fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Лозя край село Левуново

На гости на Винарна Златен Рожен преди гроздобера

На гости на Винарна Златен Рожен преди гроздобера

Лозя край село Левуново

В разгара на гроздобера се отправям към Винарска изба Златен Рожен. Дори и не подозирам колко обогатяващо ще бъде това посещение на Долината на Струма и как представите ми за региона ще бъдат променени. Поводът е новото бяло вино White Sand, което ме впечатли наскоро и се отправям с хиляди въпроси за срещата ми с консултанта на избата – Федерико Ричи.

Настанявам се в уютния бутиков хотел „Златен Рожен“ в село Рожен и оттук поемаме към с. Капатово, където се намира производствената част. Ако нямате възможност да посетите избата и сте по-голяма компания, дегустация може да направите и във впечатляващата им дегустационна към хотела.

На винен тур преди гроздобера

Пристигам в избата в знаков момент. Федерико и главният технолог Димитър Петков тъкмо взимат решение за началото на гроздобера след поредния анализ на гроздето.

Собствените лозови масиви на Златен Рожен са 800 декара разпределени в два големи масива. Край село Капатово се отглеждат: Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, Широка Мелнишка лоза.

По склоновете край село Левуново зреят сортовете: Пети Вердо, Каберне Фран, Санджовезе, Широка Мелнишка лоза и отново Сира, Каберне Совиньон и Мерло.

Лозя край село
Лозя край село Левуново
Лозята край село Левуново

Гроздоберът ще започне с Мерло в понеделник, а в подкрепа на това решение Федерико цитира нещо на италиански, което после превежда:

„В четвъртък и петък, не се тръгва на път, не се прави сватба и не се започва работа“.

С енергичност и хумор, Федерико заразява околните, но започнеш ли да си говориш с него по сериозни теми, веднага разбираш, че зад тази лекота, с която работи, всъщност стоят много години учене и опит.

Федерико Ричи

Федерико Ричи е един от най-добрите специалисти по отношение на почвите и решението на Златен Рожен да работят със специалист от такъв ранг показва далновидност и желание да се правят вина с отличителен характер в синхрон с природните дадености на региона.

А аз имам изключителния късмет да посетя избата точно, когато той е там и да го убедя да ме заведе до лозята. На следващата сутрин поемаме към село Левуново, докато все още парещото мелнишко слънце е ниско.

Пътешетвие между пясъците на Мелник

Докато пътуваме Федерико ми обяснява как р.Струма е прерязала долианта и е оформила различните почви, как донесените от притоците на Пирин почви обогатяват пясъците, идващи от пирамидите и как този микс от гранит, кварц, варовик и пясък е в различно съотношение в терени, които се намират на 50 метра един от друг.

Често възкликва „Wonderful, Fantastic“, темата за почвите е негова дълбока страст.

Отбиваме често от пътя, за да ми покаже тънката разлика между почвите в отделните места. Долавя минималните разлики в цвета на пясъка, говори ми за плътността им, пропускливостта, колко са рохки или плътни, какви камъчета има в тях.

Мечтаех си някой да ми покаже по този начин региона на Мелник. Идвала съм толкова пъти, но не стигах по-далеч от това да опитвам различни вина и да гледам удивителни пейзажи. Сега имам съвсем различен поглед и не просто патриотична и романтична нагласа, че това е един изключителен регион, а усещането че действително потенциалът е огномен и все още дълбоко скрит за мнозина.

Стигаме до лозята край село Левуново. Федерико ще вземе няколко грозда от Мерлото и Сирата, за да провери разликата от вчерашния ден. Опитваме ги, както и Каберне Совиньона, Санджовезето и Каберне Франа, на които им трябва още малко време и топлина. Гледката тук е невероятна, толкова спокойна и красива, че просто няма смисъл да се опитвам да я опиша с думи.

Как се измерват захарите?

Връщаме се в село Капатово с пробите и отново ще имам възможността да науча някои тънкости от занаята. Заедно с главния технолог Димитър и всеки със своята технология, двамата енолози измерват нивото на захарите в току-що откъснатите гроздове. Не бях присъствала досега на този етап и ми беше изключително интересно, а гроздовият сок – много вкусен.

След тази образователна разходка с Федерико (вижте още от разговота с Федерико тук) се запознавам с Маруся Осиковска, един от собствениците на Златен Рожен, която е ангажирана изцяло с мениджмънта на избата и хотела. Разказва ми как със съпруга си Теодор Осиковски почти на шега са се сдобили с първото лозе през 2009г. без да подозират, че бавно, но сигурно, този регион ще се превърне не само в място за сериозни инвестиции, но и в техен втори дом.

През 2014г. е построена модерната винарна в с. Капатово, а през 2018г. е отворена и стилна дегустационна с винен магазин и бар към нея.

Дегустационна към винарната

Белите вина на Златен Рожен

Тук определено има какво да научите за местните сортове. Златен Рожен са първите в региона, които обръщат внимание на местния Сандански мискет и му дават нов прочит през 2012г.

Бяло от червено грозде

Решават, че искат да имат още едно бяло вино в портфолиото си, но не се отнасят лековато към този въпрос, тъй като добре знаят, че регионът не е особено подходящ за голяма част от белите сортове. Тогава на Теодор му хрумва провокативната идея да направят бяло вино от червения сорт Широка Мелнишка лоза.

И се ражда White Sand през 2017г. Свежо, игриво бяло вино с интересни аромати като бял пипер и авокадо, изразена минералност и сочен финал.  В същата серия е и червеният купаж от Санджовезе и Сира 2017 SANSI. Наричат тези вина „вина за добре дошли“, такива с които можеш да приветстваш и да накараш някого да се чувства добре, като у дома си.

За добре дошли…

Идеята е постигната чрез богатия плодов аромат с лека пикантност и вкус, които те карат да отпиваш отново. Вината са подходящи както в комбинация с леки ордьоври, така и без храна, точно като за добре дошли и начало на вечерта.

WHITE SAND

В магазина към избата (и онлайн магазина) ще откриете и лимитирани серии вина. Това е още една причина да се отправите към Винарна Златен Рожен. Като добавим и уютния им хотел в традиционен стил само на километър от Роженския манастир, решението да поемете към Долината на Струма става още по-лесно.

Какво задължително да опитаме от кухнята?

Препоръчвам ви да се обадите предварително и да си поръчате качамак за обяд или вечера (изисква по-продължителна подготовка и е необходима заявка). Това беше най-вкусният качамак, който съм опитвала.

Това пътуване до Златен Рожен още веднъж потвърди усещането ми, че за да правиш отлични вина, се иска не само любов и желание. Изискват се знания и стремеж да работиш в унисон с природата.

Преоткрийте мелнишкото вино като посетите Златен Рожен. Хотелът е чудесна отправна точка и към други винарни в региона. Вижте още какво може да посетите, докато сте край Мелник, тук.

Вижте предложенията ни за винен уикенд в Златен Рожен.

Винен уикенд в хотел Златен Рожен + СПА пакет и дегустация за двама

Винен уикенд в хотел Златен Рожен + дегустация за двама

На shop.winetours.bg може да намерите ваучери за винени дегустации и винени уикенди. Онлайн магазинът ни за винен туризъм се реализира в партньорство с туристичекса фирма Дан Травел.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *