fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Непознатият Mавруд на Сакар

Непознатият Mавруд на Сакар

Blog thumbnail

Сортът Мавруд е ендемичен български сорт, облечен в повече легенди, отколкото в данни за неговия произход. Познат и предпочитан от едни, непознат и пренебрегван от други, а за трети е пълна изненада, поради разминаването в очакванията им. Безспорно е най-разпознаваемият български сорт, който всеки българин, дори и без каквито е да е винени познания, би назовал. Спорен е обаче отговорът, който би дал българинът на въпроса къде в България се отглежда сорта и какъв процент от лозовите насаждения в страната заема. Но това си има своето логично обяснение. 

Не е за вярване, че древен сорт, който смятаме за национално богатство заема само 2% от лозовите масиви в България. Голяма част от тези два процента са предимно в Родопската яка, а районът на Асеновград и Пловдив носят своята слава от столетия.  Винените любители обаче знаят, че лозя и производители на вина мавруд има в почти всички винарски райони на страната, което го прави и толкова многолик. Стиловото разнообразие на сорта е голямо – от пенливи, през бели Blanc de Noir, розови, млади червени, отлежали червени без или с контакт с дъб и десертни вина. Всеки стил с конкретен пример ще намери място в нашата поредица Непознатият мавруд, а с първата статия ще ви отнесем в район, по-известен с Мерло и Сира, но и с прекрасни червени вина от Мавруд – Южен Сакар. 

Чисто сортовите вина от Мавруд не са много, а собствените насажденията със сорта на голяма част от избите са сравнително млади и тепърва ще развият потенциала си.

Таня Аврамова “Винарна Братанови”:

“От нашия Мавруд засега сме брали само за розе, тази година ще задържим малко и за червено, но той е засаден върху много леки, каменисти почви и неполивен. Ако трябва да обобщя наблюденията ни – има шанс да узрее оптимално в нашия район, поради обичайно по-топлата и суха есен и при условие, че не се натоварва лозата. Запазва добри киселини и трупа по-малко захари. Обран по-рано е чудесен за розе – Тера Тангра го доказват с години, при нас също се получава добре в комбинацията с рубин и гъмза. Купажирането му с по-ранно зреещи сортове като Мерлото в червени вина допринася за по-добър баланс между свежестта на Мавруда и зрелостта на мерло, както и за по-нисък алкохол. За мен сортът има добър потенциал в района, ако се работи правилно на лозето и в избата.”

 Очакваме с нетърпение чистосортов Мавруд от Братанови, а дотогава ще се наслаждаваме на  другите им вина от местни сортове и не само.

А сега ви представяме 3 мавруда от Сакар, които са актуални на пазара.

 

Мавруд Догма Заара естейт 2019

Заара Естейт обаче имат, а първата реколта на сорта от собствените масиви определено е заявка, че климатът, почвите и като цяло тероарът е подходящ за този късно зреещ сорт. Изключително сортов, плодов, пикантен и елегантен. Виното е подходящо за консумация дори леко охладено. 

Виж 5 вина за охлаждане

Славей Паунов, технолог с дългогодишен опит в региона, е технолог на Заара Естейт от първата реколта – 2017г. При едно от посещенията ни в комплекса, дегустирахме мавруда от съда и се опитахме да провокираме Славей да ни разкаже повече за срещите си със сорта през годините и по-специално в района на Сакар. Загатна, че има тайни около мавруда, които трудно се споделят. За него, казва той, се иска най-вече търпение. И то във всеки етап на производството.

Освен винопроизводител, Заара Естейт е и двигателят на винен туризъм в региона. Хотелът  към винарната е “МЯСТО НАД НЕЩАТА”, за което наши туристи споделят само суперлативи, а пакетът “Пo пътя на Сакарското вино”, с посещения на 5 винарски изби в региона позволява на отседналите винени любители (позволяват на гостите на хотела) да опознаят вината на Сакар в тяхната цялост.

Мавруд Резерва Вила Басареа 2019

Маврудът на Вила Басареа е направен с изключително интересен подход. Реколтата е 2019, а 30% от виното е съзрявало в българска черешова бъчва. Останалата част е била в контакт с дъбов барел. Гроздето е от региона на село Коларово, а партидата е изключително лимитирана – само 1800 бутилки, която намалява бързо. Е, вече с още една по-малко!

Цветът му  e слабо интензивен рубинен цвят с леки керемидени оттенъци. Плодовите аромати на костилкови плодове се преплитат с билковите, създавайки усещане за едно богато вино, което се разкрива с всяко завъртане на чашата. Доминират вишни, шипки, йод, черупка на орех, мащерка и леки животински нотки. Тялото е елегантно, със средни киселини, а вкусовият аромат е доминиран от костилков плод.

Камен Коев, собственик и технолог на Вила Басареа:

За нашето вино използваме Мавруд от едни от най-южните терени на региона от 15-годишни лозя. Въпреки това не всяка реколта е достатъчно топла и суха, за да узрее добре. Търпеливо го чакаме до последно и с него приключваме гроздобера. 2020 реколта, която е още в бъчвите, беше изключителна и не очаквам да се повтори поне в следващите 5 години. От Мавруд става и хубаво розе по метода „Saignée“, което помага да се получи повече плътност за червеното вино.

 

Мавруд черен етикет Тера Тангра 2018

Избата е единственият био винопроизводител в района и с най-богат опит със сорта. Първата им среща с Мавруда е през 2008 г., а опитът може да се “помирише” и “вкуси” в тяхния Мавруд Резерва 2018

Определено виното се отличава стилистично от предходните две елегантни вина. 

 

Това вино иска време да разгърне аромата си в чашата. И както винаги подхождаме с любопитство към такива вина, оставихме полупразната бутилка за следващия ден, за повторна дегустация. Както очаквахме, аромати на вино се отвориха още повече. Добре узрели червени и черно горски плодове, мармаладени тонове, сладък черен пипер, опушени нотки на силно препечена бъчва, кафе и препечени ядки, соев сос. Вкусово виното е със запази свежи киселини, плътно и с кадифени сладки танини. Вино, което е препоръчително да се комбинира с храна.    

 

Димо Хаджиев, Тера Тангра споделя опита си с Мавруда в Сакар:

Както всеки сорт, така и при Мавруда се държи по различен начин в различните региони и огромно значение има възрастта на лозята. Нашите лозя са вече на почти 20 години. В първите 5-6 години се учихме, беше експеримент както за агрономи така и за технолози. И той си има специфика на отглеждане, резитби, натоварване, които трябваше да научим. Натоварването с грозда му влияе изключително много, тъй като е много родовит сорт.

В началото виното беше разконцентрирано, плоско, не толкова концентрирано, не знаехме какво да очакваме от него в този район. Нужни ни бяха много години на работа в лозята и в избата за да успеем да направим такова вино.  Сега се опитваме да ограничим добива на 700 кг/дка, въпреки, че това е много трудно. Работата в лозето, възрастта и добрите климатични условия, специално тази година – 2021 в този регион, ни дават светлина в тунела. Защото предните две години бяха много трудни. Реколта 2021 е една от най-добрите години, откакто се занимавам с вино.

 

Обещаващо, нали?

 

Още впечатления за МАВРУД от САКАР

 

Мария Стоева, енолог на Винарна “Братанови”

Маврудът според мен е един от “най-многоликите” сортове. Той има изключително различни профили, които зависят не само от подложката му, но като цяло от тероара. Знаем, че тероарът е много важен за всички сортове, но отражението му върху Мавруда е много силно. Моите наблюдения, подкрепени с експериментите на Съюза на енолозите с грозда от различни региони, са, че Маврудът може да има нежен и мек профил с билкови и шипкови нотки, ефирно тяло и прозирен цвят с умерена танинова запасеност, но също да бъде плътен и наситен с аромати на черни плодове и подправки и значителна структура. 

Така и в Сакар се наблюдават различни лица на този сорт, но все пак разликите не са в двата екстремни края, а сортът се проявява с умерени характеристики и, при добро зреене – дори с мекота и топлина. Зреенето в Сакар има много добра предпоставка, защото тук, заедно с долината на Струма, слънцегреенето е най-силно в цяла България. С една дума – Маврудът е сорт, силно зависим от тероара.

 

Илиана Коева, собственик и технолог на Изба Коларово

“Аз правих Мавруд 2009, 2012 и 2016. Получиха се добри вина чак след отлежаване поне 12 месеца в бъчви второ и трето зареждане. Новите бъчви не му се отразиха добре. И трите реколти бяха с 14%об. алкохол”

Винарска изба Росалеа също отглежда в масивите си Мавруд от два клона на сорта и тепърва очакваме техните вина. В първата им реколта розе 2020 той участва в купаж с Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира и Рубин. Познавайки главния енолог на избата Екатерина Гаргова и агронома Анелия Павлова и тяхната страст към местните сортове,  определено очакваме  прекрасни вина и интересен прочит на Мавруд от Сакар!

Сакарските вина си имат свой дом, където могат да бъдат опитани, но и от където могат да бъдат закупени на място и онлайн

По случай първото честване на Международния ден на мавруда, Енотека Сакар предлагат тези 3 вина от сорта на промоционална цена в пакет „Мавруд от Сакар“, а първата събота след празника – 31.10.2021 организират Празник-базар на местните сортове от Сакар!

Мавруд от Сакар

Пакетът „Мавруд от Сакар“ може да закупите от сайта на регионаланта енотека в Харманли – sakarwine.com.

 

Опознайте българските вина, за да ги обикнете!

#mavrudday

Автори: Красимира Кодукова и Гергана Тодорова

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *