fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
пости и вино

В кухнята: Пости и вино (част 2)

В кухнята: Пости и вино (част 2)

пости и вино

Великден наближава и за тези от вас, които спазвят пости, понякога това е най-трудната последна седмица.

Но за мен е още малко време за този супер експеримент – може ли виното да се справи с веганската кухня?

Тамянка и салата с коприва

Тамянката е сорт, който изживява своя ренесанс последните години. По-характерен е за Южен Сакар (Юго-западната част на Тракийската низина), където в миналото (60-те години на 20-ти век) е заемал сериозни площи, които в последствие биват изкоренени, за да се засади по-търсеното тогава Мерло. Днес повечето производители в региона имат поне по едно вино от този сорт, а вече и останалите региони могат да покажат добри примери.

От Тамянката се правят свежи вина със средна киселинност, изразен ароматен профил на треви, цветя, цитруси. Не е подходящ за отлежаване в бъчва, но някои вина, показват отлично развитие за 3-4 години в бутилка.

Новата Тамянка 2019 на Вина Басареа има доста различен ароматен профил от предходните години. Преобладават свежите треви и билки като коприва в комбинация с цитруси. Свежестта е много добре балансирана, а финалът изненадващо дълъг. За любителите на Совиньон Блана, тази тамянка може да се окаже много добро попадение.

Имах на разположение свежа коприва и веднага това ми напомни за точно тази бутилка. Направих салата от киноа със съвсем леко попарена коприва (за да се запазят нейните полезни съставки и вкус), овкусих добре и поръсих с малко моркови и цвекло.

Леко и свежо съчетание, което пак бих повторила, докато още има хубава коприва на двора.

Виното може да поръчате тук.

Сира и Санжовезе от Мелник в комбинация с кюфтенца от нахут

Този бленд (SANSI) идва от Мелник, от лозята на Златен Рожен край село Левуново. За него консултантът на избата казва, че е вино за добре дошли. Т.е. може да го поднесем с леки тапаси или дори без нищо и с него да започнем вечерта. Виното е леко, но същевременно сочно с богат свеж плодов аромат и вкус. Сирата и Санджовезето рядко влизат в бленд, но тук се е получила изненадваща хармония и комплексност на плодови и леко цветисти и пикантни нотки.  Толкова е пивко, че готвейки с чаша от него наблизо, рискувам да не пропусна съчетанието с храната. Особено когато на бавния ми котлон съм сложила нахутени кюфтенца. Леки са с подправки, които бихме сложила на месни кюфтета като кимион, черен пипер и малко къри, свеж магданоз. За да направя препратка към силния сладък плод във виното, към салатата добавих и малко сушени червени боровинки. И това е…леко, свежо, пролетно…

Виното SANSI може да намерите тук.

Паста с манатарки и бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира   

Този класически бленд от винарна Виа Винера край с. Карабунар (Пазарджик) е отлежал 9 месеца в нови френски бъчви. Още от сортовете и отлежаването, можем да си представим, че ще му трябва нещо по-мощно и в чинията. Тъй като виното е с добър баланс и смекчени танини, реших че би могло и да устои на чиния без месо. Разчитах на манатарките и техния богат аромат. Е, справиха се донякъде, но определено виното надделяваше, а и доматеният сос леко доминираше свежестта на това южняшко вино. В някои от следващите ми експерименти с постна храна ще опитам Рубина на същата изба, от който имам много добри и свежи спомени.

Честити Цветница!

Бъдете здрави!    

Още съчетания на постна храна и вино вижте част 1 или в профила ми в Instagram.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *