fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
4 СТРАННИ МЕСТА ЗА ОТЛЕЖАВАНЕ НА ВИНО

Защо новата серия вина на Златен Рожен отлежава в манастир?

Защо новата серия вина на Златен Рожен отлежава в манастир?

4 СТРАННИ МЕСТА ЗА ОТЛЕЖАВАНЕ НА ВИНО

Лимитирана серия Каберне фран 2019 от само 300 бутилки отлежава в Роженския манастир. Винарска изба Златен Рожен е избрала различно място за един от важните етапи на виното и показва по символичен начин неговата вековна и дълбоко вкоренена връзка с християнството. Серията е наречена „Културно наследство“ и насочва вниманието ни към опазването на културно-историческите обекти.  Средствата, събрани от инициативата на Златен Рожен ще бъдат предназначени за консервацията и реставрацията на стенописи на манастира, част от които датират още от края на XVI век.

Снимка: Златен Рожен

Инициативата „Културно наследство“

Кампания се реализира със съдействието на The Wine Inside и показва озъзнаването на значението на местното сътрудничество и съхраняването на общността. Тази година се навършват 10 години от създаването на Златен Рожен и връщайки се назад в спомените си собствениците споделят, че именно Роженският манастир е бил причната да посетят за пръв път региона и впоследствие да се свържат така силно емоционално с него, макар и да не са от този край. В първите си години Златен Рожен е само семеен хотел с малко производство на вино, но 10 години след основаването си винарната е една от притегателните за винен турзъм в региона с качествените си вина и гостоприемно отношение към всеки винолюбител. Разказахме ви за нашето посещение преди началото на гроздобера, при което имахме рядката възможност прекараме часове из различните парцели и да вникнем по-дълбоко в тероара на този край. 

Ако ви е любопитно с какво се отличава Долината на Струма, може да прочетете още:

На гости на Винарна Златен Рожен преди гроздобера

Федерико Ричи – „Мелник има невероятен потенциaл и уникален почерк и това трябва да се показва из цяла Европа.“

Как може да се включим в инициативата „Културно наследство“  ?

Половината от бутилките „Културно наследство“ са дарени на манастира, а другите 150 бутилки ще бъдат подарени на приятели и почитатели на изба „Златен Рожен“, които направят дарение за манастира – в размер според възможностите и волята си. Всеки дарител, присъединил се към инициативата „Културно наследство“, ще получи и Дарителска грамота, подписана от игумена на Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“ архимандрит Епифаний и собствениците на изба „Златен Рожен“.

Снимка: Златен Рожен

За да заявите участието си в инициативата „Културно наследство“, пишете във фейсбук страниците на The Wine Inside и на „Златен Рожен“, както и на имейли: info@thewineinside.com и winery@zlatenrozhen.bg.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *