fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
стилове розе

Кои са двата основни стила розе

Кои са двата основни стила розе

стилове розе

Розето отдавна не е вино само за летния сезон, но с настъпването на топлите дни, вниманието ни се измества все повече към него. Как се получава този розов цвят и на какво се дължат всичките му нюанси? Ето за това ще стане въпрос в тази статия. Но преди да пристъпим към методите за правене на розе, ще си изясним къде се крие този розов цвят.

Тайната е в кожицата на гроздето. Именно там са концентрирани антоцианите, които дават цвета на виното. Месестата част на гроздето съдържа вода, захари, киселини и други компоненти, но в повечето случаи е абсолютно безцветна.

Ето защо от процеса мацерация (контакт на гроздовия сок с ципите) зависи и цвета на виното. При производството на червено вино, ципите и гроздовия сок остават заедно и по време на цялата ферментация, при което се извличат цвета и танините от гроздовата ципа.

За розетата обаче този процес е съвсем кратък. В зависимост от използвания сорт грозде, времето за мацерацията може да варира. Освен избора на сорт от значение е и приложеният метод за правене на розе – чрез мацерация или чрез метода „Saignée“ .

Чрез кратка мацерация

При този метод гроздовият сок и ципите остават да престоят заедно за период от 2 до 48 ч. (значително по-кратко време, отколкото при производството на червено вино). Продължителността определя наситеността на цвета на розето и само от енолога зависи кога този процес на мацерация ще бъде пректатен. Тук цялото количесвто на гроздовия сок се използва за направата на розе.

Чрез метода „ Saignée

За разлика от предходния метод, тук гроздето е предназначено за производство на червено вино, а не на розе. Гроздовата каша престоява за кратко (от 4 до 24 часа) при температура около 15°С. След като е получено желаното оцветяване се източва около 10-20% от мъстта, която е предназначена за направата на розе.

Останалото в съда се използва за производство на червено вино. Основната цел в случая е получаване на червено вино с по-висока концентрация и плътност.

По този метод се получават розови вина с по-интензивен цвят, по-ароматни и с по-добра структура, обикновено с по-ниска киселинност (тъй като гроздето е било предназначено за червено вино).

Чрез купажиране

Внимание, този метод е позволен само в Шампан за направата на розови пенливи вина от региона. Например някои известни френски розови пенливи вина са направени от Шардоне, към които в последната фаза на произвоство се добавя малко червено вино от Пино Ноар.

 Кои са нюансите на розето?

Цветът на розето
се определя освен чрез наситеността и чрез неговия нюанс.

розов, сьомга, луков, оранжев

Дегустация

Наскоро дегустирах паралелно две розета от един регион (Южен Сакар), но в два съвсем разлчни стил и направени по двата метода.

Розе от Памид, реколта 2019 от Вила Басареа

Виното е с бледо розов цвят. Средно интензивен аромат на свежи червени плодове и минералност. Сухо вино с леко тяло, добре изразена игрива свежест и минерален среден финал. Алкохолът е 12%

Сервира се при температура: 7 – 10° С

Розе „Мария“, сорт Сира, реколта 2018 от Винарна Братанов

Това розе е малко по-екстремен пример описващ розетата по метода Saignée , тъй като е отлежало 9 месеца в използвани български 500-литрови бъчви. Това добавя още повече наситеност и нюанс, както на небцето, така и в аромата.  Виното е с плътен керемиден цвят . Ароматът е комплексен и наситен, с нуанси на червени плодове, землисти тонове, тютюн и гъби. На небцето ароматите се допълват от подправки и компот от ягоди. Тялото е плътно, свежестта е средна и отлично балансирана, за да се получи едно нестандартно розе, подходящо за храна и отлежаване за 2-4 години. Алкохолът е 14%

Сервира се при температура: 9 – 12° С

За съжаление не снимах тези две вина в чашата, за да видите разликата в цвета, но пък има цяло видео в Инстаграм за тази дегустация.

Споделете и вашите впечатления от любими розета в коментар по-долу.

В Инстаграм споделям видео дегустации, съчетания на вино и храна, както и винените места, които посещавам. Последвайте ме към следващото винено преживяване!

За автора

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *