fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
нерагора

Neragora или как италианците правят Мавруд

Neragora или как италианците правят Мавруд

нерагора

Нерагора е нов българо-италиански проект, чиито вина открих на Винария и не след дълго вече бях във винарната до с. Черногорово, намиращо се на север от Пазарджик. В района се намират и Виа Винера, Беса Валей, ВИ Манастира и Велис Винярдс така че ако имате време, може да съчетаете пътуването си с посещение и на другите винарни. 

Винарната носи името на с. Черногорово, но заради италианска част Черно е станало „Нера” от италиански, за да се получи Нерагора. Харесва ми, когато се изменя звученето, но не и смисъла. Така си представям и че ще бъде и в самата винарна и самото вино…местен мавруд с италианско „звучене” например.

Започнах с това, че проектът е нов, но всъщност само по отношение на виното, тъй като Масимо Азолини, (собственик на Нерагора) започва своя бизнес с био земеделие в България много по-рано. Доколкото един винарски проект може да се нарече нов е много относително, тъй като работата по създаването на бъдещото лозe започва много по-рано от момента, в който опитваме вината.   Първата стъпка е направена през 2002г., когато Масимо Азолини открива земите край с. Черноговоро и се влюбва в тяхната девствена и чиста природа. Философията на фирмата се крие в това, че не е важно просто да се отнасяш с уважение към природата, но и да я разбираш, ако искаш да постигнеш хармония и съвършенство.

IMG_3731

 

IMG_3743

 

Лозята се намират край селото и покриват площ от 72 хектара с местни и чужди сортове като Мускат Отонел, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд и Пино Ноар.

Севии вина

Нерагора има две линии, класическа- вината Арес и Гея и Селекция- вината Черно и Мавруд. Специално внимание е обърнато на Мавруда, като освен че той влиза в купажи ( с Мерло за серията Ares и с Каберне Совиньон в селекцията Cherno) и  като чисто сортово вино (Cherno Mavrud), то е и емблемата на винарната. Най-после някой да използва тази хубава легенда за смелия юнак Мавруд, който чрез подвизите си, убедил царя отново да разреши засяването на лозя по тези земи.  Остава и виното да е толкова дръзко и смело, скоро ще проверим.

IMG_3732

 

Gea

Но първо започваме с богинята майка на земята Gea (Шардоне-53% и Мускат Отонел-47%), с деликатен аромат и изненадващо добра комбинация на бели плодове, цветя и мая, приятни киселини и средно плътно тяло.

Ares

Ares – богът на войната и победата, Мерло 2012. Не се настройвайте заради значението на името за нещо тежко и мощно. Напротив, лек приятен аромат на червени плодове, вишни и череши, средно тяло и лека горчивина на финала, за да напомни все пак за строгостта и суровостта на Арес.

IMG_3734

 

Cherno

Пристъпваме към Cherno 2013, първо с купаж Каберне Совиньон и Мавруд. Тук вече мощността идва още с аромата на черни плодове и опушени нотки. „Дръзки” танини, стегнато тяло и дълъг финал.

Приключваме с чистия Мавруд от серията Cherno, реколта 2012. Носът е още по-зрял и по-тъмен, сухи сини сливи, боровинки, сухи листа, черен пепер. На небцето оства  запомняща се пикантност и дълъг послевкус.

 

За пътешествениците, тръгнали по следите на виното, препоръчваме да си водят качествени дегустационни записки, за да не забравят всички „вкусни моменти“ из българските (и не само) винарни. Виненият журнал на winetours.bg ще ви даде идеи за нови пътешествия, а дегустационните страници ще ви помагат да опознавате виното още по-добре.

 

 

 

 

 

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *