fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
4 нестандартни места за отлежаване на вино

4 нестандартни места за отлежаване на вино

4 нестандартни места за отлежаване на вино

4 нестандартни места за отлежаване на вино

По време на всяко посещение на изба в България можете да се докоснете до самото производство, но мястото, което предизвиква най-много възклицания, е бъчвеното помещение. Мястото, в което виното съзрява в дъбови бъчви, в което се носи аромати на дърво, пушек, вино, кафе, канела. Мирише на вкусно! Стандартните места за отлежаване на вино в избите не са толкова атрактивни за посетителите и често остават скрити за тях. 

Но този етап е изключително важен за вината с потенциал за отлежаване, по време на който протичат редица процеси, формиращи т.нар. бутилков тон на виното. Условията за съхранение и стареене на тези бутилки са изключително важни, детайлно изследвани, а стриктното им контролиране е приоритет за енолозите. 

Не дотолкова изследвани и трудно контролируеми, обаче, са други нетипични места, в които в последните няколко години авантюристични енолози решават да оставят вината си да стареят. Чували ли сте за тези 4 странни места за отлежаване на вино в света?

ПОД ВОДА

Противоречиви са данните кой за първи път намира бутилки на борда на потънал кораб, които вдъхновяват съвременните винари да проучат етапа на стареене под вода. Намираме и различна информация за първия експериментатор, потопил бутилки в океана, но е факт, че към днешна дата такива практики има в САЩ (Винарска изба Мира), Хърватска, Франция, Шампан, Австралия, Италия, Калифорния, Испания, Гърция, дори вече и в България.

За първи път Винарска изба Мира САЩ използва терминът Aquaoir (от aqua („вода“) и terroir (тероар)), за да опише взаимодействието между потопен съд с вино и набора от специални характеристики, които водата и околната среда притежават: температура, налягане, светлина (или тъмнина) и движение. Ако тероарът е убеждението, че земята, на която се отглежда гроздето, придава уникално качество, специфично за това място за отглеждане, то аquaoir е концепцията, че океаните и другите водни обекти могат да придадат уникални характеристики на процеса на отлежаване на потопеното във вода вино.

Експериментаторският подход на винарите от Мира има за цел проучване на процесите на отлежаване на виното под вода, като измерват въздействието на подводното налягане върху тапите, издръжливостта на клетките, в които са поставени вината, както и събират информация за температурата на водата в сравнение с повърхностната температура. Проучват разликата между бутилките за вино, съхранявани на океанското дъно, спрямо бутилките, отлежали в склада без естествена светлина и поддържащи сравнително ниска температура. 

Чрез дегустационни оценки и химически изследвания се установява, че липсата на кислород, ограничената слънчева светлина, солената вода и лекият ефект на люлката, предизвикан от силните течения, насърчават оптималното развитие на ароматите и вкуса на виното каберне совиньон.

4 странни места за отлежаване на вино

Факторите, които влияят на ферментацията и отлежаването на виното са температура, налягане, влажност, движение, светлина (или тъмнина) и кислород, а океанът осигурява уникална среда със студени температури, постоянно налягане, малкото липса на светлина и постоянно движение. 

Винарска изба Заара Естейт реши да експериментира с 2 вина, оставяйки ги да отлежат 5 месеца на 25 м. дълбочина край Царево, при температура 9 градуса и 4 атмосфери налягане. 

 Вината Dogma Sauvignon Blanc Blаck Sea Aged 2018 и Dogma Chardonnay Black Sea Aged 2018 и могат да бъдат намерени в избата и в специализирани магазини.

В КОСМОСА

Неотдавна бе съобщено, че 12 бутилки френско вино от Бордо са “кацнали” на международната космическа станция, но не за да зарадват екипажа, а за отлежат в космоса за период от 1 година. Целта на експеримента е да се проучи как безтегловността и радиацията повлияват отлежаването на вината. 

Университетите в Бордо и Бавария участват в експеримента на Space Cargo Unlimited, а “целта е да се разработят нови вкусове и свойства за хранителната индустрия”.

След година виното, отлежало в космоса, ще бъде сравнено с виното от Бордо, отлежало на Земята, а станалото количество ще отиде за онези, които са инвестирали в изследването.

В ПЕЩЕРА

Отлежаването на вино в пещера не е новост, но определено заслужава да бъде включено в списъка със странни места. България също се гордее с пещера Магура и Прилепната галерия, в която стареят пенливи и тихи вина на едноименната винарска изба. 

Сега, обаче, ще Ви разкажем за един проект, който впечатлява със своя научен и експериентарорски подход, регионално сътрудничество и впечатляващи предложения за винените туристи, а терминът използван за първи път е “spéléoenologie” .

Лозарите от Saint Marcel d´Ardèche, в партньорство с община Saint Marcel d´Ardèche, Франция, обединяват усилията си, за да създадат пространство за отлежаване на вино в една от най-големите и красиви зали на пещерата La Grotte de Saint Marcel d’Ardèche.

12 дъбови бъчви, пълни с Côtes du Rhône Village Bio и 1250 бутилки бяло и червено вино отлежават всяка година на 80 м дълбочина в тази варовикова среда. Бутилките отлежават за около 2 години, след което се предлагат на винолюбители под етикета “Vinolithic”.

Снимка: www.speleo-oenologie.com

 

Според винарите комбинацията от условията на околната среда като постоянната температура от 14 градуса, почти 90% влажност, пълната тъмнина, липса на вибрации, без лоши миризми, без микроорганизми, без насекоми и високо съдържание на въглероден двуокис позволява на виното да се развива спокойно и да разкрие всички качества на тероарите на Saint Marcel d´Ardèche.

Образуването на сталактити и сталагмити във варовикова пещера, под действието на дъждовната вода, предизвиква образуването на CO2 в атмосферата около вината.  Този газ прониква нежно през дървото на дъгите или тапите на бутилките, като по този начин благоприятства създаването във виното на плодови ароматни молекули, които внасят финес и елегантност в небцето.

Впечатляващи са дегустациите и винените преживявания, които се организират в тази “винарна”. От сравнителни дегустации на вина, отлежавали в пещерата и такива, отлежавали във винарски изби, през дегустации на тъмно, които предизвикват всички сетива на посетителите. Предварителната подготовка в навлизането в пещерата придава допълнителен авантюризъм.  

В МАНАСТИР

4 СТРАННИ МЕСТА ЗА ОТЛЕЖАВАНЕ НА ВИНО

Традициите във винопроизводството в голяма степен са се съхранили през вековете благодарение на манастирите. Монасите са първите винари, които започват да съхраняват вино в манастирските подземия, давайки началото на първите винарски изби. Виното в Европа днес не би било това, което е в момента, без влиянието на монасите от средновековието. Техните експерименти и производство водят до разнообразие на виното и подобряване на процесите на винопроизводство. 

Тяхното наследство е това, което винопроизводителите оценяват днес! Вина, направени в манастири или в изби, създадени в миналото от монаси, могат да се намерят в почти всички християнски страни, а в България партньорството на една винарска изба и манастира в региона заслужава да бъде споменавано често. 

За 10 годишнината от създаването на винарска изба Златен Рожен, собствениците ѝ, съвместно с The Wine Inside, създадоха инициативата “Културно наследство”. 300 бутилки вино каберне фран от реколта 2020 са оставени да отлежават в Роженски манастир и влизат в серията “Културно наследство”. Всички бутилки ще бъдат дарени на винолюбители и ценители, като благодарност за направено от тяхна страна дарение към  “Рождество Богородично”. 

Ако искате да станете собственик на бутилка „Културно наследство“, прочетете как можете да го направите ТУК

Винарите и учените в сферата на лозарството и винарството не престават да проучват влиянието на различни фактори върху подобряването на качествата на гроздето и вината, както да и да откриват други екзотични места за отлежаване на вино. Ние не спираме да ги следим и да споделяме с Вас интересна информация! 

Ако темата за отлежаването на виното Ви е интересна, разберете кои вина имат такъв потенциал и как да ги разпознаем от статията ни Кои вина имат потенциал за отлежаване. 

Очаквайте още по темата: 

  • Как стареят белите и червените вина 
  • Как да съхраняваме правилно виното
  • Винен туризъм за търсачи на енотечни вина

Коментари
Костадин Василев
Отговори

Благодаря много за интересната статия. В болница с Ковид съм и статията ме разнообразие. Като оздравея, ще си закупя още вино от инициатива културно наследство от Роженския манастир. Благодаря Ви!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *