В живота на всеки човек идва един момент, в който бързата консумация и емоции не носят вече достатъно наслада и се обръщаме към тези занимания, които носят усещането за израстване, очакване и необходимост от повече споделяне и разговори.
Така представено дотук изглежда, че създаването на лична колекция вино е занимание за по-възрастни. Това до известна степен е така, защото изисква време, средста и познания. Но колкото по-рано се захванем с тази приятна задача, толкова по-добре.
Ако обичате виното, започнали сте да посещавате винени събития, да ходите на винен туризъм, то в един момент натрупаните бутилки вино започват да заемат място.
Как да съхраните виното, как да подредите бутилките, какви условия да им създадете, за да ви радват след 2-3, но и след 5-10 години?
На тези и други въпроси ще отговорим в тази статия.
Какво ще откриете в статията:
Профилът на идеалната домашна изба
Ако вече сте посещавали винарска изба, хубавите спомени веднага ще изплуват в съзнанието ви и ще може да си представите идеалните условия за съхранение на вино. Всъщност, не всеки винен тур преминава през залата за съхрание на енотечни вина, но в повечето изби ще преминете през бъчвеното помещение, където условията са сходни.
В най-съвършения си вариант вашата лична изба би била разположена в сутерена (поне няколко метра под земята), издълбана в скала или облицована с камък или тухли, разположена в северната част на сградата/къщата. Това ще създаде естествени условия за поддържането на целогодишна равномерна температура от 10-15 ℃. Влажността в помещението трябва да е 60-70% и да бъде защитено от вибрации, слънчева светлина и не на последно място – от крадци.
Как да разположите вината?
Първото и най-важно условие на мебелите в избата е те да дават възможност за поставяне на бутилките в легнало положение. Това е особено важно, ако повечето ви вина са затворени с корк (Могат ли вина затапени с винт да стареят – вижте тук). При тази позиция виното е в досег с корковата тапа, която по този начин остава влажна. При изправено положение коркът с времето ще се свие, което би довело до пропускане на повече кислород и следователно окисление на виното. В легнало положение на вината няма да имате добра видимост на етикетите, затова изработването на лични висящи етикети биха ви били от ползва. Също така може да номерирате стелажите по редове и колони и да записвате в своя винен журнал позицията на всяко вино. Всяка страница от винения журнал на winetours.bg дава възможност да запишите дата на дегустация и потенциал за отлежаване – инфомация, която ще ви помогне да поддържате своята колекция и да знаете кога едно вино е в своя апогей (по вашата предварителна оценка).
Всяка добра изба изисква и винена библиотека
Как да поддържате малка селекция вина, ако нямате избено помещение?
Ако нямате избено помещение, това не бива да ви обезкуражава да поддържате в дома си една добра винена колекция, избягвайки най-основните грешки. Подходящо място да разположите шкаф за вино е коридорът, където обикновено няма директна слънчева светлина и не се отоплява. Като цяло поддържането на висока температура в жилището не е благоприятно за виното, но и за нас самите. Така че, ако променим навиците си, ще имаме по-добри условия за виното и през отопляемия сезон.
Избягвайте съхранение на вино в кухнята, където често температурата се покачва. Рафтовете за вино в кухненските мебели са красиви, но могат да се използват за вина, които знаем, че ще отворим в рамките на дни.
На пазара съществуват и различни хладилни витрини за вино, които дават възможност да съхранявате виното правилно където си пожелаете. Те внасят и още едно удобство – виното е темперирано и готово за сервиране. Повечето модели дават възможност да настроите различните редове на индивидуални температурни режими.
Какви вина съдържа една добра винена колекция?
Разнообразието е важно, но и количеството от всеки вид също. Ако се заемете с колекционирането на вино по-сериозно, то е добре да имате поне по 6 бутилки от вид. Така може лесно да проследявате развитието му през годините. Личната ви колекция се води от вашите предпочитания и пътешествия, но все пак виното е за споделяне и поддържането на разнообразие от стилове е важно. Това ще ви даде повече възможности за комбинация с храна и ще ни направи по-отзивчиви домакини, когато имаме гости. Добре е да поддържаме бели и червени вина за бърза консумация, за консумация в рамките на 3-5 години и вина за специални моменти, които ще отлежават поне 10 години. Включването на представители на десертни, пенливи и подсилени вина е проява на добри познания и гостоприемство.
Как да подбирате вина за вашата лична винена колекция?
Както написахме по-горе, обикновено личната ви колекция е основно водена от вашия вкус, предпочитания и винените дестинации, които сте посетили. Пътуванията ви я превръщат и в колекция от спомени и разкази, които чакат да оживеят отново на маса с приятели.
Пълно ръководство за това как да подбирате вина с потенциал може да прочетете тук:
Ако вече сте научили как да разпознавате вината с потенциал, време е да тръгнете на винен туризъм за търсачи на енотечни вина. Купуването на вина с потенциал или “en primeur” е едно от най-вълнуващите преживяваниия на винения туризъм. В избите откриваме и вина, които дори и да нямат дълъг живот са от лимитирани серии и е гордост да бъдете от малцината сдобили се с тях.
Но това изисква да попътуваме!
Подарете (си) пътуване за търсачи на енотечни вина!
Нашият екип е готов да ви съдейства с препоръки за дестинации и резервация!