fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

По пътя към Сакарското вино (част 2) – Манастирът „Свети Атанасий“

По пътя към Сакарското вино (част 2) – Манастирът „Свети Атанасий“

Blog thumbnail

В тази поредица ви разказваме за интересните места, които сме посетили, пътувайки за винарните околко гр. Харманли.

Манастирът „Свети Атанасий“ е място, което открихме, пътувайте по автомагистрала Марица, за да посетим избите около Хамрнали. Това е поредното пътуване в тази посока, но този път решихме да отделим време на тази забележителност по пътя към Сакарското вино.

Намира се само на 3 км от магистралата, пътят е нов и посещението на манастира е доста улеснено. Оставихме колата на паркинга на около 300-400 метра от манастира и стигнахме пеш до привидно малка постройка, която изглеждаше, че е реставрирана наскоро. През портата ни се откри градина с разцъфтели рози, която отвежда към малката църквичка.

Най-старият действащ манастир в Европа

Преди да влезем в нея се зачитаме в табелата. Оказва се, че манастир „Свети Атанасий“ е може би най-старият действащ манастир в Европа. Вероятно самият светец е основал манастира през 344г. Свети Атанасий Архиепископски Александрийски е считан за „Баща на православието“ и за преносителя на монашеството от Египед на европейския континент. 

След като запалихме свещ в църквата, старинни стълби ни отведоха до аязмото, а оттам и до мостче, което пресича малката „Стара река“. От другата страна стълбите стигат до мистично място, скрито в клоните на дърветата. Почувствахем се като откриватели, тъй като не знаехме за постницата, намираща се в скалите малко над манастира. Това е чудодейна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение. През нея се минава за здраве и благоденствие. Нямахме тази информация преди да се озовем тук, но и без нея металните стълби ни подсказваха какво трябва да направим.

В своята 1700 – годишна история, манастирът е многократно разрушаван, бил е дори овчарник по врмето на комунизма. Легендите разказват, че тук се е криел Апостолът на свободата Васил Левски, както и други революционери.  

Мястото, където е основан манастирът е близо до древния път „Виа Диагоналис“ и се намира в подножието на важна крепост. В близост е имало и тракийски нимфей (светилище, посветено на нимфите), което Свети Атанасий превръща в християнско водно светилище. Счита се, че водата в аязмо е лековита.

Работно време:

От 07.00 ч. до 18.00 ч.

Няма входни такси за посещение.

Как да стигнете:

Има няколко обозначителни табели, които ще ви изведат от магистрала Марица. На 1 км от нея се намира манастирът, в посока село Златна ливада. Ако се връщате от винен тур от Харманли в посока Пловдив, отбивката е на 50 км от Харманли.

Нашето винено предложение:

Съчетайте посещенитео с винен тур около Харманли и отсядане във винарския комплекс Заара естейт (село Главан, на 30 км от Харманли).

Винарни, които може да посетите: Вила Басареа (гр. Харманли), Винарна Братанови (гр. Харманли), Шато Коларово (село Коларово на 15 км от Харманли), Заара Естейт .

Къде да отседнете:

Заара Естейт – вижте варианти за тематични винени дълги уикенди тук.  

Ако искате да ви помогнем в организацията на винен тур, не се колебайте да се свържете с нас. КОНТАКТИ

Прочетете още: По пътя към Сакарското вино (част 1)

За автора

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *