fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Първата регионална енотека в Харманли отвори врати

Първата регионална енотека в Харманли отвори врати

Blog thumbnail

Това лято в Харманли се готвеше нещо ново. Не само за местните, но и за всички минувачи – случайни пътешественици или целеустремени винолюбители.

Първата регионална енотека в Харманли отвори врати по време на гроздобера – SAKAR wine shop & tasting room.

Тъй като подобен тип дейност все още е нова за страната ни, ще направя кратка справка на думата „енотека“. Определението гласи:  „място, което дава възможност на посетители и туристи да опитват (на разумни цена) регионални вина, които да могат и да закупят. Енотеките често са управлявани от група   производители или от винари и турагенти в дадено село или регион.“  Така поне са правили от стотици години в Италия.

В България, макар и да ни е трудно да се сдружаваме, все пак се появиха различни успешни колаборации. Уви,  не чак толкова много във винения бранш.

Но ето, че напук на смазващият понякога винен бизнес (а и култура) в България, избите в Харманли имат своя общ дом. Място, където да провеждат съвместни събития, където да продават вината си, а и да канят туристите в комфортна обстановка да опитат сакарските вина.

Първата регионална енотека

Зад проекта стоят Тодор Братанов и Камен Коев (собствениците на Винарна Вила Басареа).  Преди няколко години закупуват сградата (бивш ресторант) с намерението да направят дегустационна за собствената си винарна, намираща се на метри от нея. Когато назрява моментът да осъществят намеренията си, решават, че повече смисъл има в това да предлагат не само своите вина, но и тези на всички изби в региона.

Така , логично името на новата енотека е „Сакар“. Тук може да дегустирате и закупите на преференциални цени вина от 8 винарни (Вила Басареа, Винарна Братанови, Шато Коларово, Малката Звезда, Иво Върбанов, Заара Естейт, Тера Тангра, Катаржина Естейт).

Всички винарни с винен туризъм в Сакар и Източни Родопи вижте тук.

За някои от тях както и за региона може да прочетете в статията за уникалния винен тур 4х4.

Дегустационната зала разполага с 50 места и е подходяща за организиране на различни тематични дегустации по запитване.

За енотека Сакар

Целта на Енотека Сакар е да предлага на местните любители на виното и тези, които отсядат или преминават през града, уютно място, което да ги запознае с културата и традициите на региона през призмата на виното и храната.

Енотеката предлага лека кухня, както и възможност за изготвяне на меню по предварителна заявка. Всяка седмица се организират тематични винени вечери или дегустации.

Външният двор е с 40 места и възможност за приготвяне на барбекю с предварителна заявка.

По заявка може да организирате своя празник в Енотека „Сакар“ с хубаво вино и местни специалитети.

Къде да отседнете

При последните ни две посещения на региона и избите около Харманли се настанихме в два хотела. Заара естейт е винарна с хотел извън града (на около 20 км), от който се открива гледка към цялата Тракийска низина.

Оферти за настаняване и турове в Заара естейт вижте тук:

Винен тур за двама „По пътя на Сакарското вино“

Винен уикенд за двама в Заара Естейт

В града може да отседнахме в хотел „България„.

За да си запазите дегустация може да направите запитване тук или на тел. 088 888 7934; 089 660 3837

От скоро енотеката има и свой онлайн магазин. sakarwine.com

Коментари
Dobrinka Ganeva
Отговори

Поздравления,приятели!!Вие доказахте,че уважавате ценителите на омайната напитка!Успех и до скоро!!

Милена Авджиева
Отговори

В хотел България,гр.Харманли,бул.България 56 се предлага континентална закуска в заведението за хранене към хотела. Заявява се предварително по желание на госта при настаняване в хотела.Ако гостът не желае този тип закуска има други видове закуска по избор от менюто на заведението.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.