Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Medi Valley, Долината на Струма

Medi Valley, Долината на Струма

Ако сте се запътили към Рилския манастир или към Гърция, или пък на някъде другаде в Долината на Струма, отбележете си обезатено с. Смочево. Не заради самото село,  дано не ми се обидят тези, които са от там, а заради винарската изба „Меди Валей” разположена край него. Всъщност не ви е нужна друга крайна дестинация, защото може и да не стигнете до нея. Прекарването във винарната е толкова приятно, че няма да се усетите как лети времето,  от дума на дума и от дегустация на дегустация в компаният на Роси, винения гид на винарната. Така се случи и с нас, тъй като бяхме планирали да посетим и Рилския манастир, но стигнахме до него малко преди да затвори. Което също беше интересно преживяване, защото без навалицата от туристи, по-лесно може човек да усети силата на това място.

medi-valley-winetours (17)

Ако вече сте опитали вината на избата, сигурно те са ви заинтригували достатъчно и ви е нужен само точния адрес и свободно време, за да се решите да посетите винарната. Но все пак, ако ви трябва още информация за винарната, ще се опитам да ви разкажа малко от това, което видяхме и научихме.

„Меди валей” е създадена през 2007 г.  Сградата е модерна и напълно оборудвана за извършване на пълния цикъл на производство – от помещението за  първично винопроизводство, отделение за съхранение, обработка и стабилизация на вината, физико – химична лаборатория, цеха за бутилиране,  до изба за стареене на вината в дъбови бъчви и отделение за отлежаване на бутилирани вина преди реализацията им .

medi-valley-winetours (6)

medi-valley-winetours (11)

medi-valley-winetours (9)

 

Разполага и с прекрасна  дегустационната зала.

medi-valley-winetours (23)

medi-valley-winetours (19)

medi-valley-winetours (20)

 

Винарната разполага с 420 дка собствени лозови масиви  засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Мерло, Каберне Совиньон и др.

Тероарът предразполага отглеждане  както на червени, така и на бели сортове.  Лозята се наминат на 630м надморска височина. Почвите са алувиално-ливадни и канелени горски и съдържат дребни карбонови частици, които спомагат за естествения дренаж на почвата.  За почвите може и да не запомните,  но си отбележете (особено ако сте изявен като ценител на виното в компанията ви) , че лозята са с югозападно изложение, защото все ще се намери някой многознайко в групата, който да зададе въпроса „ Това вино от лозе на какъв склон идва- източен или западен?” и да ви гледа със закачлив поглед,  все едно ви е прецакал.

Но да не прекалявам с шеговития тон, все пак зад вината на „Меди Валей” стои сериозна работа и обмисляне на всеки детайл от цикъла на производство.  След като опитах вината не си го представям по друг начин.  И както казва Мишел Ролан в книгата си, „нека оставим магията на поетите, а вината на енолозите”.  С тях в „Меди Валей” се е заел инж. Стойчо Стоев, който освен главен енолог е и управител на винарната.

medi-valley-winetours (4)

 

Че магия във виното има, има, но тя за нас започва с дегустацията.

medi-valley-winetours (27)

Първото вино е Вионие от серията eXentric, 2013г.  – изключително приятно вино с аромат на ябълка, круша, дюля, бъз с много свеж цитрусов завършек на финала, приятни киселини, дълъг послевкус.

Второто вино е розе от серията A Good Year, 2013г. (Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд) : приятен нос на ягоди, сметана, мед, средни киселини и  средно обло тяло.

Третото вино е червено вино от Мавруд (70%) и Каберне Совиньон (30%) от серията A Good Year, 2013г. Усещат се зрели сини сливи, червени плодове, подправки, дим, мощни танини, средни киселини и приятен опушен завършек и дълъг послевкус.

Четвъртото вино е Мавруд от серията eXentric , 2013г. Гроздето за направата на това вино идва от едно единствено лозе край  с. Белащица, Пловдивско. Виното се характеризира със зрели плодове , опушени нотки, ванилия, приятно обло тяло, меки танини и дълъг послевкус.

Ако вече сте отбелязали в календара датата за посещение, не забравяйте и да предупредите за идването си на посочените тук координи.

 

 

 

Без категория
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.