fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

От Заара Естейт по пътя към Сакарското вино

От Заара Естейт по пътя към Сакарското вино

Blog thumbnail

Пристигаме в Заара Естейт по време на бутилирането на новата серия вина. Кипи усилена работа, защото този процес е закъснял, поради епидемиологичната обстановка и логистичните затруднения през пролетта. 

Въпреки динамичния процес в избата, която е едно цяло с хотелската част на Заара Естейт, бяхме очаровани от спокойната обстановка тук. Посреща ни Виктор Цветанов, който е продуктов мениджър на винарната, с немско винено образование и част от екипа на Заара Естейт още от идейния проект на комплекса. Само преди няколко години тук е имало стара пустееща почивна станция, част от историята на която е поводът за създаването на новата серия вина. Но за нея ще научим малко по-късно.

Първо заставаме на края на голямата външна тераса и отправяме поглед към лозята, които се виждат в подножието в землището на село Главан (област Стара Загора) на 250-350 метра надморска височина. Виктор ни разказва за новите сортове от мавруд, рубин, евмолпия (кръстоска на мавруд и мерло, известна още като Тракийски мавруд), червен мискет, пти вердо, вионие, карменер и малбек, които ще влязат в плододаване след 3-4 години.

Комплексът е кацнал на един от северозападните склонове на Сакар планина и оттук са разкрива необятна гледка към Тракийската низина. Не случайно слоганът на комплекса е „Място над нещата“.  Ако и вие като нас сте приключили с историческите обиколки (разказахме ви за тях в поредицата „По пътя към сакарското вино“) преди да пристигнете в комплекса, може да се отдадете на почивка, релакс и разбира се винена дегустация.

снимка: Заара Естейт
Дегустационна Заара Естейт

За тези, които имат 3 дни на разположение, ви препоръчваме да разгледате тематичните предложения на хотела, с които може организирано да посетите Музея на тракийското изкуство (Александровската гробница), Узунджовската църква, крепостта и гробницата Мезек.

Кадър от Музея на Тракийското изкуство

Аз ще се спра по-подробно на винения тур „По пътя на сакарското вино“. Той е един пример за чудесно сътрудничество на местно ниво. Преживяването включва посещение на 4 винарски изби, организирано от Заара Естейт. Така в рамките на 3 дни ще може да се срещнете с винарите от Сакар. Ще опознаете вината им, които носят индивидуалния им стил, но и същевременно регионалния почерк на земите край гр. Харманли. А след интензивната обиколка ще сте отново в комфорта на Заара Eстейт.

„По пътя на сакарското вино“

 За мен лично идеалната симбиоза в един винен тур е съчетанието между автентично неподправено преживяване, което съдържа разговорът с хората, през чиито ръце реално е минало гроздето, виното, етикета и накрая бутилката.

А виненият тур „По пътя на сакарското вино“ дава точно това и то  умножено по 4. Още по-хубавото е, че този пакет не е обвързан с дати и брой хора. Реализира се дори и само за една двойка. Виктор ще ви въведе в Сакарското вино, заедно със своите колеги. Но преди да сте започнали да преглеждате календара за следващ винен уикенд, нека ви разкажа какво още научихме и опитахме в Заара Eстейт.

Новата серия CAUZA

Както стана вече дума, присъствахме на бутилирането на новата серия вина – CAUZA. Тя е свързана с горите на Сакар планина, които преди години са претърпели огромни поражения от летните пожари. Унищожена е и старата почивна станция, на чието място се издига Заара Естейт. Серията CAUZA (три вина от реколта 2019: тамянка, розе от мерло, червено от мерло и каберне совиньон) e израз на уважение към природата тук и цели да набере средства за възстановяване на гората с нови фиданки. Виктор ни загатна, че можем да се включим в каузата не само с консумация на вино, но и в засаждането на новите дръвчета. Кога ще бъде това, ще разберем на пролет.

Zaara Estate CAUZA

Разходка във винарната

Връщаме се отново във винарната, докато бутилиращата машина е спряна, за да опитаме нещо ново – първият мавруд на избата. Славей Паунов, технолог с дългогодишен опит в региона е технолог на Заара Естейт от първата реколта – 2017г. Опитвам се да го провокирам да ми разкаже повече за срещите си с мавруда през годините и по-специално в района на Сакар. Загатва, че има тайни около мавруда, които трудно се споделят. За него, казва той, се иска най-вече търпение. И то във всеки етап на производството.

Първият мавруд на Заара Естейт

Опитваме Мавруд 2019 от иноксовия съд. Дори и по-студен (около 14 градуса в избата), той е с богат аромат, сочен нос на дребни черни плодове и онези землисти тонове, малко шипка и подправки, които показва българския сорт дори и когато е млад. Цветът му е със среден интензитет, точно какъвто го виждат и други съвременни производители на сорта в последните няколко години. Но за мавруда, вярвам ще говорим с повече увереност и категоричност тепърва. За мен е радостно, че и районът на Сакар го е припознал в новите си лозови насаждения.

За хотелската част

Заара Естейт разполага с 10 стаи, 2 апартамента и 3 студиа. За пълно възстановяване на сетивата е спа зоната на комплекса, включваща закрит басейн, джакузи, парна баня, сауна и солна стая. През нашия престой бяхме в стая с гледка към низината, но и тези които са към английския двор и точно до басейна имат предимство. Ще ви разкрия, че местата са силно ограничени през уикендите, така че ако имате възможност за home office, възползвайте се от офертата на комплекса и сбъднете мечта на много винолюбители като работите на метри от винарска изба и надничате от време на време да видите какво се случва като в романтичен френски филм.

Разходка с колела из Сакар планина

За по-динамичните личности има и колела, с които да се разходите до лозята или до някое от съседните села. В село Българин например има 140-годишен храм с интересна история, а уредничката му прави невероятен катък по специфична технология.

Местни продукти

А като споменах местния млечен деликатес, важно е да се каже и за другите вкусни продукти, произведени в Заара Естейт (освен виното). Млечните продукти, които ще опитате в ресторанта са произведени в млекарница Заара по стара домашна рецепта. Агнешките деликатеси също идват от собственото им стопанство. На закуска ще опитате сладко от плодове, отгледани на място. С две думи Сакар не е само мястото с най-много тракийски находки, всеки втори долмен у нас е открит тук. Той се оформя и като една гурме дестинация за истински търсачи на автентичния български вкус.

Пътувала съм доста в посока Харманли и Южен Сакар. И винаги има какво ново да открия. Като манастира Свети Атанасий, чиято табела подминавах десетки пъти, преди да ми се открие една цяла нова история за най-стария манастир в Европа. Не ми омръзва и винаги имам нова причина да тръгна на път. Понесете се и вие по пътя на виното в Сакар!

П.С. В Заара Естейт може да откриете и нашия Винен журнал.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *