fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
рупел

Рупел – избата, в която виното е преживяване

Рупел – избата, в която виното е преживяване

рупел

В търсене на уникални винени преживявания, които да внесат разнообразие в предлаганите в нашия онлайн магазин предложения, попаднахме на винарска изба Рупел. Познаваме добре вината им, а дегустациите им присъстват в магазина ни отдавна, но последното ни посещение, за което вече писахме, вдъхнови новите ни оферти за винени туристически пакети.

Именно тези уникални преживявания бяха едни от най-търсените това лято и станаха повод за много положителни коментари, споделени снимки от туристи, но и подаръци към нас. Защо бяха предпочитани – различни, комбиниращи разнообразни активности, близо до природата и с възможност да се проведат и през уикендите.

Един подарък към нас от доволни туристи, закупили ваучер за Винен велотур от нашата платформа за винени преживявания shop.winetours.bg, ни провокира и ние да се отблагодарим на Винарска изба Рупел за доброто партньорско отношение.

Трите бутилки, които ни бяха изпратени от клиентите отваряме за Вас и споделяме нашите впечатления.

Дали именно тези вина са ги впечатлили при дегустация или просто са избрали по едно вино от трите серии на избата, не знаем, но и трите вина са интересни и представителни за избата.

Сандански мискет Rusalii  2020

Сандански мискет „Rusalii“

Помним това вино от последното ни посещение през пролетта и ни е интересно развитието му за няколко месеца. Сортът е характерен за региона, а 2020 реколта е първата за избата от този сорт. Санданският мискет е получен чрез кръстосване на Широка мелнишка лоза и Тамянка през 1963 г., а високите киселини са впечатляващи за топъл район като Долината на Струма. Сравнявайки записките, които си водихме във винения журнал по време на дегустацията на място, забелязваме, че виното е все така свежо, със запазен лимонено-зеленикав цвят и доминиращи цветисти и цитрусови аромати. Откроява се помелото, розов цвят и пепел, която не открихме в първата среща с виното. Тялото е средно, с цитрусова киселинност и усещане за сладост от интензивните плодови аромати.

Етикетът отлично пасва на стила на виното, а цветистият нюанс е препратка към билките, които се срещат сред лозята на избата. Лечебни билки, с които Русалиите, на които е кръстена серията, изпълняват обреди и оздравителни игри.

Санджовезе Spancha 2016

Санджовезе „Spancha“

Сортът Санджовезе е италиански, характерен за региона на Тоскана, но също толкова добре се чувства и в Долината на Струма. Не са много производителите на вино от сорта и като че ли повечето от тях са именно в този регион. Виното дегустираме за първи път, а това, което ни изненадва е неговата реколта – 2016 г. Рядкост е вече да открием вина от по-стари реколти, които не са резерви на висока цена. Ако трябва да опишем с един израз това вино, той би бил – интересно бутилково развитие.

Цветът е рубинен с блед интензитет, с леки керемидени оттенъци, което говори за неговата възраст. Ароматът е превзет от горски плод, шума, землисти тонове, сладък сух червен пипер, мъх и карамфил. Тялото е средно към леко, балансирано и отново завладяно от подправки. Вкусно вино! А за цената си е направо попадение. Всъщност цялата серията Spancha е отлично съотношение цена-качество, а виното, което още помним от срещата ни в избата е комбинацията от Мерло и Каберне Совиньон. А тройният купаж от Санджовезе, Мерло и Каберне совиньон от същата серия е сред 50-те вина на Дивино ТОП 50.

Що се отнася до визията на серията, тя също е интересна. Името на серията идва от селото Долно Спанчево, а то от своя страна от древното селище Спанча, основано от испански благородник – рицар. Изобразеният на етикетите половин рицарски шлем, поставен в лявата страна на етикета на едносортовите вина, се допълва съвършено с другата своята половинка, изобразена в дясно при купажните вина от серията. Поставени една до друга различните бутилки от серията оформят цялостния образ на шлема. 

Марселан Gramatik 2015

Марселан Gramatik

Още един интересен и не толкова срещан в България сорт, с изключително запазен жив рубинено червен цвят за реколта 2015 г. Още етикетът ни предупреждава какво да очакваме от виното с описания, изписани по него.  Името на серията е заявка за best of us, тъй като е кръстена на фамилията на собствениците – семейство Граматикови.

Виното е с плътен рубинен цвят. Ароматите са със средна интензивност и преобладават вторични и третични аромати – мармалад от сини сливи, канела, шоколад, ментол. На небцето се долавят и тютюневи листа. Тялото е средно, танините са живи и дъвчащи. Виното е в своя пик, но може да го запазите и за още година, две.

Дегустациите сред лозята, винените пикници и велотуровете продължават и през есенния период, а есента в Долината на Струма е дълга, топла и чаровна и можем все още да сме на открито или да се любуваме на прекрасната гледка от дегустационната зала. Първите млади вина са чудесен повод да посетим избата.

На 27. ноември (събота) 2021 от 11.00 ч. Винарска изба РУПЕЛ организира празник – посрещане на младото вино на лозовия масив в село Долно Спанчево. Повече информация за събитието и контакти за резервации може да открете във Facebook страницата им ТУК.

Посрещане на МЛАДОТО ВИНО в Рупел

А за да продължим веригата с благодарности, винарска изба Рупел предоставят на всички наши читатели промокод Rupel1Wine с 10% отстъпка от тези 3 вина в онлайн магазина, валиден до края на 2021 година.

Подари българско вино от онлайн магазина на Винарска изба РУПЕЛ www.shop.rupel-wine.com

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *