fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

От Заара Естейт по пътя към Сакарското вино

От Заара Естейт по пътя към Сакарското вино

Blog thumbnail

Пристигаме в Заара Естейт по време на бутилирането на новата серия вина. Кипи усилена работа, защото този процес е закъснял, поради епидемиологичната обстановка и логистичните затруднения през пролетта. 

Въпреки динамичния процес в избата, която е едно цяло с хотелската част на Заара Естейт, бяхме очаровани от спокойната обстановка тук. Посреща ни Виктор Цветанов, който е продуктов мениджър на винарната, с немско винено образование и част от екипа на Заара Естейт още от идейния проект на комплекса. Само преди няколко години тук е имало стара пустееща почивна станция, част от историята на която е поводът за създаването на новата серия вина. Но за нея ще научим малко по-късно.

Първо заставаме на края на голямата външна тераса и отправяме поглед към лозята, които се виждат в подножието в землището на село Главан (област Стара Загора) на 250-350 метра надморска височина. Виктор ни разказва за новите сортове от мавруд, рубин, евмолпия (кръстоска на мавруд и мерло, известна още като Тракийски мавруд), червен мискет, пти вердо, вионие, карменер и малбек, които ще влязат в плододаване след 3-4 години.

Комплексът е кацнал на един от северозападните склонове на Сакар планина и оттук са разкрива необятна гледка към Тракийската низина. Не случайно слоганът на комплекса е „Място над нещата“.  Ако и вие като нас сте приключили с историческите обиколки (разказахме ви за тях в поредицата „По пътя към сакарското вино“) преди да пристигнете в комплекса, може да се отдадете на почивка, релакс и разбира се винена дегустация.

снимка: Заара Естейт

Дегустационна Заара Естейт

За тези, които имат 3 дни на разположение, ви препоръчваме да разгледате тематичните предложения на хотела, с които може организирано да посетите Музея на тракийското изкуство (Александровската гробница), Узунджовската църква, крепостта и гробницата Мезек.

Кадър от Музея на Тракийското изкуство

Аз ще се спра по-подробно на винения тур „По пътя на сакарското вино“. Той е един пример за чудесно сътрудничество на местно ниво. Преживяването включва посещение на 4 винарски изби, организирано от Заара Естейт. Така в рамките на 3 дни ще може да се срещнете с винарите от Сакар. Ще опознаете вината им, които носят индивидуалния им стил, но и същевременно регионалния почерк на земите край гр. Харманли. А след интензивната обиколка ще сте отново в комфорта на Заара Eстейт.

„По пътя на сакарското вино“

 За мен лично идеалната симбиоза в един винен тур е съчетанието между автентично неподправено преживяване, което съдържа разговорът с хората, през чиито ръце реално е минало гроздето, виното, етикета и накрая бутилката.

А виненият тур „По пътя на сакарското вино“ дава точно това и то  умножено по 4. Още по-хубавото е, че този пакет не е обвързан с дати и брой хора. Реализира се дори и само за една двойка. Виктор ще ви въведе в Сакарското вино, заедно със своите колеги. Но преди да сте започнали да преглеждате календара за следващ винен уикенд, нека ви разкажа какво още научихме и опитахме в Заара Eстейт.

Новата серия CAUZA

Както стана вече дума, присъствахме на бутилирането на новата серия вина – CAUZA. Тя е свързана с горите на Сакар планина, които преди години са претърпели огромни поражения от летните пожари. Унищожена е и старата почивна станция, на чието място се издига Заара Естейт. Серията CAUZA (три вина от реколта 2019: тамянка, розе от мерло, червено от мерло и каберне совиньон) e израз на уважение към природата тук и цели да набере средства за възстановяване на гората с нови фиданки. Виктор ни загатна, че можем да се включим в каузата не само с консумация на вино, но и в засаждането на новите дръвчета. Кога ще бъде това, ще разберем на пролет.

Zaara Estate CAUZA

Разходка във винарната

Връщаме се отново във винарната, докато бутилиращата машина е спряна, за да опитаме нещо ново – първият мавруд на избата. Славей Паунов, технолог с дългогодишен опит в региона е технолог на Заара Естейт от първата реколта – 2017г. Опитвам се да го провокирам да ми разкаже повече за срещите си с мавруда през годините и по-специално в района на Сакар. Загатва, че има тайни около мавруда, които трудно се споделят. За него, казва той, се иска най-вече търпение. И то във всеки етап на производството.

Първият мавруд на Заара Естейт

Опитваме Мавруд 2019 от иноксовия съд. Дори и по-студен (около 14 градуса в избата), той е с богат аромат, сочен нос на дребни черни плодове и онези землисти тонове, малко шипка и подправки, които показва българския сорт дори и когато е млад. Цветът му е със среден интензитет, точно какъвто го виждат и други съвременни производители на сорта в последните няколко години. Но за мавруда, вярвам ще говорим с повече увереност и категоричност тепърва. За мен е радостно, че и районът на Сакар го е припознал в новите си лозови насаждения.

За хотелската част

Заара Естейт разполага с 10 стаи, 2 апартамента и 3 студиа. За пълно възстановяване на сетивата е спа зоната на комплекса, включваща закрит басейн, джакузи, парна баня, сауна и солна стая. През нашия престой бяхме в стая с гледка към низината, но и тези които са към английския двор и точно до басейна имат предимство. Ще ви разкрия, че местата са силно ограничени през уикендите, така че ако имате възможност за home office, възползвайте се от офертата на комплекса и сбъднете мечта на много винолюбители като работите на метри от винарска изба и надничате от време на време да видите какво се случва като в романтичен френски филм.

Разходка с колела из Сакар планина

За по-динамичните личности има и колела, с които да се разходите до лозята или до някое от съседните села. В село Българин например има 140-годишен храм с интересна история, а уредничката му прави невероятен катък по специфична технология.

Местни продукти

А като споменах местния млечен деликатес, важно е да се каже и за другите вкусни продукти, произведени в Заара Естейт (освен виното). Млечните продукти, които ще опитате в ресторанта са произведени в млекарница Заара по стара домашна рецепта. Агнешките деликатеси също идват от собственото им стопанство. На закуска ще опитате сладко от плодове, отгледани на място. С две думи Сакар не е само мястото с най-много тракийски находки, всеки втори долмен у нас е открит тук. Той се оформя и като една гурме дестинация за истински търсачи на автентичния български вкус.

Пътувала съм доста в посока Харманли и Южен Сакар. И винаги има какво ново да открия. Като манастира Свети Атанасий, чиято табела подминавах десетки пъти, преди да ми се открие една цяла нова история за най-стария манастир в Европа. Не ми омръзва и винаги имам нова причина да тръгна на път. Понесете се и вие по пътя на виното в Сакар!

П.С. В Заара Естейт може да откриете и нашия Винен журнал.

За автора

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *