В разгара на гроздобера се отправям към Винарска изба Златен Рожен. Дори и не подозирам колко обогатяващо ще бъде това посещение на Долината на Струма и как представите ми за региона ще бъдат променени. Поводът е новото бяло вино White Sand, което ме впечатли наскоро и се отправям с хиляди въпроси за срещата ми с консултанта на избата – Федерико Ричи.
Настанявам се в уютния бутиков хотел „Златен Рожен“ в село Рожен и оттук поемаме към с. Капатово, където се намира производствената част. Ако нямате възможност да посетите избата и сте по-голяма компания, дегустация може да направите и във впечатляващата им дегустационна към хотела.
На винен тур преди гроздобера
Пристигам в избата в знаков момент. Федерико и главният технолог Димитър Петков тъкмо взимат решение за началото на гроздобера след поредния анализ на гроздето.
Собствените лозови масиви на Златен Рожен са 800 декара разпределени в два големи масива. Край село Капатово се отглеждат: Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, Широка Мелнишка лоза.
По склоновете край село Левуново зреят сортовете: Пети Вердо, Каберне Фран, Санджовезе, Широка Мелнишка лоза и отново Сира, Каберне Совиньон и Мерло.
Гроздоберът ще започне с Мерло в понеделник, а в подкрепа на това решение Федерико цитира нещо на италиански, което после превежда:
„В четвъртък и петък, не се тръгва на път, не се прави сватба и не се започва работа“.
С енергичност и хумор, Федерико заразява околните, но започнеш ли да си говориш с него по сериозни теми, веднага разбираш, че зад тази лекота, с която работи, всъщност стоят много години учене и опит.
Федерико Ричи
Федерико Ричи е един от най-добрите специалисти по отношение на почвите и решението на Златен Рожен да работят със специалист от такъв ранг показва далновидност и желание да се правят вина с отличителен характер в синхрон с природните дадености на региона.
А аз имам изключителния късмет да посетя избата точно, когато той е там и да го убедя да ме заведе до лозята. На следващата сутрин поемаме към село Левуново, докато все още парещото мелнишко слънце е ниско.
Пътешетвие между пясъците на Мелник
Докато пътуваме Федерико ми обяснява как р.Струма е прерязала долианта и е оформила различните почви, как донесените от притоците на Пирин почви обогатяват пясъците, идващи от пирамидите и как този микс от гранит, кварц, варовик и пясък е в различно съотношение в терени, които се намират на 50 метра един от друг.
Често възкликва „Wonderful, Fantastic“, темата за почвите е негова дълбока страст.
Отбиваме често от пътя, за да ми покаже тънката разлика между почвите в отделните места. Долавя минималните разлики в цвета на пясъка, говори ми за плътността им, пропускливостта, колко са рохки или плътни, какви камъчета има в тях.
Мечтаех си някой да ми покаже по този начин региона на Мелник. Идвала съм толкова пъти, но не стигах по-далеч от това да опитвам различни вина и да гледам удивителни пейзажи. Сега имам съвсем различен поглед и не просто патриотична и романтична нагласа, че това е един изключителен регион, а усещането че действително потенциалът е огномен и все още дълбоко скрит за мнозина.
Стигаме до лозята край село Левуново. Федерико ще вземе няколко грозда от Мерлото и Сирата, за да провери разликата от вчерашния ден. Опитваме ги, както и Каберне Совиньона, Санджовезето и Каберне Франа, на които им трябва още малко време и топлина. Гледката тук е невероятна, толкова спокойна и красива, че просто няма смисъл да се опитвам да я опиша с думи.
Как се измерват захарите?
Връщаме се в село Капатово с пробите и отново ще имам възможността да науча някои тънкости от занаята. Заедно с главния технолог Димитър и всеки със своята технология, двамата енолози измерват нивото на захарите в току-що откъснатите гроздове. Не бях присъствала досега на този етап и ми беше изключително интересно, а гроздовият сок – много вкусен.
След тази образователна разходка с Федерико (вижте още от разговота с Федерико тук) се запознавам с Маруся Осиковска, един от собствениците на Златен Рожен, която е ангажирана изцяло с мениджмънта на избата и хотела. Разказва ми как със съпруга си Теодор Осиковски почти на шега са се сдобили с първото лозе през 2009г. без да подозират, че бавно, но сигурно, този регион ще се превърне не само в място за сериозни инвестиции, но и в техен втори дом.
През 2014г. е построена модерната винарна в с. Капатово, а през 2018г. е отворена и стилна дегустационна с винен магазин и бар към нея.
Белите вина на Златен Рожен
Тук определено има какво да научите за местните сортове. Златен Рожен са първите в региона, които обръщат внимание на местния Сандански мискет и му дават нов прочит през 2012г.
Бяло от червено грозде
Решават, че искат да имат още едно бяло вино в портфолиото си, но не се отнасят лековато към този въпрос, тъй като добре знаят, че регионът не е особено подходящ за голяма част от белите сортове. Тогава на Теодор му хрумва провокативната идея да направят бяло вино от червения сорт Широка Мелнишка лоза.
И се ражда White Sand през 2017г. Свежо, игриво бяло вино с интересни аромати като бял пипер и авокадо, изразена минералност и сочен финал. В същата серия е и червеният купаж от Санджовезе и Сира 2017 SANSI. Наричат тези вина „вина за добре дошли“, такива с които можеш да приветстваш и да накараш някого да се чувства добре, като у дома си.
За добре дошли…
Идеята е постигната чрез богатия плодов аромат с лека пикантност и вкус, които те карат да отпиваш отново. Вината са подходящи както в комбинация с леки ордьоври, така и без храна, точно като за добре дошли и начало на вечерта.
В магазина към избата (и онлайн магазина) ще откриете и лимитирани серии вина. Това е още една причина да се отправите към Винарна Златен Рожен. Като добавим и уютния им хотел в традиционен стил само на километър от Роженския манастир, решението да поемете към Долината на Струма става още по-лесно.
Какво задължително да опитаме от кухнята?
Препоръчвам ви да се обадите предварително и да си поръчате качамак за обяд или вечера (изисква по-продължителна подготовка и е необходима заявка). Това беше най-вкусният качамак, който съм опитвала.
Това пътуване до Златен Рожен още веднъж потвърди усещането ми, че за да правиш отлични вина, се иска не само любов и желание. Изискват се знания и стремеж да работиш в унисон с природата.
Преоткрийте мелнишкото вино като посетите Златен Рожен. Хотелът е чудесна отправна точка и към други винарни в региона. Вижте още какво може да посетите, докато сте край Мелник, тук.
Вижте предложенията ни за винен уикенд в Златен Рожен.
Винен уикенд в хотел Златен Рожен + СПА пакет и дегустация за двама
Винен уикенд в хотел Златен Рожен + дегустация за двама
На shop.winetours.bg може да намерите ваучери за винени дегустации и винени уикенди. Онлайн магазинът ни за винен туризъм се реализира в партньорство с туристичекса фирма Дан Травел.