fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Сакар и Източни Родопи

 

Територията по поречието на долното теение на р. Марица, сгушена между Източни Родопи на запад и  планина Сакар на изток съвсем заслужено може да бъде отделена като самостоятелна и значима единица в българското вино. Това е един от регионите, в който лозарството и винарството се развиват най-бързо, с разнообразни и отлични терени за отглеждане на прекрасно гроде.
Климатът има силно средиземноморско влияние, което обуславя меката зима и горещото, и сухо лято. Почвите са предимно кафяви и кафяви горски, а регионът е изключително чист от химична гледна точка. 

В района на Южен Сакар се отглеждат предимно червени сортове. Мерлото е емблематично за региона, а в последното десетилетие все по-усешно се отглеждат и други международни сортове като сира, каберне фран и каберне совиньон, а от българските – тамянка (бял балкански сорт), рубин и мавруд. 

 Сакар е богат на винарски изби, а тяхното разнообразие е впечатляващо. Само на няколко километра една от друга и в рамките само на 2 часа туристът може да се срещне както със собствениците на малки семейни бутикови изби, така и с технолозите на големи и модерни винарни.  Обединяващото звено между тях е новосъздадената Енотека Sakar wine shop & tasting room, в която могат да бъдат дегустирани вина от всички изби в региона, да бъдат съчетани с прекрасни местни ястия и да бъдат закупени. 

Разгледайте Google картата на винарските изби в региона.

 

 
сакар и източни родопи енотека сакар

Обекти

Росалеа

Винарни 0 ревюта дни

Тера Тангра

Винарни 0 ревюта дни

Кастра Рубра

Винарни 0 ревюта дни

Енотека Сакар

Винарни 5 2 ревюта дни

Братанов

Винарни 5 1 ревю дни

Иво Върбанов

Винарни 0 ревюта дни
1лв. катаржина естейт

Катаржина Естейт

Винарни 5 1 ревю дни
1лв. мезек

Мезек

Винарни 4 1 ревю дни
1лв. малката звезда

Малката Звезда

Винарни 5 1 ревю дни

Изба Коларово

Винарни 5 1 ревю дни
1лв. Tour list image

Вила Басареа

Винарни 5 1 ревю дни