fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
пости и вино

В кухнята: Пости и вино (част 1)

В кухнята: Пости и вино (част 1)

пости и вино

Както много от вас, така и аз в последните дни намирам готвенето за чудесен начин да се отърся от напрежението от неизвестното.

Предварително искам да уточня, че аз съм една много начинаеща кулинарка. Радвам се на малките си открития и постижения в кухнята, но в тези дни трябва да ценим малките радости, колкото и клиширано да звучи това.  

В момента спазвам Великденските пости, затова предложенията ми са не само без месо, но и без мляко и яйца.

Ако след това изречение, все пак някой е останал да дочете статията ми, то заповядайте на моята витруална трапеза.

Веган къри с „Бордо бленд“ от Сакар

Обожавам къри и сладко-пикантна кухня. Рецептата е лесна, а вкусът богат и разнообразен. В това къри има най-разлкични зеленчуци и бобови, а това, което го подслажда, за да има баланс е сладкият картоф, но за всеки случай добавих и банан, вместо авокадо по рецептата.

Виното, което имах под ръка и което чудесно се справи с това къри, е една специална резерва на Вила Басареа. Реколта 2016, бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран.  Етикетът може да ви изненада, не е добре познат на пазара. Това вино е избрано от големият немски туроператор „ДЕР туристик“ (DER Touristik), за да представят България като туристическа дестинация с едно от уникалните ни блага – виното. Image 2016 е отлежало 18 месеца във френски и български бъчви. Притежава изключителен баланс (дегустирала съм го и преди, мисля че сега вече е във върховата си форма), сочно стегнато тяло и богат плодов и пикантен вкус.

Kакто при ястието сладостта и пикантността са в перфекетен баланс, така и при виното зрелият плод (сладостта) и таниновата структова са в отлична хармния. Два равноправни и сходни партньора в това съчетание.

Виното може да се поръча от sakarwine.com.

Салата с риба тон и розе от Памид

Сортът Памид е дълбоко подценяван. Може би заради неспособността от него да се правят плътни мощни вина, каквито най-вече се търсят в България. Но тенденциите в нарастването на търсенето на розета и по-леки и свежи червени, би могло да го позиционира по различен начин в представите на винолюбителя и производителя. Тук имаме едно чудесно розе на Вила Басареа. Винарната, намираща се в Харманли, за пръв път прави розе от този сорт.

Виното е сухо с леко тяло, добре изразена игрива свежест и минерален среден финал. Идеално е за салати и риби или за комбинаия от двете. Би могло да се „пребори“ и с по-мазна риба в салатата, например сьомгата.

P.S. Да, великденските пости позволяват само 2-3 пъти консумация на риба. Аз не спазвам точните дни.

Виното може да се поръча от sakarwine.com.

Гъбена чорба и Мелнишки сепаж

Може би единственият регион в Българсия, който си е извоювал разпознаваемост на стилистиката на вината си, това е Мелник. Единствено за този регион съм чувала от любители, а и от професионалисти определението „мирише на Мелнишко“. Какво се крие зад тази аромат в детайли?

Вероятно землисти тонове: „диви“ аромати, горска пътека, лека пикантнст и нещо, на което не намирам превод – savory notes. Вероятно това е „аромата на Мелник“. Точно такива нотки откривам в Мелнишкия сепаж на Златен Рожен, които носят традиционния стил, a вкусъм има модерен почерг – сочно, пивко и с отличен баланс и мекота на танините. Затова избрах да го съчетая с нещо леко, но все пак богато на вкусове и аромати – гъбената чорба. В нея има: задушени лук, праз, морков, червена чушка, гъби печурки, сушени манатарки (много важна съставка), картофи.
Опитайте и ще развенчаете мита, че мелнишкото вино върви само с пържоли. 

Виното може да се поръча тук.

В профила ми в Инстаграм публикувам всички комбинации.

Надявам се да споделите и вашите сполучливи комбинации и рецепти в коментар.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *