fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Професия Винен гид – Росица Атанасова от Меди Валей

Професия Винен гид – Росица Атанасова от Меди Валей

Blog thumbnail

Medi Valley се намира в с. Смочево (Кюстендил) и е една от винарните, които успешно развиват винен туризъм от години. Близостта до София и до един от най-посещаваните туристически обекти – Рилския манастир са само част от предпоставките за това. Качествените вина, устойчивото развитие, професионалното отношение на целия екип към работата и топлото посрещане са ключът към успеха и причина посещението в избата да се превърне в скъп спомен, към който да се връщаш често.

winetours.bg - Меди Валей

Днес ви представяме една очарователна млада дама, която, ако вече познавате, няма как да не сте запомнили с много топли чувства. А да имаш такъв човек в екипа си, ми се струва по-ценно от всеки медал на винен конкурс.

  • Разкажи ми на кратко за теб

  Винаги ми е било трудно да говоря за себе си и да се представям. Росица Атанасова, на 27 години, родом от Благоевград, който все още е и мой дом.  Завършила съм Европеистика, прекарах около година от образованието си във Франция (но не, не се зароди там любовта ми към виното). По професия – организатор Винен туризъм в Medi Valley Winery, първото ми работно място и мой втори дом. Обичам да пътувам и да откривам нови места, да опознавам местните хора, обичаи, а в последните години да посещавам и местните винарни 🙂 Свободното си време обичам да прекарвам в природата в езда на коне.

rosi medi valley (2)
Росица Атанасова, винен организатор в Меди Вали
  • Как започна работа като винен гид?

След дилемата, през която преминава може би всеки млад човек от моето поколение , а именно да остана в чужбина или да се прибера в България,  аз се прибрах и започна търсенето  на първото ми работно място.  Всички обяви за работа ми се струваха скучни, докато пред погледа ми не попадна обявата за Организатор Винен туризъм в Medi Valley Winery, подминах я един, два пъти, но  започнах да мисля за нея.

В началото дори ми се стори странна. Направих задълбочено проучване в интернет за винения туризъм (2014г. бих казала, че информацията на бълг. език беше доста оскъдна),  както и за фирмата и мястото. Все пак подадох нужните документи и ми се обадиха за интервю.  Никога не бях ходила в с. Смочево (интервюто се състоя в избата), помня че завоите ми се сториха доста.

Може би съм малко многословна и изпадам в подробности, но спомените ми са много ярки, сякаш беше вчера, а минаха 4 години. Интервюто трябваше да проведе с мен  – Димитър Костов, нашият търг. директор, но нещо го бе възпрепятствало, затова първото интервю проведохме с инж. Стойчо Стоев.  Той запали първата искра на любовта ми към виното.  На второто си интервю (всъщност вече се бяхме избрали взаимно) се срещнах и с един от най-слънчевите , позитивни и вдъхновени  хора в света  на виното, а именно търг. ни директор Димитър Костов. Първият ми работен ден като винен гид, беше 1.08.2014г. и така до днес.

rosi medi valley
Дегустация в Меди Вали
  • Коя е най-интересната случка при посрещане на винени туристи? Или най-забавната?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос. За мен всяка малка или по-голяма групичка туристи са интересни и забавни по различен и индивидуален начин. Миналото лято на панорамната тераса организирахме един страхотен рожден ден ,  който продължи до малките часове на нощта, беше доста забавно.

Но замисляйки се за последните посещения за мен интересното е, че всеки посетител идва при нас със своята лична история, всеки остава нещо от себе си – история, искрена усмивка, детски смях. Моето лично наблюдение и усещане е, че с по-малките групички емоциите и личните истории са повече.

Сещам за едни страхотни и усмихнати старчета, които си имали традиция, която продължава повече от 50 г. да си правят по една екскурзия заедно, ние бяхме една от спирките им тази година и за своите 80 год. имаха много спомени и емоции за споделяне.

Посрещах наскоро и сватбените гости на една млада двойка избрала нашите вина за сватбата и впечатлени от тях, подариха на гостите си винен тур при нас, беше също запомнящо се, тъй като все още носеха със себе си заряда от сватбеното празненство.  Друга двойка от Южна Африка, получили бутилка от нашите вина като подарък, виното толкова им харесва, че решават да си организират екскурзия до България, за която не били чували много и дойдоха лично да ни посетят. Историите са много.

Този уикенд бяхме и спирка от ергенско парти с радост каня всеки, който иска да чуе повече от тях на посещение в Medi Valley Winery, за да остави и той своята история. Виното е повече от напитка, то е емоция…понякога и много повече…

меди валей

  • Кое те привлича най-много в тази професия?

 Харесва ми, че съм горда от мястото, на което работя и то ми носи различни емоции и спомени.  Също така няма нищо по-хубаво и приятно да предлагаш вино, което ти самия харесваш, често пъти дори си влюбен в него. Срещам се ежедневно с безкрайно различни хора от цял свят, с различни професии и разлини светогледи, от близко и далеч. Техните истории ме обогатяват, всяка по различен начин. Правят ме съпричастна на техните емоции.

Понякога случайно или не, ни посещават и хора, които не са толкова близо до виното, но усещането да запалиш искрата и любопитството към тази, не случайно наричана божествена напитка е страхотно. За момента не бих заменила професията си с друга. Чарът е в това, че професията ми е и мое хоби. Не мога и да не спомена и това, че след 4 години, мога да се обърна назад и с чисто сърце да кажа, че не съжалявам за избора си и именно този избор и тази професия ме срещнаха с хиляди забележителни хора.

  • Кое според теб най-много очарова винените туристи при посещението и дегустацията?

Посещавайки ни, хората разглеждат избата, научават много за технологичните процеси, за отлежаването, за лозята, дегустират вината и всеки намира своето любимо. По този начин те ни стават приятели завинаги.  Личното отношение и внимание към всеки посетител е много важно според мен и мисля, че се усеща и оценява.  Очарова ги личния подход към всеки и топлото посрещане, някои ги очарова готовността да си поиграеш с децата им, докато те дегустират спокойно, други се очароват от нещо различно.

Може би ключът е  да успееш и, разбира се, да имаш желание да усетиш кое би очаровало точно тези хора, които в момента са срещу теб. Не мисля, че има формула общовалидна за всички. Но топлото посрещане е най-важно, дори това а е 2-4-5 група за деня, трябва да бъде посрещната със същия ентусиазъм както първата, защото всеки отделил и посветил част от времето си, заслужава да бъде посрещнат с топла усмивка и ентусиазъм.

medi-valley-winetours (20)

  • Как си представяш винения туризъм в България след 10 години? И кои са най-важните предпоставки, за да се случат твоите прогнози?

Вярвам, че виненият туризъм в България има огромен марж за развитие в положителна посока.  Наблюдавам тази тенденция от 2014 г., всяка година интереса на посетителите от цял свят и България се увеличава. Въпросите, които вълнуват винените ни приятели са все по-будни и по-детайлни. Представям си след 10 години да имаме още повече български изби.  Представям си винени маршрути, подкрепени от силен маркетинг, било то подкрепен от държавата или задружните усилия на избите съседки.

Пожелавам си почти всички да са усетили нуждата от развитието на този бранш, и всички заедно и обединено да полагаме усилия България да стане винена дестинация, достойна да застане рамо до рамо с вече утвърдени такива. Надявам се инфраструктурата също да се развие достатъчно, туристите имат нужда от нея, както и ние.

  • Твоят съвет към хора, които биха искали да се започнат работа като „винен гид“:

Моят съвет е първо да не се колебаят в избора си и да се гмурнат без съмнения в света на виното.  Дори да нямат специализирани знания в областта, когато има желание и ентусиазъм , всичко се учи. Нека не приемат лекомислено професията „винен гид“, тя е забавна, обогатяваща, даряваща много позитивни емоции и спомени. Но преди всичко тя е сериозна и обвързана с много отговорности.

Виненият гид е лицето на избата, много често той е първият , а понякога и единственият човек, който виждат посетителите. Той е отговорен за голяма част от впечатлението, с което гостите ще си тръгнат. Той носи отговорната задача да представи виното в най-добрата му светлина, поднесено на подходяща температура, познавайки го в най-големи детайли. Отговорно е, защото зад едно вино стои трудът, усилията и молитвите на много хора – от лозето до рафта на магазина или винения лист. Нека не подценяват никога нито един посетител било то индивидуален турист или група от хора, нека ги даряват с усмивки, знания и положителни спомени.

Дори уморени от дългия ден, десетките посетители с десетки въпроси и коментари, десетки измити чаши и подредени маси…следващият гост е отделил от времето си и идва за първи, може би и за последен път, може би това е първата и единствена изба, която той ще посети. Виненият гид трябва да ги посрещне така сякаш е чакал точно тях цял ден. Това е моето разбиране как трябва да се случват нещата.

Бих искала да споделя, че вратите на  Medi Valley Winery са широко отворени за всеки, който четейки тези редове усеща, че това е желаната от него професия. Нека се присъедини към семейството на Medi Valley Winery като Винен гид.

Тази статия ви беше полезна?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *