fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Кога ще празнуваме Ден на Мавруда?

Кога ще празнуваме Ден на Мавруда?

Blog thumbnail

От известно време се дискутира нуждата от създаване на Международен ден на някой български местен сорт, а в календара на винените събития за 2020 г. бе отредено на месец януари да приюти Деня на Мавруда. Оказва се, че такова събитие трябва да бъде много добре обмислено, планирано и представено на Вас – винената публика, за да бъде толкова успешно, колкото всеки българин би искал да бъде един ден, посветен на автохтонен винен сорт грозде.

Едва ли има сънародник, който да не е опитвал вино от Мавруд и да не го разпознава като емблематичен сорт. Едва ли има чужденец – винолюбител, който пристигайки в България, да не е попадал на бутилка червено вино от този сорт. Едва ли има търговец на българско вино в чужбина, който да не представя с гордост вина от Мавруд на винени ценители. Време ли е да му посветим ден, дори седмица и да накараме повече хора да повярват, че Маврудът е национално богатство и всички ние да станем посланници на българското вино сред приятели, пък и по света? Отговорът е твърдо Да, а новосъздадената Българска асоциация на винените професионалисти се захващат с нелеката задача да го осъществят.

Избор на дата

Във винената история на България има само един винар, чието име е записано в книгите и чиито бюст-паметник напомя за неговата усърдна работа и славата, които вината му от Мавруд от Асеновград носят на страната ни. Въпреки противоречивите съвременни възгледи на използваната от него технология, Аристид Чорбаджака, известен като „майсторът на Станимашката Малага”,  ни вдъхновява с усърдие и с надежда, че все повече български енолози ще засвидетелстват такова признание.

Основен елемент в неговата технология е късният гроздобер, който стартирал по Димитровден, (8 ноември по стар стил – б. р.), ден отреден за вадене на виното от джибрите за другите майстори на вино по това време. В наши дни Българската православна църква чества Димитровден на 26 Октомври, в памет на Свети Димитър Солунски. В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата, а всеобщо разбиране и култура на консумация в нашите ширини е Маврудът да се пие зимно време.

Ето как открихме правилната дата за „Международния ден на мавруда”, но КОВИД нямаше избирателен характер и саботира тазгодишния план. Ето защо го отлагаме за 2021!

#InternationalMavrudDay или накратко #MavrudDay

Представете си седмица, обграждаща Деня на Мавруда, в която ще бъдат преплетени вино Мавруд, храна, изкуство, опознавателни мероприятия, винени срещи, пътешестия до изби, много нови запознанства с винари, дори доза образование и всякакви винени изкушения.

Замисляли ли сте се колко малко знаете за Мавруда и дали това би ви провокирало да посетите дегустация на вина от този сорт в близкия винен бар, водена от винен специалист?

Комбинацията му с храна и особенно българска традиционна кухня заслужава да споделите с приятели една вечер на Мавруда, организирана в някои от добрите ресторанти в града ви.

По следите на Мавруда

А знаете ли, че в България има около 40 изби, които произвеждат вината от сорта Мавруд, а около 30 от тях приемат туристи? Някои сте посещавали, други не, а може би не сте се докосвали изобщо до винения туризъм. Ще имате тази възможност да го направите, присъединявайки се към организиран тур от вашия град, или чрез индивидуално посещение. Очаквайте изкушаващи оферти.

По-любопитните винени ценители ще имат възможността да обогатят познанията си за различните лица на Мавруда по време на Master classes в различните градове на България, организирани от винени специалисти, а ресторантьорите ще могат да надградят образоваността на своя персонал за българските вина по време на образователни събития.

Защо „международен“?

Ще попитате защо слагаме „Международен“ пред Ден на Мавруда – оставяме тази част на търговците на български вина по света, чрез които любителите на виното ще могат да се запознаят със сорта и да му се насладят извън страната ни. Уебинарите ще ни помогнат да стигнем дори до най-отдалечените региони!

Нима бутилка хубав Мавруд или някое пътешествие до изба не е прекрасен подарък за имения ден на близък човек или дар за спомен от страната ни за чужденците?

Вярваме, че на поне един от тези въпроси сте дали положителен отговор!

И ако всеки от вас накара поне още един човек да повярва в Мавруда, да го опознае и „Предаде нататък” своята страст, това ви превръща в посланик на Българското вино!

Българското вино има нужда от Вашата подкрепа!

Създадохме #InternationalMavrudDay2021!

Бъдете част от този празник на българското вино!

Българска асоциация на винените професионалисти , office@bawp.bg

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *