fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Два дни в Мелнишко по пътя на виното

Два дни в Мелнишко по пътя на виното

Blog thumbnail

Мелнишкият край едва ли има нужда от представяне. Той отдавна се е позиционирал в съзнанието на хората с виното и гостоприемството си. Като райско кътче, сгушено между три планини, той винаги пленява независимо от сезона, в който ще го посетите. 

В един от първите наистина слънчеви и топли уикенди на април се отправихме на винен тур в Мелнишко, за да си припомним не само удоволствието от пътуването, но и вкуса на познатите ни вина. Да открием новите реколти и различни сортове, за които не подозирахме, че са намерили място по склоновете между Пирин, Славянка и Беласица.      

Спецификата на района се крие в многообразието от различни терени, чиито почвен състав варира удивително. Миксът от гранит, кварц, варовик и пясък е в различно съотношение в лозовите масиви, в зависимост от това как притоците на Пирин са прорязали долината и как разместването на хилядолетните слоеве земя са застинали във вида, в който днес ни посрещат и пленяват. Но спокойствието, което носи природата тук не ни заблуждава. Знаем, че лозарството и винарството тук се развиват динамично и че дори след трудната година за браша, ще срещнем предприемчивия дух на винопроизводителите. 

Винарска изба Рупел

Първата ни отбивка е винарска изба Рупел, която се извисява отдалече на хълма до село Долно Спанчево. Собствените ѝ лозови масиви, разположени непосредствено до винарната, са заети със сортовете мелник 55, небиоло, марселан, мерло, каберне совиньон, санджовезе, рубин, пино ноар, сандански мискет, вионие, тамянка и др. Сериите вина разказват любопитни истории. Билките, изобразени по етикетите на вината, с които започва дегустацията ни, са свързани с древни лечители, наречени русалии. Останалото ви предлагаме да чуете направо на място от винения гид Елена или от собствениците- сем. Граматикови, които почти винаги присъстват на дегустациите. Можем да предположим, че е така, заради няколкото уютни къта, които са създали не само за себе си, но и за всички винолюбители, които решат да ги посетят.

Новото верментино е свежо, с аромат на пролетни цветя, със средно сочно тяло с минерален акцент. Заедно с плодовия мелник 55, регионът ни приветства с една лекота, която не беше типична до скоро за този топъл регион, но ще се убедим и по-късно, че именно тя го характеризира. 

Дегустационната зала се намира на километър от производствената сграда, като винената ви обиколка може да завърши с дегустация край бариците. Но ние ви препоръчваме да си отделите време за още по-приятна дегустация в шатото над лозята. Има и още няколко места на открито – беседката сред лозята и няколко  зелени къта, където може да съзерцавате планините с чаша вино. 

Винарска изба Рупел

Винарна Орбелус

Оттук се отправяме към Винарна Орбелус, която се намира на около 15 мин. с кола. Минава се през село Кромидово и табелите ще ви отведат след края на селото, по черен път към една от най-атрактивните винени постройки. Наподобяваща бъчва вкопана в земята, Орбелус е отличителна и с това, че производството ѝ е изцяло биологично. Оттук добре се вижда застиналия вулкан Кожух, който се счита, че е внесъл разнообразни елементи в почвения състав на лозата, които се ширят пред нас, докато опитваме бяло вино сандански мискет и асиртико в дегустационната.

Южната ни съседка е съвсем наблизо, показват ни дори едно гръцко село в далечината, но не подозирахме, че асиртикото е прескочило границата и вече дори плододава в наши земи. А и защо не? Средиземноморският климат е осезаем и тук и е важна предпоставка, заедно с заобикалящите планини, за балансирането на иначе континенталния климат, характеризиращ се с много топло лято. Говорим си за всичко това с Мария Миладинова, която идва в Мелнишкия край чак от Бургас, за да се установи и работи тук заедно със съпруга си Кирил, който е главен технолог в Орбелус.

Именно Мария се е захванала с предизвикателството да направят избата предпочитана винена дестинация, предлагайки разнообразни предложения за винени туристи. 

Винарната е доказала се както на родната, така и на международната сцена и в скоро време очакваме още приятни изненади от биологичните им лозя. 

Какво да имаме предвид: Пътят за нас не беше пречка, но може да е известно неудобство, ако пътувате с много малко дете или възрастни хора.

Винарска изба Златен Рожен

Третата ни отбивка за деня беше винарска изба Златен Рожен, намираща се в края на село Капатово. Винарната разполага и с хотел, който е всъщност и първата причина собствениците сем. Осиковски да започнат да инвестират в региона. Влюбват се в местността около малкото селце Рожен, посещавайки едноименния манастир. Затова, когато разбират, че има търг за местното читалище, без колебание се впускат в надпреварата и я печелят. Но от тогава до днес не спират да надграждат – с нови масиви (в село Левуново) и нова дегустационна през 2018 г., в която ни посрещат и днес за втори път (повече за есенното ни посещение по време на гроздобер вижте тук).

Едно от любими ни вина на Златен Рожен е от традиционния местен сорт сандански мискет, който винарната възражда още в първата година на дейността си и десетата по ред реколта от него тук показва елегантност и премереност, изненадваща за ароматен сорт от топъл регион. Опитахме много вина по време на тура, подбираме (странно може би за някой), повече бели, на които да акцентираме. Дали това е новата по-смела насока на региона, предстои да видим. Ето че и розето от санджовезе със звъчното име Розаспина и своя запомнящ се стил, с аромат на свежа ягода и сметана, обло тяло и продължителен финал, ни оставя трайни спомени и след като сме се завърнали от това пътешествие. 

Вечерта отсядаме в хотел Златен Рожен, обзаведен в типичен за региона уютен традиционен стил. А и няма как да е иначе, тъй като хотелът е паметник на културата и запазването на неговия автентичен дух е задължително изискване. 

В менюто на хотела ще откриете непретенциозни предложени, честна и вкусна храна, особено необходима след наситен ден в региона. А тук има още какво да видите освен винарните, които са нашия фокус. Обещаваме си да се върнем, за да поемем и по някоя от много екопътеки, безгрижно и без да се съобразяваме с графика. Да усетим за по-дълго енергията на Роженския манастир, които в утринните прохладни часове посетихме преди да се отправим към следващата винарна от нашия план. 

Вила Мелник

Вила Мелник се намира точно на живописния път между село Хърсово и село Винoгради. Собствениците ѝ са радетели за развитието на винения туризъм още от самото проектиране на избата, когато това е звучало твърде екзотично за мнозина. Построена в дъха на Мелник, тук обиколката включва с посещение на типичните подземни тунели, с които се гордеят всички къщи в най-малкия град. Но ние излязохме от тунелите, дори и от сграда, защото вън ни озаряваше пролетното слънце и изкушението за дегустация на открито беше голямо.

Любка Зикатанова е един от собствениците на избата, с които си говорихме на фона на  ширналите се пред нас лозя. Започваме с бяло вино от местния сорт керацуда, който бихте могли да срещнете повече в частни лозя, отколкото в такива на винарски изби. Но от Вила Мелник са повярвали в него и за втора година опознават харакета му. А той е нежен, фин и дори леко срамежлив, макар че не е нов на терена. Портфолиото тук е богато и се преплитат идеите за възраждане на стари сортове и експеримент с нови. Например свежият и сочен мавруд от серията Бергуле показва нови възможности и стил в непривични за него места. 

Тръгваме си и с още едно интересно вино от местния сорт мелник юбилеен 1300, което ще комбинираме с някое ястие, докато си мечтаем и правим планове за следващ тур в региона. 

Ако нашата програма ви харесва и искате да предизвикате хубавите емоции и сетивата си, разгледайте нашето self-guided предложение за Винен тур в Мелнишко.Самостоятелните винени турове, които изготвихме, са предназначени за винени любители, които не познават дадените региони, но искат да се впуснат в това приключение индивидуално, без да се съобразяват с големи групи туристи и стриктна предвидена програма от туроператор.

Въпреки че организираните винени турове имат своите големи предимства, голяма част от винените туристи предпочитат да пътуват сами, а понякога изготвянето на маршрут, подборът на изби и комуникацията с тях, затрудняват самото пътешествие. Именно за да улесним тази подготовка, създадохме тези пакети и ще продължим да съдействаме с изготвяне на маршрут и резервация, като гарантираме комуникация само с нас, като Ваш винен консиерж.Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *