fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

По пътя към Сакарсково вино (част 3) – Мезек

По пътя към Сакарсково вино (част 3) – Мезек

Blog thumbnail

В миналато районът около село Мезек е бил много важен, заради стратегическото си разположение на пътя до Цариград. Ето защо и в западните покрайнини на селото върху едно възвишение се издигат стените на най-добре запазената средновековна креост у нас.Тя трябва да се отнася към края на XIв. и началото на XIIв.,  има запазени кули и високи крепостни стени, ограждащи площ от 7 дка. Имала е ролята на гранична стражева крепост и е охранявала земите между реките Марица и Арда. Мезешката крепост се нарича още „Калето“.

Ако се изкачите по крепостта ще ви се открие невероятна гледка.

Мезешката гробница

След  средновековието се пренасяме 15 века назад във времето, посещавайки тракийската гробница, която се намира до село Мезек. Тя е най-дългата запазена тракийска гробница и се счита, че датира  от IVв. преди н.е.

Mножество златни, сребърни, бронзови и железни предмети са намерени по време на разкопките. Открита е през 1931г. и впечатлява учените с великолепното си архитектурно строителство тип „суха зидария”, при което каменните блокове са свързани с метални скоби.

С разказите на местния историк се потапяме в религията и обредите на траките. Разбираме колко различни са предтавите ни за живота и смъртта. Стремежите на съвременния човек да има всичко и сега все повече контрастират с разбирането на траките за живота като преход към истинското съществуване в задгробния живот.

Но дори и това древно племе да ни е оставило множество неразгадани послания и символи заключени в стените на това и други тракийски светилища , тайната на правенето и консумирането на вино е достъпна и разбираема за всеки, който подхожда към него с любов.

Виненият тур „История и вино в Сакар“

Посещението на тези два обекта е част от винения тур „История и вино в Сакар“. Той включва още посещение на Александровската гробница и Узунджовската църква (за които ви разказахме тук), както и престой в елегантния винен комплекс Заара Естейт в село Главан (на 30 км северно от Харманли). Виненият тур не е обвързан с дати и се реализира дори при минимален брой хора.

Дегустационна в Заара Естейт

Повече за винения тур може да научите, като кликнете ТУК или се свържете с нас.  КОНТАКТИ

П.С. Историческите обекти ( гробницата и крепостта в село Мезек) са извън територията на Сакар планина, но тъй като нашата притегателна към тези земи е Сакарското вино, нарекохме поредицата „По пътя към Сакарското вино“. Винарският комплкс се намира на територията на Южен Сакар, а историческите обекти са в Източните Родопи.

Вижте още:

По пътя към Сакарското вино (част 1) – Александровската гробница и Узунджовската църква

По пътя към Сакарското вино (част 2) – Манастир „Свети Атанасий“

Коментари
Димитър
Отговори

Много хубава статия.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *