fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Винен фест Южен Сакар 4х4

На винен фест в Южен Сакар 4х4 във Винарна Братанов

На винен фест в Южен Сакар 4х4 във Винарна Братанов

Винен фест Южен Сакар 4х4

Винарските изби в Южен Сакар Заара Естейт, Винарна Братанов, Малката Звезда, Росалеа, Иво Върбанов, Вила Басареа, Изба Коларово, Тера Тангра и Бисанте отново привличат вниманието на винените любители към района си със серия годишни винени фестивали 4 х 4. Събития, посветени на четирите годишни сезона, в които сакарското вино среща местната традиционна кухня, поднесени на ценителите на напитката сред красивата природа на Сакар планина. В компилация с изпълненията на местни музиканти, станалата вече задължителна доза винени обучения и атракции за най-малките, фестивалите привличат туристи от цялата страна, позволявайки им да опознаят района със своите вкусове, аромати, занаяти, традиции и, разбира се, природа и вина

Южен Сакар е регион, в който многообразието царува, хармонията между културните различия обогатява, а винените фестивали сплотяват и позволяват на туристие да опознаят мултикултуризма на района. 

На 18-ти май предстои първия фестивал : ПРОЛЕТ НА ЛОЗЯТА: ВЕСЕЛИЕ БЕЗ ГРАНИЦИ – ВИНЕН ФЕСТ ЮЖЕН САКАР 4Х4   , в който границите ще са само териториални, възможностите за забавление – безгранични, творческите изяви – извънмерни, а срещите с различните култури – необхватни.

За първи път домакин на фестивала ще бъде Винарна Братанов, сред обширните им лозови масиви до с. Шишманово, заобиколени от дъбова горичка и планински възвишения в далечината. Там, където се раждат гроздата на избата, обезпокоявани единствено от хората, които се грижат за тях по един щадящ и уважителен начин, познат ни днес като БИО. 

Гостите на фестивала ще могат да се насладят на сакарски вина от 9-те винарски изби и традиционни ястия от българската, турската и гръцката кухня, приготвени с местни фермерски продукти.

В този пограничен край от векове мирно съжителстват българи, турци, роми, гърци и всеки оставя своя отпечaтък върху местната култура, а по време на фестивала представители на съседните села Шишманово и Българин ще покажат свои традиционни ястия и обичаи.

С респект към предаването на обичаите през поколенията, днескодът на събитието ще е “ЕТНО”.

Гост-изпълнители ще са харманлиите Владислава и Тихомир Христозови, които, в синхрон с цялостната концепция, ще радват гостите на фестивала с фолклорна музика на различните етноси в района и поп музика.

Възрастови граници също няма да има, а за най-малките и тези, с най-богато въображение, ще има творчески и опознавателни задачки.

Българско дружество за защита на птиците ще организират орнитологична обиколка край лозето с наблюдение и разпознаване на птици, а ученици от художествената гимназия в Казанлък ще творят на специален благотворителен  пленер на тема “вино и лозя”. Творбите им да бъдат продадени на търг с благотворителна цел на летния фестивал, а част от приходите от продажби на билети за пролетния фестивал ще бъде дарена на талантливо дете от същата гимназия. 

Урок по лозарство за възрастни – най-любопитните ще се запознаят с това как се отлеждат лозя биологично и устойчиво, какви операции се извършват в момента в лозето и какво предстои.

БИЛЕТИ за събитието можете да откриете ТУК.

Не пропускайте и останалите събития, чиито дати са вече известни, а темите на фестивалите се пазят в тайна: 

 

13.07.20214 – Лято над нещата в Южен Сакар 4 х 4 

14.09.2024 – Есенен фестивал в Южен Сакар 4 х4

07.12.24 – Зимен фестивал в Южен Сакар 4 х4

Следете събитията във facebook страницата Wines of Sakar, за да не пропуснете някой от фестивалите. 

 

 

 

Южен Сакар 4х4

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *