fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
фестивал на розето

Фестивалът на виното розе предстои на 3-4 юни

Фестивалът на виното розе предстои на 3-4 юни

фестивал на розето

За 12-та поредна година с лекотата на розовия аромат се задава и Фестивалът на виното розе ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2023 в гр. Казанлък.

В първия уикенд на юни (3 – 4 юни 2023 г.) 50 винарски изби от всички винени краища на България си дават среща в едно от най-омайните и красиви кътчета през май – Казанлък и Долината на тракийските царе. Събитието е по време на вековения земеделски празник, свързан с производството и преработката на рози и обръща сетивата ни към изкуството да виноправенето. По време на фестивала ще срещнете голяма част от лицата на българското вино, който споделят с хилядите си почитатели от цял свят своите умения да правят вино розе (и не само), с цялата непосилна отговорност да обичат и пазят природата и хората,да съхранят бъдещето на децата ни.

Винарски изби участници

Повечето винари, които идват са добре познати вече тук. Те споделят Празника на розата с казанлъчани над десетилетие: изба Марян от Елена, старопрестолните Руевит Естейт и Гулбанис Уайн, изба Афузов от Сливен, Братя Минкови-Карнобат, Едоардо Миролио, Катаржина, Анжелус Естейт, Реалити био вино от Добрич, Бибендум с Винарна Дамяница, Винарско имение Санта Сара, Винарна Тохун, Винарна Рокс уайнъри, Вила Юстина, семейна Винарна Тополово и Шато Копса.

Големите „малки“ от Сакар също ще покажат стила на виното розе от този край : Тера Тангра, Винарна Братанови, Вила Басарея, Изба Коларово, Росалеа, Бисанте, Малката звезда и Заара Естейт.

Верните почитатели на розето ще могат да опитат и вина от филмовата винена звезда Вила Мелник и артистичния пловдивски Двор №1, Ноя, Джинвира, Богдая Естейт, Витус Маринови и Царина.

Но най-интересни винаги са новите. Тази юбилейна година на Фестивала на розето води и в Казанлък едни от най-магнетичните малки семейни винени изби – Камея, Върбовка, Типченица, звездите от Дефилето на виното в Пловдив – винарна Сарандиев, атрактивните момчета на изба Димитровче, Тракия Естейт изба Гранит, винарска изба Димитрови Асеновград, органичното вино Траките и първите успешни вина на Тера Дивайн Хасково.

Вино и храна по време на фесивала

Фестивалът на виното розе винаги търси подходящата храна, с която да си партнира. Пресечната точка на вкусовете става на щандовете с Царските деликатеси на шеф Радичев, Еленските мезетата на Трухчевата къща, млечните продукти Ралица Милк на Булдекс, козето сирене и млечни изкушения на местния герой -Мандра и козеферма Бруков.

Юбилейното издание на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2023 ще представи и нови звезди на гурме хоризонта: Gracia Rose-веган напитка с Роза Дамасцена,  Домашни млечни и местни продукти без консерванти на младите фермери от Мезенце.бг.

Освежаващи коктейли, ледени безалкохолни лимонади и различни вкуснотийки за мезе ще приготвя за Вас чехкинята Ивона Покорна и нейният мобилен ГАСТРОБАР.

Вино, но и не само

В сектора на иновациите и утвърдените шедьоври остават доказаните: Винпром Троян, емблематичния Пламен Калинов и Арониада Агро и кралицата – Роузи водка. Професионализъм и компетентни съвети винаги ще получите от чаровната умница Цветанка Николова на Дионис- Елена гр.Русе и, както са ни описанли от екипа на ROSE WINE EXPO, „очарователните винени дами на гурме туризма- Winetours.bg – Пътеводител за винен туризъм и дегустации„.

Специален гост на тържественото връчване на наградите на 3 юни /събота/ 2023 г. от 12.00 ч., е  Негово превъзходителство Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България.

Очаквайте наградените вина, опитайте звездните розета на Бългaрия.

Запознайте се с техните създатели. Станете приятели!

Всеки фестивален ден от 9.00 ч. до 19.00 ч.

ВХОД СВОБОДЕН

Организацията на събитието е невъзможно без добрата воля на колектива на НЧ „Искра-1860“, сръчните ръце и усмивки на красивите ни доброволци-възпитаниците на НУПИД „акад.Дечко Узунов“ Казанлък и сянката, която ни осигурява Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани.

Долината на розите и Казанлък ще са по красиви и по-винени от преди.

И ние отново ще сме там! Елате и вие!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *