fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

5 причини да тръгнем на винен тур

5 причини да тръгнем на винен тур

Blog thumbnail

Разходка из лозята, среща с винари, дискусии и дегустации… откриване не просто на нови вина, но и на невероятни пейзажи и хора. От Поморие до Мелник ни се разкриват множество възможности да опознаем това богатство. Защото виното е нещо повече от напитка, то е послание, достъпно за всеки, поискал да го разбере.

Ето ви 5 скромни причини да тръгнем на винен тур и да опознаем и разберем виното.

Виненият туризъм е удобен случай да се запознаем с тънкостите на дегустацията.

Най-добрия сезон за посещение на изби е есента. Климатът е благоприятен за дегустация, има по-малко туристи и винарите са по-свободни. Добре е да си направите предварителна резервация, особено ако ще посещавате малки и средни производители.

Не чувствайте неудобство да задавате въпроси за начина, по който най-правилно да дегустирате виното. Винените гидове не посрещат само експерти и са готови да отделят време за начинаещите в дегустацията. И ако вече умело въртите чашата без да се заливате, не се задоволявайте само с това. Виното е необятна тема и винаги има какво ново да научите.

Най-подходящият час за дегустация е 11ч. Твъде рано сутринта сетивата още не са се събудили, след закуска сетивата са наситени от храната и кафето, а в края на деня те са уморени, ето защо е препоръчително да дегустирате малко преди обяд.  И разбира се, внимавайте с количеството. Така ще може спокойно да продължите към следващата дестинация. А за шофьорите е желателно да се задоволят само с няколко глътки (общо).

Виненият туризъм е и възможност да научим повече за процеса на винопроизводство

Как се прави бялото? Как се постига цветът на розето? Дори и да не сте наясно с процесите на винификация , всеки винар ще ви запознае с основите на своя занаят. Ако сте попрочели малко повече по въпроса, толкова по-добре, няма по-добър начин да доусъвършенствате знанията си с още една нагледна лекция.

Виненият туризъм и съчетанието му с местната кухня

Съчетанието на виното с местната кухня допълва усещането за тероар и традиции.  Възползвайте се да опитате разнични ястия, типични за региона.  Ако сте си харесали вино от избата и си тръгвате доволни с бутилка от него, не забравяйте да попитате и за интересни кулинарни дестинации в региона.

Винен туризъм е наслада не само за небцето  

Винения туризъм освен знания и наслада за небцето може да донесе удоволствие за цялото тяло, съчетавайки се с възможност за СПА в близост или с в най-добрия случай в самия комплекс към винарска изба. Ако търсите такова изживяване, подходящи дестинации за вино и СПА са Ува Нестум (гр. Гоце Делчев), Винарски комплекс Старосел и Мидалидаре Естейт.

Винен туризъм е начин да опознаем историята

Страната ни е с толкова богата история, че едва ли ще се затрудните да допълните винения си тур и с посещение на някой местен музей, монумент или историческо място. Ако държите да се придържате на всяка цена към тематиката на пътуването, ето и няколко идеи:

Пещерата Магурата

Пещерата Магурата  е една от най-красивите пещери в България.  По стените и могат да се видят рисунки от няколко исторически епохи, а  в едно от разлоненията и се произвежда пенливо вино.

Освен едноименната винарна  (ВИ Магурата) в региона се намират още Винарна Боровица.

Евксиноград

Евксиноград  е лятна резиденция на княз Алексндър I Батемберг, намираща се на северната страна на Приморския бряг на град Варна. Под двореца се намира избата построена за нуждите на царското семейство.  Тя функционира и днес и е отворена за посетители. Може да дегустирате 12 бели вина и 7 вида коняци, най-известният сред които е евксиняк.

Най-близката изба до този обект е ВИ Варна.

Плевен

Музей на виното в гр. Плевен предлага на посетителите си най-голямата в България експозиция от стари вина (над 7000 експоната) В историческата зала са изложени предмети и атрибути, свързани с лозарството и винарството по българските земи – от древните траки, гърци и римляни до наши дни. Намира се в средата на Националния парк „Кайлъка”, на 5 км от град Плевен. Освен  на чудесната природа, може да се насладите и на дегустация на вина, съпроводена от дискусия, която включва богата информация относно историята на виното, технологията на произвoдството и мн.др.

Перперикон

Перперикон е архиологическия комплекс, намиращ се в източните Родопи. Съществуват множество доказателства, че това е прочутото в древността светилище на Дионис, който е древногръцкия бог на виното, лозарството и веселието. Находките от Перперикон дават основание за хипотезата, че именно тук  върху специален олтар са е извършвал винено-огнен обред и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.

Перперикон може да съчетаете с посещение на избите около Харманли (Вила Басареа, Винарна Братанов, Малката Звезда, Шато Коларово). Ако искате да съчетаете и 4-те в един ден вижте този примерен маршрут – Екстремен винен тур 4х4.

Мелник и Кордопуловата къща

Кордопуловата къща в Мелник е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуоствов. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино.  В приземния етаж се намират лабиринти и винарски изби. Традиция е всеки посетител на къщата да се посреща с чаша от прочутото мелнишко вино.

За Мелнишкия край може да се каже, че ви трябват вече няколко дена. И не защото избите са далеч една от друга, а защото са много и различни. Отделете си няколко дена за да опознаете Мелник 55, Широката мелнишка лоза, Санданския мискет и Руена и още много други сортове, с които творят винарите в региона.

Вижте пълния списък с винарните в Долината на Струма тук.

 

Панагюрище

Панагюрското златно съкровище е тракийски златен сервиз за пиене, състоящ се от 9 златни съда – една фиала и осем ритона.  Открит е в района на Панагюрище през 1949г. В  музея на град Панагюрище е изложено копие на съкровището, а оригиналът може да бъде видян в НИМ в София.

Близо до Панагюрище се намира ВИ Румелия. Чудесна дестинация, ако искате да опознаете сорта Мавруд. А по пътя за там може да се отбиете и във изба Карабунар (Via Vinera).

На добър път!

P.S. Ако искате да зарадвате свои близки с оригинален подарък вижте новия ни магазин за винени преживявания – shop.winetours.bg

Коментари
Yordan
Отговори

Крайно време беше някой да се отдаде на магията на Виното .Да се поставят основи и в България за винен туризъм .Браво

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *