Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Комбинаторика или още „Вино и храна”

Комбинаторика или още „Вино и храна”

……….Тук оставих курсора да мига дълго време понеже изпаднах в спомени за ученическите години, черната дъска, часовете по математика и особено тези със задачите за вероятности и комбинации….да точно на такива спомени ми навява темата Вино и храна и съответно множеството комбинации и вариации. Замислих се дали няма да се сетя за някоя формула ( хм…надценяваш се;)  или пък да го преобразя в математическа задача и ми прозвуча ето така: Имате 6 вина и 6 ястия, от които се знае че има само 3 добри комбинации. Каква е вероятността да уцелите правилната комбинация? Излиза че е едно на 12. Не е зле, но ако все пак искате да впечатлите някой, риска си е голям, ако няма предварителна подготовка. Но тук се намесва и един друг фактор, който може да ви улесни или усложни положението – вкусовата чувствителност на всеки човек. А тя варира драстично при различните хора. Може да се подложите на тест за толерантност, който показва чувствителността ни към горчиво и дали сме толерантни, чувствителни или много чувствителни към неподходящи комбинации от вино и храна.

tolerence tasteРезултатите са много интересни, и ако имате късмет може да сте от толерантните дегустатори. Спокойно ще можете да хапвате филе от сьомга с лимонов сок и 10 годишно червено вино от Риоха, без това да смути небцето ви. Късмет ли е това или не, ще оставя вие да прецените. Но определено, ако ви се случи да приготвяте вечеря за толерантен дегустатор дори и да се провалите в съчетанието на виното и храната, това няма да е никакъв проблем. Ако обаче случите на „много чувствителен дегустатор“ по-добре е да спазваме няколко основни правила и принципи при съчетанието на вино и храна.

Ако храната е с наличие на:

  • Сладост: То виното би се усещало по-сухо и горчиво, по-малко сладко и плодово. Препоръчва се да се внимава при съчетанието на вино с високи танини и ниска сладост
  • Умами: То виното би се усещало по-сухо и горчиво, по-малко сладко и плодово. Препоръчва се да се внимава при съчетанието на вино с високи танини и осезаеми дъбови нотки
  • Сол: То виното би се усещало по-малко сухо, с по-ниска киселинност, би било по-меко и богато. Солта в ястието би направила едно вино с високи танини по-меко и приятно.
  • Киселинност: То виното би се усещало с по-ниски киселини, по-плодово, по-сладко и богато. Избягвайте вина с ниски киселини при съчетание с кисела храна.
  • Много подправки и вкусове: То виното би било засенчено от комплексността на ястието, ако самото то не е сложно и богато на вкусове.
  • Мазнина: То виното би се усещало с по-ниски киселини. Така че е добре мазни храни да се балансират с високо киселинни вина.
  • Пикантност: То виното би се усещало по-сухо и горчиво, по-малко сладко и плодово. Алкохола във виното би засилил и пикантното усещане на храната. Препоръчват се по-слабо алкохолни вина, по-плодови и сладки. Да се избягват отлежали в дъбови бъчви вина.

Добър начин да запомним тези правила е като експериментираме, и то осъзнато. Ще видим че можем да се натъкнем на някои доста интересни изключения, ако действаме по-безотговорно понякога.

Предстоящата седмица на ресторантите Sofia Restaurant Week (11-17 Септември) е добра възможност да поглезим сетивата си в някои от 25-те ресторанта, включени във формата. Всеки един от тях ще се предлага два вида тристепенно меню на стойност 25 лева. Основната идея и мисия на събитието е на достъпни цени всеки да има възможност да опита качествена и разнообразна кухня в  доказали се с гастрономически умения и отлично обслужване заведения.

sofia-restaurent-week

Share
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, автор и главен редактор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с