fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Сакар и Източни Родопи

 

Територията по поречието на долното теение на р. Марица, сгушена между Източни Родопи на запад и  планина Сакар на изток съвсем заслужено може да бъде отделена като самостоятелна и значима единица в българското вино. Това е един от регионите, в който лозарството и винарството се развиват най-бързо, с разнообразни и отлични терени за отглеждане на прекрасно гроде.
Климатът има силно средиземноморско влияние, което обуславя меката зима и горещото, и сухо лято. Почвите са предимно кафяви и кафяви горски, а регионът е изключително чист от химична гледна точка. 

В района на Южен Сакар се отглеждат предимно червени сортове. Мерлото е емблематично за региона, а в последното десетилетие все по-усешно се отглеждат и други международни сортове като сира, каберне фран и каберне совиньон, а от българските – тамянка (бял балкански сорт), рубин и мавруд. 

 Сакар е богат на винарски изби, а тяхното разнообразие е впечатляващо. Само на няколко километра една от друга и в рамките само на 2 часа туристът може да се срещне както със собствениците на малки семейни бутикови изби, така и с технолозите на големи и модерни винарни.  Обединяващото звено между тях е новосъздадената Енотека Sakar wine shop & tasting room, в която могат да бъдат дегустирани вина от всички изби в региона, да бъдат съчетани с прекрасни местни ястия и да бъдат закупени. 

Разгледайте Google картата на винарските изби в региона.

 

 
сакар и източни родопи енотека сакар

Обекти

Росалеа

0 ревюта

Тера Тангра

0 ревюта

Кастра Рубра

0 ревюта

Енотека Сакар

5 2 ревюта

Братанов

5 1 ревю

Иво Върбанов

0 ревюта

Заара Естейт

0 ревюта

Катаржина Естейт

5 1 ревю

Мезек

4 1 ревю

Малката Звезда

5 1 ревю

Изба Коларово

5 1 ревю

Вила Басареа

5 1 ревю