fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

4 изби край Харманли за един ден

4 изби край Харманли за един ден

Blog thumbnail

В началото на септември тази година се проведе първият фестивал в Харманли, посветен на местните традиции, обичаи, кулинария и вино „На Хармана“.

dav

dav

dav

dav

В парка край Гърбавия мост посетителите на фестивала опитаха различни местни ястия и наблюдаваха как се правят някои от тях. Винопроизводители от региона предлагаха на посетителите както дегустации, така и възможността да се запишат в Екстремния винен тур Южен Сакар 4х4.   Екстремен не защото щяхме да караме с джипове през лозята, а защото в рамките на един ден програмата предвиждаше да посетим 4 винарни и да дегустираме по 4 вина във всяка. Ето как протече този ден.

dav

Първата ни спирка беше параклис „Св. Трифон“, разположен над вилната зона на Харманли, от където се откриваше прекрасна гледка към Сакар. Тук беше моментът за кратко въведение в историята на този регион. Разказът на проф. Каснакова, директор на Историческия музей в Харманли, беше толкова завладяващ, че при следващото ми посещение в района, това ще е една от задължителните ми отбивки.

dav

Ето няколко любопитни факта за Сакар:
 • Тя е най-ниската планина в България (връх Вишеград – 851 м.)
 • Тук има най-много открития на следи от Тракийското наследство
 • Всеки втори долмен у нас е открит тук
 • Планината е заобиколена от три реки – Сазлийка, Марица и Тунджа
Няколко фактора, които определят тероара на Южен Сакар:
 • Близостта на речни долини
 • Разнообразният релеф – Надморската височина на лозята в района на Южен Сакар е между 200 и 600 м, като повечето от тях са с южно, югозападно и югоизточно изложение.
 • Смесицата от континентален и средиземноморски климат, който се характеризира с мека зима, ранно настъпване на пролетта и сухо лято
 • Ниски валежи (210-240 м/год.)
 • Почви с високо съдържание на азот, което ги прави по-влагозадържащи, добре аерирани и топли. Преобладават кафяви до кафяви горски почви с ниско до средно съдържание на скала

Всичко това наред с човешкия фактор, с които ще се запознаем по време на тура, създава облика на един винен регион, който вече е привлякъл интереса на много инвеститори и винари, и предстои да привлича все повече и интереса на пътуващия винен любител.

Вила Басареа

След въведението започва същинската част на тура. Първата изба от програмата е Вила Басареа (контакти)  Намира се в гр. Харманли (ул. Коста Андреев 8).  Създадена е през 2014г. от трима приятели, които си поставят за цел да правят честни вина с минимална намеса в процеса на производство и с голям респект към историята и традициите на винопроизводството, което са ни завещали траките по тези места. От главния технолог Камен Коев можете да научите много освен за винопроизводството и за тракийските артефактите, изображения на които може да видите на част от етикетите на винарната. Така например една от сериите вина носи името „Лабрис“, което означава двойна брадва, символ на Средиземноморските царе, използвана като елемент в тракийските монети. Тук може да опитате Каберне Совиньон отлежавал в черешова бъчва. Дървесината на черешата е с по-широки пори и позволява проникване на повече кислород за разлика от дъба. Ако споделяте експериментаторския дух на винарите от Вила Басареа, опитайте това вино.

dav

Розе на 3 дни
Винарска изба Братанови

Следващата ни спирка е Винарска изба Братанови (контакти).  Намира се на около 500 м от Вила Басареа и разказва историята на един баща и неговите синове, които се заемат с мисията да възстановят родовата традиция. Започват първоначално със засяването на лозя край с. Шишманово през 2006г. с идеята да се занимават само с лозарство, но скоро след това тероара на Южен Сакар ги вдъхновява да пристъпят и към производството на вино. Потенциалът на региона днес откриваме в сорта Тамянка, който изчезва от Сакар през 70-те, когато масово се засява Мерло в региона. Днес Тамянката на Братанов показва, че сортът има своето достойно място в региона, а случайно позакъснелия гроздобер през 2016 разкрива на семейството потенциала за производство и на сладко вино от сорта.

dav

 

dav

dav

dav
Иво Върбанов

Дегустацията в изба Братанов е придружена и от 2 вина на Иво Върбанов, който има собствени масиви в региона и винифицира в същата избата. Музикант по професия, Иво е усвоил способността да накара другите да слушат не само, когато свири, а и когато говори и прави вино. Каберне Совиньонът в стил „Амароне“ те кара да се заслушаш, да се замислиш и да се потопиш в собствената си емоция (провокирана от виното или от музиката).

dav

Село Българин

Отправяме се към третата по ред изба. По пътя спираме в с. Българин, където в същия ден се прави курбан в църквата на селото по повод 140-годишнината от освещаването на храма през 1877г. Църквата е построена през 1874 г., но след 50-те години на 20-ти век е превърната в магаретарник (място за затваряне на магарета). От основаването датира и най-старата икона, която местните са решили да оставят нереставрирана, за да напомня за тези преходи в миналото на храма.

Празникът на село Българин е на 8-ми септември.

Малката звезда

Третата спирка от тура в Южен Сакар е Малката звезда (контакти). Там ни посреща младият технолог Свилен Георгиев. Историята на избата, намираща се на 11 км от Харманли в посока с. Коларово,  започва през 2005 г.  Взела е името на самото място, на което е построена. „Малката звезда“ е кръстопътя между стар римски път, свързан с Виа Диагоналис. Избата разполага със 180 дка собствени лозя. Една от известните серии е Енигма, а от скоро на пазара се появи и новата серия вина, която цели да привлече по-младата аудитория към виното с по-свежи и плодови вина от сортовете Мерло, Сира, Шардоне и Траминер. Ако искате да си припомните аромата на лятото през хладните есенни вечери, „младата“ версия на Enigma е добър избор.

dav

dav

Шато Коларово

Пътувайки към следващата изба преминаваме през един от  най-големите лозарски масиви в Тракийската низина. Коларския има над 1000 хектара лозя. След 10-тина минути пристигаме в Шато Коларово (контакти). Посреща ни енергичната техноложка Илияна Коева. Още с влизането в избата се усеща безупречното отношение на професионалиста към вината, а по-късно това отношение проличава и в чашите.  Опитваме 3 едносортови вина от серията Megalit и емблематичния за избата бленд SKS от Мерло, Сира, Мавруд и Каберне Совиньон. 80% от производството на избата се продава извън страната, така че за да се сдобиете с тях по-скоро потърсете в специализирани магазини или като нас посетете избата. На беседката с приятна компания и вино е чудесно!

dav

dav

dav

dav

dav
dav

dav

 

Тази статия ви харесва?

 • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
 • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Коментари
Атанаска Петкова
Отговори

Ще е чудесно и тази година да се осъществи подобен тур

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *