fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Заара Естейт – доброто регионално сътрудничество във винения туризъм

Заара Естейт – доброто регионално сътрудничество във винения туризъм

Blog thumbnail ,

Виненият туризъм е въпрос на качествен грозд, т.е добро сътрудничество между отделните субекти на туризма, но най-вече между отделните винарски изби. В „качесвения грозд“ всяко едно зрънце е здраво и се придържа към общата основа и смисъл.

Поводът за срещата ми с Виктор Цветанов е доброто регионално сътрудничество, което показва региона на Сакар и идеята за общ винен тур, който се реализира от Заара Естейт. (Вижте „От Заара Естейт по пътя на Сакарското вино„).

Виктор е продуктов мениджър на Заара естейт и главният виновник за виненият тур „По пътя на Сакарското вино“. Той е родом от Плевен, от семейство занимавало се с лозарство и винарство от началото на 20-ти век, прадядо агроном, дядо агроном, баща технолог. В Германия започнава да се занимавам професионално с лозаро-винарство. Притежава WSET level 2, защитен в София. Част е от екипа на Заара Естейт още от самото начало.

Кой е първия ти досег с виното и как се ориентира към този бранш?

Първият ми досег беше с лозето, дори не си спомням кога е било, на черно-бяла снимка ме има заснет как копая с една малка мотичка, заравям пръчките през есента. Аз съм  от Плевенския район, а там лозята се загребват през зимата, за да не измръзнат. С виното стана точно както е описано в „Под Игото“ от малък са ми го поднесли. Разбира се същественият досег дойде след навършването ми на пълнолетие. Имах огромното удоволствие през годините да се срещам и уча от не един специалист в областта на лозаро-винарството, много от които чужденци. Така например в Германия работих с един италианец на име Даниеле, който продаваше качествени вина и италиански продукти в малкия си ресторант, точно зад Административния съд на Германия, намиращ се в Лайпциг. Та там може да се каже, че се запалих много по сомелиерството, и отваряйки тази врата на знанието още съм тук и не ми се излиза.

Ти си инициатор на винения тур „По пътя на сакарското вино“. Как се роди идеята?

Идеята се роди като естествено продължение на философията за развиване на Сакар като регион, в който се работи усърдно за отглеждането на лозя и направата на качествени вина. Безкрайно съм щастлив от факта, че колегите от региона се включиха и продължават да се включват в този тур. Също така и на екипа на Заара Естейт, че ми гласуваха доверие за реализирането му.

Предлагате тура дори и само при двама участника като ти придружаваш  туристите в двата дена. Не е ли голям този ангажимент? Някои винарни (в други региони) дори само дегустация не предлагат за двама човека.

Дори и с един човек съм правил винена обиколка из региона. Тук важното е уважение към интереса на гостите да открият вината и да се запознаят с хората зад тях в регион Сакар. Още веднъж искам да изкажа благодарности на колегите, които отделят от времето си, за да посрещнат гостите ни.

Защо решихте да предстагате дегустации не само във вашата винарна? Не е ли именно това стремежът на всеки бизнес – да завоюва повече внимание към себе си?

Една птичка пролет не прави. Единственият правилен път е да се работи за района, само тогава дългосрочно ще се берат плодовете на този труд.

Вижте още:

Как би представил тура на хора, които никога не са били на винен туризъм. Кое би било най-интересното за тях?

Случвало се е да идват хора, които за пръв път в живота си посещават винарна. Прави впечатление, че освен дегустацията и самите вина, интерес предизвиква цялостния процес на създаването им. Разглежаме оборудването на винарната и така преминаваме през всички етапи на производството  – приемна (там където постъпва гроздето), сортираща линия (подборът на най-добрите гроздове), преса (смачкването на гроздето), ферментатори (там, където се случва магията на виното), бъчви (богатството на виното и потенциала му за стареене) и бутилираща линия. Накрая стигаме до същинската дегустация в дегустационната зала и съчетанието на вината с храната в ресторанта, разбира се.  И всичко това умножено по 5 в рамките на два дена. Може да се каже, че за един начинаещ, това е сериозно входно ниво в света на виното. Радваме се да имаме както запалени винолюбители, така и такива, които се влюбват във виното след този тур.

С какво се отличава региона на Сакар?

Тук искам да споделя, че освен с тероара, за мен лично като винен ентусиаст, региона на Сакар се отличава с хората, които се занимават с лозаро-винарството. Истинско удоволствие е да се работи с колегите от винарните и същевременно да се обменят опит и знания с тях.

Какви вина опитват участниците в тура? 

Всякакви, но най-интересното е, че могат да се опитат вина на различни етапи от развитието си, изчерпани реколти, вертикални и хоризонтални дегустации с енотечни вина.

Какво най-много ценят туристите, на които показваш Сакар чрез виното?

Комплексно е – природата, хората, взаимодействието и унисона, в който се ражда виното.

Из лозята в Сакар

Моето впечатление е, че много често посетителите се връщат в Сакар, за да повторят дори и един и същ винен тур. Сякаш на региона не може да му се наситиш  от един път. Имате ли такива случаи и предвиждате ли някакви новости в тура, за тези, които искат да го повторят, когато започнат отново туровете?

Така е, вече година от началото на тура, има гости, бих казал вече приятели на район Сакар, които повтарят и потретват. Всяко пътуване е едно ново пътешествие. Така и с виното, всяка реколта си има своя история. Друг аспект е и появата на нови винарни, които се включват към тура. Това води и до възможността да се посетят изцяло различни винарни, когато се идва отново в региона.

Винена дегустация в Заара Естейт

Не мога да издам какво са подготвили колегите за следващите ни турове. Но ще ви загатна за една от новостите при нас в Заара Естейт. Тази година на 3.11.2020 потопихме отново вина да отлежават на дъното на Черно море. Този път успяхме да включим и червени вина. С нетърпение очакваме да изплуват през пролетта и да ги опитаме.

Вижте още:

Коментар
Петя
Отговори

Бяхме на този винен тур. Това е едно уникално преживяване, което пожелавам „да си го причини“ всеки!!!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *