Основна информация
Винарска изба Нерагора се намира в с. Черногорово, Пазарджишко и носи името на селото, но заради италианска част Черно е станало „Нера” от италиански, за да се получи Нерагора. Проектът е нов, но всъщност само по отношение на виното, тъй като Масимо Азолини, (собственик на Нерагора) започва своя бизнес с био земеделие в България много по-рано. Философията на фирмата се крие в това, че не е важно просто да се отнасяш с уважение към природата, но и да я разбираш, ако искаш да постигнеш хармония и съвършенство.
Подходът и философията на Нерагора се базират на идеята да се интерпретира уникалността на климатичните и географски условия на мястото. Изборът на биологично земеделие идва преди всичко от характеристиките на мястото – климатът е отличен, сух и проветрив и позволява минимално третиране на растенията. Почвите са силно пропускливи, няма застояване на влага, климатът е с отлична вентилация, без мъгли, с голяма разлика между дневни и нощни температури. Гроздето е естесвено здраво, без нужда от специални грижи.
Тероарът и човешкият фактор са решаващи за характера на виното: колкото по-малка е технологичната намеса във фазата на винификация, толкова повече се запазват характеристиките на тероара. Следвайки Природата – Тя иска гроздето да се превърне в мъст, а мъстта във вино, знаейки че колкото по-малка е намесата, толкова по-силно ще се прояви характерът на тероара, най-важна цел е тази да се произведем грозде с възможно най-високо качество.
Прочете повече за избата и сериите вина в статията, която написахме след нашето посещение ТУК
Видео