fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

По пътя към Сакарското вино (част 2) – Манастирът „Свети Атанасий“

По пътя към Сакарското вино (част 2) – Манастирът „Свети Атанасий“

Blog thumbnail

В тази поредица ви разказваме за интересните места, които сме посетили, пътувайки за винарните околко гр. Харманли.

Манастирът „Свети Атанасий“ е място, което открихме, пътувайте по автомагистрала Марица, за да посетим избите около Хамрнали. Това е поредното пътуване в тази посока, но този път решихме да отделим време на тази забележителност по пътя към Сакарското вино.

Намира се само на 3 км от магистралата, пътят е нов и посещението на манастира е доста улеснено. Оставихме колата на паркинга на около 300-400 метра от манастира и стигнахме пеш до привидно малка постройка, която изглеждаше, че е реставрирана наскоро. През портата ни се откри градина с разцъфтели рози, която отвежда към малката църквичка.

Най-старият действащ манастир в Европа

Преди да влезем в нея се зачитаме в табелата. Оказва се, че манастир „Свети Атанасий“ е може би най-старият действащ манастир в Европа. Вероятно самият светец е основал манастира през 344г. Свети Атанасий Архиепископски Александрийски е считан за „Баща на православието“ и за преносителя на монашеството от Египед на европейския континент. 

След като запалихме свещ в църквата, старинни стълби ни отведоха до аязмото, а оттам и до мостче, което пресича малката „Стара река“. От другата страна стълбите стигат до мистично място, скрито в клоните на дърветата. Почувствахем се като откриватели, тъй като не знаехме за постницата, намираща се в скалите малко над манастира. Това е чудодейна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение. През нея се минава за здраве и благоденствие. Нямахме тази информация преди да се озовем тук, но и без нея металните стълби ни подсказваха какво трябва да направим.

В своята 1700 – годишна история, манастирът е многократно разрушаван, бил е дори овчарник по врмето на комунизма. Легендите разказват, че тук се е криел Апостолът на свободата Васил Левски, както и други революционери.  

Мястото, където е основан манастирът е близо до древния път „Виа Диагоналис“ и се намира в подножието на важна крепост. В близост е имало и тракийски нимфей (светилище, посветено на нимфите), което Свети Атанасий превръща в християнско водно светилище. Счита се, че водата в аязмо е лековита.

Работно време:

От 07.00 ч. до 18.00 ч.

Няма входни такси за посещение.

Как да стигнете:

Има няколко обозначителни табели, които ще ви изведат от магистрала Марица. На 1 км от нея се намира манастирът, в посока село Златна ливада. Ако се връщате от винен тур от Харманли в посока Пловдив, отбивката е на 50 км от Харманли.

Нашето винено предложение:

Съчетайте посещенитео с винен тур около Харманли и отсядане във винарския комплекс Заара естейт (село Главан, на 30 км от Харманли).

Винарни, които може да посетите: Вила Басареа (гр. Харманли), Винарна Братанови (гр. Харманли), Шато Коларово (село Коларово на 15 км от Харманли), Заара Естейт .

Къде да отседнете:

Заара Естейт – вижте варианти за тематични винени дълги уикенди тук.  

Ако искате да ви помогнем в организацията на винен тур, не се колебайте да се свържете с нас. КОНТАКТИ

Прочетете още: По пътя към Сакарското вино (част 1)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *