fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Маврудова отбивка в гр. Панагюрище – ВИ Румелия

Маврудова отбивка в гр. Панагюрище – ВИ Румелия

Blog thumbnail

В семейството на създателите на Винарнска изба Румелия винаги се е пиело вино. Заради традицията и любовта към напитката, а може би и заради френските бизнес взаимоотношенията покрай бизнеса им с облекло, преди повече от 20 години сем. Костови решава да засади лозя и да започне производството на вино. Винарска изба Румелия е една от първите изби в България, които още от самото начало осъзнават, че лозарството предхожда винарството и инвестират в изграждането на лозови масиви.

Винарската изба се намира в гр. Панагюрище, кацнала на един хълм, откъдето се вижда голяма част от града. Лозовите масиви на Румелия са разположени малко по-далече, в с. Смилец (на 30 км от гр. Панагюрище, между гр.Стрелча и гр. Пазарджик) на 550 дка са намерили благоприятни условия сортовете: Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Мавруд, Шардоне и Мускат Отонел. Лозята са разделени на два масива: първият (с каменисто-песъчлива почва) е приютил белите сортове, Мерлото и част от Каберне Совиньона; а вторият (с глинеста почва) – Мавруда, Сирата и другата част от Каберне Совиньона.

Всичко това научаваме от Цвета Костова, минавайки през стая, чиито стени са изпълнени с награди от френски, немски, белгийски и английски конкурси. Именно тя е човекът, който посреща винените туристи и отделя от ценното си време на управител, дори и само за група от двама посетители, които биха искали да научат повече за това как се правят вината на Румелия.

Разговорът ни продължава в производствената част. За моя изненада се изправяме пред няколко огромни ферментатора (по 25 и 10 тона) и веднага разбирам, че съм имала погрешни представи за обемите, с които работи избата. Оказва се, че голяма част от виното (около 80%) се консумира извън границите на България (основно за Япония, Европа и Китай).

Зареждане в бъчви на новата реколта
Зареждане в бъчви на новата реколта

Въпреки мащабите, прецизност не липсва. Както в шивашкия бизнес и тук, всичко се случва „по конец“. Гроздето се бере в касетки и се превозва при подходящи температурни условия до винарната, която е на 30 км. от лозята. Всяка касетка минава през селектиращата маса, независимо за кой клас вино е предназначено гроздето. Охлажда се на 14 градуса и влиза в съдовете за ферментация. В края на октомври, когато обикновено се бере маврудът тук, охлаждане не е необходимо.

Признание за качество

Енолог на избата е Димитър Докузанов. През 2018 той беше избран за „Енолог на годината“ –  титла, която се връчва от Съюза на енолозите в България. Димитър е от самото начало в Румелия и е заслужил пълното доверие на собствениците и свободата да твори по своя преценка.

Серии вина

Серията „Мерул“ носи името на местността, в която е открито златното съкровище. Добре познатото име на тази линия вече има и нова визия, загатваща отново гордостта на панагюрци. Трите кръга символизират тримата братя, открили златното съкровище, а в средата са поставени 9–те съда. Светлите етикети са за свежите вина от по-млади реколти, а тъмните са за вина, отлежали 12 месеца в бъчви.

Лимитираната серия „Ерелия“ (18 месеца в бъчви) носи старото име на с. Смилец. Топ виното на избата е „Румелия“ с отлежаване между 24 и 36 месеца.

Иновации на лозето

Следвайки своята философия за производство на качествено грозде през 2012 година, Румелия прави още едно иновативно подобрение на лозовите си масиви. Именно край с. Смилец се е направило първото подземно капково напояване в България. Предимството на този вид напояване е, че при него водата отива директно до корена и така той не се обръща нагоре, пести се от вода, и се намалват изпаренията, които могат да предизвикат развитие на болести по лозето, вследствие на влагата.

В лозето са разположени локални метео станции, които във всеки един момент дават информация. Холандски институт прави анализи на данните от тях и дава своевременно информация за това кога има опасност лозето да се разболее.

Към дегустационната

Разходката ни продължава през избата с бъчвите, където в естествен климат си почиват 380 френски, американски и български бъчви. От тук излизаме направо в дегустационната, която е създадена още през 2008г., когато е и първото плододаване на собствените масиви лозя. От тогава до днес от тук са преминали множество туристи и професионалисти от цял свят.

80% от производството на Румелия става посланик на българското вино в редица държави всяка година.

Дегустационна зала Румелия
Rumelia Мавруд 2015
Rumelia Мавруд 2015
Дегустация във Винарска изба Румелия

Въпреки че Цвета нарече шеговито дегустационната зала „атракционна зала“, това е една от избите в България, в които ще получите автентична доза винен туризъм, без да се чувствате като „туристи на конвейрн“.  Прекрасни вина и разказ от първо лице, ето това търси истинският винен любител.

По време на посещението ми опитах доста от вината на Румелия. Споделям ви моите впечатления за едно от тях от сорта мавруд.

Мавруд 2015, Rumelia

Вино със среден рубинен цвят. Интензивността на аромата е средна. Носът е изключително отчетлив и елегантен. Долавят се къпина, касис, черна череша, пушек, ванилия, черен шоколад. Може да кажем, че това 4-годишно вино е още младо и въпреки 30-те месеца в бъчва, плодовият сочен и свеж характер доминира, а ароматите на дъба фино се преплитат с него.
Виното е сухо със средна киселинност. Тялото е средно и обло, а алкохолът (14%) е добре интегриран. Танините са средни, добре загладени. Финалът – дълъг и сочен.

Изключително хармоничен и елегантен Мавруд, който може да сепие сега, но и ще бъде в чудесна форма още 5-7 години.

Бързо и лесно може да си поръчате от този Мавруд (виж тук), както и други вина на Винарска изба Румелия, от  apollowine.com

Ако искате и вие да си водите прецизни дегустационни бележки по време на турове, то Виненият журнал ще ви бъде от полза. Създадохме го, за да ви улесним по време на винени пътешествия и събития, след които искаме да си спомняме подробности за стила и характера на вината, които са ни харесали.

Ако искате да си подарите винене преживяване в гр. Панагюрище вижте предложенията за дегустация тук

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *