък на гурманите, който може лесно да бъде надгреден и с нощувка в забележителния в архитектурно отношение хотел: Винен уикенд за двама в Шато Копса край гр. Сопот

Шато Копса

Подарете (си) това винено преживяване!

Вижте нашите предложения на shop.winetours.bg

12. Винарна Сопот (на 1 час и 15 мин. от Пловдив)

Винарна Сопот се намира на едва 2 км от Шато Копса и гр. Сопот. 
Винарска изба Сопот разполага с къща за гости, която има 5 стаи и 2 апартамента. За съжаление хотелската част е затворена за индивидуални почиващи, но за по-големи групи са на разположение.

13. Via Vinera (на 1 час от Пловдив)

Via Vinera е новото име на изба „Карабунар“ близо до село Карабунар в местността Шаровица. През 2018 бе открита новата производствена база, включваща и дегустационна. Може да прочетете тук

Via Vinera

14. Винарска изба Манастира

Намира се на 3 км. западно от село Лесичово (Пазарджик), в местността Манастира, носеща името си от манастир , създаден през Второто българско царство и унищожен от турците пре XV в. Избата отглежда собствени 300 дка лозя с доминиращи червени сортове, а от вината им се отличава различния стил на Мавруда от серията „Илая“. Посещенията в избата са с предварителна резервация.

Винарска изба Манастира

15. Винарна Румелия (на 1 час и 10 мин. от Пловдив)

Винарска изба Румелия се намира край Панагюрище и също е отворена за посещения с предварителна резервация. Ако не сте опитвали Мавруд от серията Мерул, то сега е моментът да го направите и да научите повече за Панагюрското съкровище. Името Мерул идва от местността, в която са намерени деветте златни съда.

Повече за винарната може да прочетете тук : „Маврудова отбивка – Винарска изба Румелия“.

16. Винарна Нерагора (на 50 мин. от Пловдив)

Намирасе до с. Черногорово (Пазарджик) и произвежда изцяло био вина. Повече може дапрочетете в статията „Нерагора или как италианците правят Мавруд“

Нерагора

17. Vitus Wines (на 50 мин. от Пловдив)

Винарска изба Витус Маринови Vitus Wines е фамилна изба която, основана през 2018 г. Намира се в с. Долнослав , регион Асеновград. Семейството притеажва над 600 дка лозя, както с местните сортове Брезовски мискет и Мавруд, така и с международните Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло и Шардоне. И тук посещението и дегустацията става само с предварителна резервация.

18. Винарска изба Ничев (на 50 мин. от Пловдив)

Избата е създадена през 2014 г в с. Златовръх, на 10 км от Асеновград. Предвид локацията, не е учудвщо, че отглежданите лозя и виното, което произвеждат е изцяло фокусирано върху традиционния за региона сорт Мавруд. Наскоро изградената туристическа част – дегустационна зала, е отворена за винени ценители, но е добре да се направи предварителна резервация.

19. Вила Велис (на 50 мин. от Пловдив)

Вила Велис е най-новата винарска изба, макар и самоят проект да е от няколко години. Бъргаро-немският проект Velis Vineyards има лозови масиви и винарски изби в България и в Германия, а вината и на двете винарни могат скоро ще могат да бъдат дегустирани в с. Карабунар, в новия и дом. Очаквам чудесни инфициативи и събития в тази винарска изба.

Възможностите за винени преживявания около Пловдви са много, но за съжаления в по-голямата част от винарските изби се изисква предварително запитване за възможности за посрещане на туристи. Малко са тези, в които спокойно можете да отидете без резервация.

Всъщност предимството на закупуване на ваучер от shop.winetours.bg е именно да Ви спестим време в проучване на избите, техните контакти, работното им време (делници и почивни дни), условия за дегустации и настаняване, и самите резервации.

Свържете се с нас, за да изберен най-доброто винено преживяване за Вас или оригинален винен подарък – преживяване!

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.
  • Свържете се с нас: 0887 552 408, 0887 41 00 63 info@winetours.bg

За истинските ценители на виното създадохме онлайн магазин за винени приключения!

Посветете в тайнството на виното свои близки като им направите идеалния подарък – винено преживяване.

Виж тук!FiЕкипът на InterVino е съставен от хора с дълбок афинитет към хубавото вино, съвременна визия за напитката и желание за експерименти със сортове грозде и технологии.
 
Стремежът да научават и предават повече нови и интересни неща от света на виното ги тласка към откриването

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *