Сакар и Източни Родопи
Територията по поречието на долното теение на р. Марица, сгушена между Източни Родопи на запад и планина Сакар на изток съвсем заслужено може да бъде отделена като самостоятелна и значима единица в българското вино. Това е един от регионите, в който лозарството и винарството се развиват най-бързо, с разнообразни и отлични терени за отглеждане на прекрасно гроде.
Климатът има силно средиземноморско влияние, което обуславя меката зима и горещото, и сухо лято. Почвите са предимно кафяви и кафяви горски, а регионът е изключително чист от химична гледна точка.
В района на Южен Сакар се отглеждат предимно червени сортове. Мерлото е емблематично за региона, а в последното десетилетие все по-усешно се отглеждат и други международни сортове като сира, каберне фран и каберне совиньон, а от българските – тамянка (бял балкански сорт), рубин и мавруд.
Сакар е богат на винарски изби, а тяхното разнообразие е впечатляващо. Само на няколко километра една от друга и в рамките само на 2 часа туристът може да се срещне както със собствениците на малки семейни бутикови изби, така и с технолозите на големи и модерни винарни. Обединяващото звено между тях е новосъздадената Енотека Sakar wine shop & tasting room, в която могат да бъдат дегустирани вина от всички изби в региона, да бъдат съчетани с прекрасни местни ястия и да бъдат закупени.
Разгледайте Google картата на винарските изби в региона.
