Основна информация

Проектът Беса Вали стартира през 2001 г., а към днешна дата е разположена на 2500 декара, 1400 от които са вече засaдени. Главната изба е изпъкнала в дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Стените на сградите са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели.
Част от избата е вкопана в скала, което е от съществено значение за съхранението и отлежаването на виното в бъчвите. Скалата позволява поддържането на постоянна температура и влажност на въздуха.
Капацитетът на избата е 720 000 бутилки, а част от вината отлежават в около 2500 френски дъбови бъчви. Около 80% от продукцията е предназначена за износ.
Беса Валей е сред хълмовете, между планината Родопи и река Марица. Климатът е континентален – горещо лято и студена зима. Тероарът е повлиян от реката и планината. Нивото на валежите е средно.
Долината е оградена с хълмове, отворена е само от запад и изток. Това дава възможност на свежите въздушни потоци да проветряват гроздето и да смесват ароматите. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e на разстояние половин метър под почвения слой.
Винарска изба Беса Вали посреща винени туристи в делнични дни от 10 до 16 часа, а винените турове през уикенда са само с предварителна заявка. Ако искате да се насладите на беседа сред лозовите масиви, обиколка на Домейн Беса Вали и дегустация в дегустационната зала, желателно е да направите своята резервация предварително
Ако вече сте в региона – разгледайте и другите предложения за посещение: ТУК