Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Neragora, или как италианците правят Мавруд

Neragora, или как италианците правят Мавруд

Нерагора е нов българо-италиански проект, чиито вина сте успели да опитате, ако сте посетили някое от винените изложения и фестивали тази година. Вината се намират в по-специализираните винени магазини и ресторанти. Аз лично ги открих на Винария и не след дълго вече бях във винарната до с. Черногорово, намиращо се на север от Пазарджик (по-точна локация може да видите тук). Освен най-новата винарна Нерагора, в района се намират и Вила Терес, Беса Валей, ВИ Манастира, така че ако имате време, може да съчетаете пътуването си с посещение и на другите винарни.  Вила Терес разполага и с хотелска част.

Винарната носи името на с. Черногорово, но заради италианска част Черно е станало „Нера” от италиански, за да се получи Нерагора. Харесва ми, когато се изменя звученето, но не и смисъла. Така си представям и че ще бъде и в самата винарна и самото вино…местен мавруд с италианско „звучене” например.

Започнах с това, че проекта е нов, но всъщност само по-отношение на виното, тъй като Масимо Азолини, (собственик на Нерагора) започва своя бизнес с био земеделие в България много по-рано. Доколкото един винарски проект, може да се нарече нов е много относително, тъй като работата по създаването на бъдещото лозe започва много по-рано от момента, в който опитваме вината.   Първата стъпка е направена през 2002г., когато Масимо Азолини открива земите край с. Черноговоро и се влюбва в тяхната девствена и чиста природа. Философията на фирмата се крие в това, че не е важно просто да се отнасяш с уважение към природата, но и да я разбираш, ако искаш да постигнеш хармония и съвършенство.

IMG_3731

 

IMG_3743

 

Лозята се намират край селото и покриват площ от 72 хектара с местни и чужди сортове като Мускат Отонел, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд и Пино Ноар.

Нерагора има две линии, класическа- вината Арес и Гея и Селекция- вината Черно и Мавруд. Специално внимание е обърнато на Мавруда, като освен че той влиза в купажи ( с Мерло за серията Ares и с Каберне Совиньон в селекцията Cherno) и  като чисто сортово вино (Cherno Mavrud), то е и емблемата на винарната. Най-после някой да използва тази хубава легенда за смелия юнак Мавруд, който чрез подвизите си, убедил царя отново да разреши засяването на лозя по тези земи.  Остава и виното да е толкова дръзко и смело, скоро ще проверим.

IMG_3732

IMG_3749

Но първо започваме с богинята майка на земята Gea (Шардоне-53% и Мускат Отонел-47%), с деликатен аромат и изненадващо добра комбинация на бели плодове, цветя и мая, приятни киселини и средно плътно тяло.  Ако ми позволите да се изразя по-живописно, добре си е подредила кухнята майката земя Гея.

Ares- богът на войната и победата, Мерло 2012. Не се настройвайте заради значението на името за нещо тежко и мощно. Напротив, лек приятен аромат на червени плодове, вишни и череши, средно тяло и лека горчивина на финала, за да напомни все пак за строгостта и суровостта на Арес.

IMG_3734

Пристъпваме към Cherno, 2013, първо с купаж Каберне Совиньон и Мавруд. Тук вече мощността идва още с аромата на черни плодове и опушени нотки. „Дръзки” танини, но пък обло и стегнато тяло и дълъг финал.

Приключваме с чистия Мавруд от серията Cherno, реколта 2012. Носът е още по-зрял и по-тъмен, сухи сини сливи, боровинки, сухи листа, черен пепер. На небцето оства  запомняща се пикантност и дълъг послевкус.

IMG_3741

 

 

 

 

Без категория
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.