fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Първата регионална енотека в Харманли отвори врати

Първата регионална енотека в Харманли отвори врати

Blog thumbnail

Това лято в Харманли се готвеше нещо ново. Не само за местните, но и за всички минувачи – случайни пътешественици или целеустремени винолюбители.

Първата регионална енотека в Харманли отвори врати по време на гроздобера – SAKAR wine shop & tasting room.

Тъй като подобен тип дейност все още е нова за страната ни, ще направя кратка справка на думата „енотека“. Определението гласи:  „място, което дава възможност на посетители и туристи да опитват (на разумни цена) регионални вина, които да могат и да закупят. Енотеките често са управлявани от група   производители или от винари и турагенти в дадено село или регион.“  Така поне са правили от стотици години в Италия.

В България, макар и да ни е трудно да се сдружаваме, все пак се появиха различни успешни колаборации. Уви,  не чак толкова много във винения бранш.

Но ето, че напук на смазващият понякога винен бизнес (а и култура) в България, избите в Харманли имат своя общ дом. Място, където да провеждат съвместни събития, където да продават вината си, а и да канят туристите в комфортна обстановка да опитат сакарските вина.

Първата регионална енотека

Зад проекта стоят Тодор Братанов и Камен Коев (собствениците на Винарна Вила Басареа).  Преди няколко години закупуват сградата (бивш ресторант) с намерението да направят дегустационна за собствената си винарна, намираща се на метри от нея. Когато назрява моментът да осъществят намеренията си, решават, че повече смисъл има в това да предлагат не само своите вина, но и тези на всички изби в региона.

Така , логично името на новата енотека е „Сакар“. Тук може да дегустирате и закупите на преференциални цени вина от 8 винарни (Вила Басареа, Винарна Братанови, Шато Коларово, Малката Звезда, Иво Върбанов, Заара Естейт, Тера Тангра, Катаржина Естейт).

Всички винарни с винен туризъм в Сакар и Източни Родопи вижте тук.

За някои от тях както и за региона може да прочетете в статията за уникалния винен тур 4х4.

Дегустационната зала разполага с 50 места и е подходяща за организиране на различни тематични дегустации по запитване.

За енотека Сакар

Целта на Енотека Сакар е да предлага на местните любители на виното и тези, които отсядат или преминават през града, уютно място, което да ги запознае с културата и традициите на региона през призмата на виното и храната.

Енотеката предлага лека кухня, както и възможност за изготвяне на меню по предварителна заявка. Всяка седмица се организират тематични винени вечери или дегустации.

Външният двор е с 40 места и възможност за приготвяне на барбекю с предварителна заявка.

По заявка може да организирате своя празник в Енотека „Сакар“ с хубаво вино и местни специалитети.

Къде да отседнете

При последните ни две посещения на региона и избите около Харманли се настанихме в два хотела. Заара естейт е винарна с хотел извън града (на около 20 км), от който се открива гледка към цялата Тракийска низина.

Оферти за настаняване и турове в Заара естейт вижте тук:

Винен тур за двама „По пътя на Сакарското вино“

Винен уикенд за двама в Заара Естейт

В града може да отседнахме в хотел „България„.

За да си запазите дегустация може да направите запитване тук или на тел. 088 888 7934; 089 660 3837

От скоро енотеката има и свой онлайн магазин. sakarwine.com

Коментари
Dobrinka Ganeva
Отговори

Поздравления,приятели!!Вие доказахте,че уважавате ценителите на омайната напитка!Успех и до скоро!!

Милена Авджиева
Отговори

В хотел България,гр.Харманли,бул.България 56 се предлага континентална закуска в заведението за хранене към хотела. Заявява се предварително по желание на госта при настаняване в хотела.Ако гостът не желае този тип закуска има други видове закуска по избор от менюто на заведението.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *