fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Как да съчетаем вина от местни сортове със сирена

Как да съчетаем вина от местни сортове със сирена

Blog thumbnail

Вино и сирене – вечната тема, която е останала такава именно заради нерешимостта на този казус: „Кое вино с кое сирене се съчетава най-добре“.

„Il n’y a pas de formule magique“ (Няма магическа формула) , както биха казали французите, които почти са монополизирали словосъчетанието „Вино и Сирене“.

Хубавото на това объркващо многообразие от сирена и вина, е че винаги има нещо, което може да ни изненада, а това прави търсенето на перфектното съчетание неспирен процес. За основните принципи при съчетанието на вино и храна може да прочетете повече тук: Комбинаторика или още „Вино и Храна“

sirene-vino-winetours.bg

Ето няколко опита да обясня как бих съчетала тези български сортове със сирена:

Димят

Димятът има добре изразена свежест и би било добре да се съчетае с по-мазно сирене, например „Бри“. Този сорт се характеризира също със слабо изразен ароматен профил, подобно на Шардонето. Така че, чисто сортовите аромати, които откриваме в него, са със слаб до среден интензитет. Те биха могли да се обогатят чрез различни похвати във винификацията, като ферментация при по-ниски температури или кратко отлежаване в дъбови бъчви. Силно ароматни сирена като Камембер биха тотално заличили аромата на виното, но пък свежестта би се вписала добре с мазнотата на сиренето. Въпрос на експеримент и предпочитания.

Тамянка

Сухо вино от Тамянка може да изпробвате с френско козе сирене, което не е чак толкова мазно, но има мека и леко лепкава структура, през която средните киселини на този сорт лесно ще се проправят. Тамянката е силно ароматен сорт, така че по-добре би се балансирала със средно интензивни сирена, така че да няма сблъсък на силни аромати, но и все пак да не се изгуби съвсем аромата на сиренето сред мискетовите тонове на Тамянката.

Ако виното от Тамянка е сладко, бихте могли да опитате съчетанието със синьо сирене, чийто соленоват характер би контрастирал и балансирал сладостта и аромата на този сорт в сладка версия.

Червен мискет

Тамянката е от семейството на мускатовите сортове и се счита, че е идентична на Дребнозърнестия Мускат (Muscat Blanc à Petits Grains). Така че бихме могли да намерим много сходни черти между нея и Червения Мискет, който е от същата група. Така че съчетанията по-горе могат да бъдат също успешни и за този сорт. Но имайте предвид, че свежестта и интензитета на ароматите са по-слабо изразени при Червения мискет, отколкото при Тамянката.

Не забравяйте, че стила на виното се определя не само от сорта, а и от много други фактори като региона, винификацията, отлежаването, възрастта и стила на виното. Така че всяко съчетание би могло да бъде успешно потвърдено само с реални опити и дегустации.

С тази уговорка продължаваме към червените сортове.  

sirene

Гъмза

Гъмзата е сорт от Северозападна България, който се характеризира със среден интензитет на ароматите, средно към леко тяло, приятна свежест и характерни землисти тонове и аромати на червени плодове. По-деликатно като структура, но и рустикално като аромат и характер, Гъмзата би могла да си подхожда с прясно бяло сирене, фета, моцарела, ементал и други по-леки сирена.

Мавруд

Маврудът има среден ароматен интензитет, средно към плътно тяло, средни киселини и танини. Ароматите варират от дребни горски плодове към зряла череша, къпина, ванилия и землисти тонове. Полутвърди средно отлежали сирена (чедър и гауда, кашкавал Витоша) биха били успешно съчетание. Запазете по-солените твърди сирена за по-млади вина от сорта, където таниновата структура е по-изразена и би се омекотила от солта в сиренето.

Широка мелнишка лоза

Широката мелнишка лоза е сорт характерен за най-топлия ни лозаро-винарски регион Долината на Струма. Въпреки високите градуси през лятото и есента, характера за сорта е способността му да задържа сравнително високи киселини и следователно вината от него имат добре изразена свежест. Танините са средни и леко грубовати, които добре се влияят от отлежаването в дъбови бъчви. Характерните аромати за сорта са ягода, череша, тютюн, пръст, черен пипер, суха мента. За тази структура и ароматен профил бихме могли да се спрем на по-слабо солени сирена, прясно биволско или овче сирене или по-пресен кашкавал Балкан.

За да стане съчетанието по-лесно може да си помогнем с различни сушени или пресни плодове или сладка, които да направят диалога между тези две сложни фигури по-успешен.

Приятни експерименти!

Ако имате любимо съчетание, споделете в коментар!

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Прочетете още : Ръководство – как да дегустираме вино

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *