fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
червени вина за охлаждане

5 червени вина за охлаждане

5 червени вина за охлаждане

червени вина за охлаждане

През все по-горещите летни дни червеното вино по-скоро си почива в добре охладената изба, отколкото да присъства често на масата ни. Но има и такива ситуации, които позволяват дори и през августовските дни да си отворим хубави български червени вина за охлаждане. Например високо в планината през горещото лято вечерите са достатъчно прохладни, за да разнообразим от белите и розетата. А има и конкретни стилове вина, които не само че може да охладим, но и това е препоръчително, за да ги усетим в най-добрата им форма. 

Повече за това как да избираме червено вино за охлаждане може да прочетете в нашето ръководство. Там ще откриете как температурата на сервиране на виното влияе на вкуса и аромата, както и информация за критериите, които ни подсказват, че можем да поднесем даденово вино охладено. 

В тази дегустация на 5 охладени (12 – 15 С°) червени вина от България онагледихме, а и поставихме под съмнение, някои фактори. 

Заара Естейт Догма Мавруд 2019

Първата реколта на Заата Естейт от Мавруда ни очарова с типичния си чистосортов аромат още при дегустацията от съда, при едно от посещенията ни на винения комплекс край село Главан. 

Сега го опитваме вече след известен период отлежаване в бутилка. 

Виното е с рубинен цвят със средна плътност. Интензитетът на аромата също е среден и в него се долавят горска ягода, шипка, сладка подправка, пудра захар и землисти нотки. Свежестта е добре изразена и именно тя, заедно с леката танинова структура и предимно плодов характер, спомага виното да бъде отлично за консумация при 12-13С°.

Виното може да поръчате тук.  

Винарна Страцин Пики Магпай Сира и Мерло 2018

Сира и Мерло са сортове, които не ни насочват веднага към вина, подходящи за охлаждане, но както вече писахме и в ръковоството, много по-важно от сорта е стилът на виното, когато търсим червено за летния сезон. Плодовият характер в това вино на Страцин е добре изразен и все още доста свеж (за 2018) като преобладават череша, червена слива и пиперести нотки. Киселините са средни, а танините меки. По-забавеното узряване на гроздата в лозята край брега на Черно море, предполага тази добра свежест на плода и фин характер на това червено вино. 

Виното може да поръчате тук.

Винарска изба Рупел Русалий Мелник 55 2017

Мелник 55 е сорт, които доскоро рядко виждахме в тази свежа стилистика, която откриваме в серията Русалий на мелнишката винарска изба Рупел. Цветът е рубинен, блед. Виното е реколта 2017 и има добро бутилково развитие като освен червените плодове и ванилия, показва и нотки на тютюн и сладко от горски плодове.  Половината от виното е без контакт с дъб, докато другата половина е отлежавала за кратко в бъчви, така че да се смекчат танините, но все пак да се запази свежият характер, който се благоприятства от температура на сервиране около 14С°.  

Виното може да поръчате тук.

Златен Рожен Санси Сира и Санджовезе 2017

червени вина за охлаждане

С това вино на Златен Рожен отново сме в региона на Долината на Струма и отново имаме нова стилистика на вината от този край. Сирата и Санджовезето са в равни пропорции. Цветът е рубинен, плътен. Търсен е изцяло плодовия и сочен характер на виното, както и меката танинова структура, която се запазва такава дори и при още по-ниска температура (12 С°). При 14 С° се откриват зрели и сушени червени плодове, червен пипер, сухи листа от роза и тютюн. Мекото и сочно тяло предполага това вино да се консумира дори и без храна. 

Виново може да поръчате тук.

Винарна Братанов Сира Сан Барик 2017

червени вина за охлаждане

 Комплексният характер на тази сакарска Сира на Винарна Братанов ни накара да се разколебаем дали тя се благоприятства от охлаждането или не. Ако я забравите за по-дълго време в хладилника определено ще изгубите от богатството на ароматите, но пък те ще продължават да ви очароват и да се разгръщат докато стигнете края на бутилката. Всичкото това богатство на аромати идва от сорта, а не на бъчвата (в превод “sans barrique” – без барик). Цветът е рубинен със среден към плътен интензитет. Изразени аромати на зряла къпина, мащерка, черен пипер, черен шоколад се разгръщат добре при 15 С°. Като цяло ароматите на бутилковаото развитие преобладават в това вино.  Танините са мощни, но добре заоблени от вече трите години в бутилка, тялото е солидно, а интензитетът на вкуса висок. Всичко това ни насочва към малко по-висока температура на сервиране в сравнение с останлите 4 вина – 15 С°. 

Виното може да поръчате тук.

Ако вече ви се прииска да отворите червени вина за охлаждане, ето и един практичен съвет за финал.

Ако виното ви е в помещение с 20 С°, са му необходими около 30 мин. в хладилника (при 4 С°), за да достигне до подходящите 16 С° за повечето червени вина, но ако сте заложили на леки летни червени, е необходимо поне около час, за да достигне до 12 С°

Дегустацията се проведе от нас: Гергана Тодорова и Красимира Кодукова

Коментари
Йоргов
Отговори

Много полезни съвети .Благодаря Ви.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *