fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Какво не знаем за винтовата капачка и корка?

Какво не знаем за винтовата капачка и корка?

Blog thumbnail

Тази статия е за тези от вас, които имат все още предразсъдъци към  винтовата капачка или изпитват носталгия по корка.

Ако новозеландските винени маркетолози са преборили вече мита, че само евтините вина са затворени с винтова капачка, то останалата част от света тепърва се осмелява да разсее съмненията около предимствата на винтовата капачка и да се осмели да наруши традициите. В Нова Зеландия около 80% от вината са затворени по този начин, дори традиционалисти като французите вече използват този вид затваряне все по-често.

Кои са ползите, недостатъците и предимствата от единия или другия вид затваряне.

Предимства на винтовата капачка:

 • Екологичен аспект – за нейното производство не се унищожават коркови гори в Португалия.
 • Практичност – Където и да се намираме, дори и без тирбушон, можем да отворим бутилката вино.
 • Няма риск от т.н. „дефект на тапата“ – Няма опасност виното да бъде засегнато от бактерията Трихлороанизол (Thrichloroanisole) и да придобие неприятен мирис, оприличаван на мокър картон. Този дефект може да засегне в различна степен виното. Ако имате колебания дали виното има тапа, опитайте го, обикновено на небцето този дефект е още по-осезаем. С винтовата капачка се елиминира този риск от близо 5% дефектни вина, но според някои източници опасност все пак има. Ако се използва едно помещение и за производство на вина, които се бутилират с корт, хипотетично бактерията може да се пренесе по съдовете и съоръженията и отново да засегне вината, затворени с винт. Но този риск е значително нищожен. Повече подробности за дефектите на виното вижте тук.
 • Понижаване цената на виното – в сравнение с естествения корк, цената на винтовата капачка е по-ниска, което рефлектира на крайната цена на продукта.

Недостатъци на винтовата капачка:

 • Възможна поява на аромат на спарено (кисело зеле, мръсни чорапи). При затваряне с винтова капачка виното се лишава от всякакъв контакт с кислорода, което понякога може да доведе до по явата на изброените неприятни аромати. Хубавото в случая е, че тези процеси са обратими, за разлика от дефекта на тапата. Когато е наличен спарен тон във виното, е необходимо то да бъде подложено на кратка аерация, за да се отстранят неприятните аромати. Това може да стане чрез декантер (виж разликата между декантиране и аериране може да прочетете в статията „Сервиране на вино“) или ако вече виното е разлято в чашите и тогава констатираме този проблем е необходимо да аерираме виното чрез завъртане в чашите и да почакаме няколко минути преди да опитаме отново. Този неприятен аромат също може да бъде открит и при вина, затворени с корк.
 • Отхвърляне от част от потребителите – За много потребители отварянето на бутилка вино е ритуал, който чрез винтовата капачка не би могъл да се преживее. За тези консуматори традиционния вид на бутилката е от изключителна важност.
 • Усещане за по-евтин продукт – Винтовата капачка се асоциира с по-евтини вина, макар че в много случаи това не е така, когато говорим например за среден и висок клас Совиньон Блан от Нова Зеландия.
 • Не е подходящ за вина, които са предназначени за дълго отлежаване в бутилки (над 5 години).
 • Не е приложима системата за отваряне на вино Коравин (Coravin) – Тази иновативна система за отваряне на вина ни позволява да си налеем чаша вино без да отваряме бутилката. Чрез тънка игла, която преминава през корковата тапа, се изтегля количество вино, което се запълва с инертен газ в бутилката. Тази система обаче е неприложима при вина затворени с различен от корка материал. Така че ако искаме да проследим едно вино в следващите години или да консумираме по чаша вино в продължение на дълъг период от време без виното да се окисли, то трябва да изберем такива вина затворени с корк.

И както казахме практичността на винта е може би най-доброто му качество. Този месец откриваме ваканционния сезон с Винената ни кутия, включваща вина, които са с този вид затваряне. Така че ако забравите тирбушона, ще може да им се насладите, където и да сте.

Тази статия ви харесва?

 • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
 • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *