fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
аромати във виното

Откъде идват ароматите на виното

Откъде идват ароматите на виното

аромати във виното

Ароматите на виното се разделят на три групи: първични, вторични и третични.

Първични аромати

За първични аромати се считат тези, които идват от самото грозде. Различните сортове се характеризират с различни отличителни аромати. Климатът, почвите, изложението и други елементи на средата, обобщавани като тероар, също въздейства върху ароматните качества на виното.

Пример:

Шардоне от Шабли (Бургундия, Франция) се характеризира с аромати на лимон, зелена слива  и минерални нотки, докато колкото повече се спускаме на юг към Пюи Фюзе (Бургундия, Франция) със затоплянето на климата и ефекта на специфичните амфитеатрално разположени склонове , вината от Шардоне демонстрират по-зрели плодове на праскова и пъпеш.

В по-топлите райони типичните аромати на Пино ноар като ягода и череша придобиват конфетюрен тон. 

Във вина от добре  узряло грозде на сорта Каберне Совиньон се откриват аромати на касис, малина, къпина,  но през по-хладни години във вината са долавят предимно тревисти нотки.

Вторични аромати

винарска изба Златен Рожен

Вторичните аромати са тези, които се получават по време на ферментацията ,както и вследствие на контакта на виното с  утайката или с дъба. Още може да се каже, че вторичните аромати са тези, които възникват от процеси и техники, протичащи във винарската изба  и предхождащи процеса на отлежаването. Към групата на вторичните аромати спадат аромати на дим, дъб, краве масло, лешник  и др. При контакта с утайката, виното придобива аромати като сметана, бисквити, кроасан, а при малолактичната ферментация – ядки и маслени нотки.

Имайте предвид, че някои типични за дадена група аромати може да имат друг произход. Нека го кажем по-лесно с пример. В сорта Семийон може да се открие аромат на дим, който произлиза от самия сорт грозде, а не от отлежаване в дъбови бъчви. (Ароматът на дим се асоциира обикновено с отлежаването в дъбови бъчви.)

Третични аромати

отлежаване в бутилка

Третичните аромати са свързани с процеса на отлежаване в бъчва или бутилка. Тогава се осъществява бавен контакт на виното с кислорода. Този процес води до сформирането на третични аромати като кафе, тофи, карамел, шоколад, тютюн, кокос, ванилия, дъб, препечени тонове, подправки и др. Процесът на отлежаване в дъб може да бъде прекъснат по преценка на технолога след определен период от време и отлежаването на вината да продължи в бутилки, където контактът с кислорода е сведен до минимум. В процеса на отлежаване в бутилки плодовият аромат става все по-слаб за сметка на образуващите се землисти аромати (почва, гъби и др.).

отлежаване в бъчва

Въздействия 

Комплексността на аромата на виното зависи от сорта, климата, почвите, начина на отглеждане на лозето, използвания щам дрожди, дали част от или цялата малолактична ферментация е протекла в дъбови бъчви или не, дали виното е отлежавало в дъбови бъчви и ако да, в какви (френски, американски, български, малки, големи, нови или стари).

Във вината могат да бъдат намерени невероятно много аромати. В зависимост от нашето физиологично и емоционално състояние те са по-лесно или по-трудно откриваеми. Понякога едно вино може да има различен вкус и аромат в зависимост от средата, в която го консумираме. Доказано е например, че количеството светлина в помещението на дегустационната оказва влияние на обонятелните ни способности. Понякога дори нагласата ни и дори настроението може да повлияе на нашата оценка за виното.

За да се ориентирате по-лесно в дегустацията, може да прочетете и ръководството за дегустация на вино. 

Винен жунал

Искте ли да водите качествени дегустационни бележки и да се изразявате по-добре за виното?

Ако да, значи виненият журнал е точното помощно средство, с което да калибрирате вашето небце (плюс винен туризъм и много дегустации, разбира се). В него ще откриете дегустационни страници,  с който бързо и систематизирано да водите записки за любимите си вина. А в новото издание сме добавили и винен речник.

В началото на август ще бъде наличен обновения Винен журнал.

Ако искате да сте от първите, които ще могат да го закупят на промоционална цена, запишете се за нашия винен бюлетин (формата по-долу).

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Абонирайте се за нашия винен бюлетин (формата по-долу).

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *