fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Prestigio Garda – Елегантните винени аксесоари

Prestigio Garda – Елегантните винени аксесоари

Blog thumbnail

“Когато става дума за вино, казвам на хората да оставят характеристиките и рейтингите на реколтите и да инвестират в тирбушон. Най-добрият начин да учиш за виното е като го консумираш.”

„When it comes to wine, I tell people to throw away the vintage charts and invest in a corkscrew. The best way to learn about wine is drinking. “ – Alexis Lichine

Този цитат на Алексис Личине , който трудно може да преведем с точност, вероятно може да се перефразира така “Оставете предразсъдъците и опитвайте повече и различни вина. Само така ще можете да опознаете виното истински”. Да инвестираме в тирбушон е всъщност да инвестираме и в по-честата му употреба и следователно в повече разнообразни вина. Многократно сме изтъквали предимствата на винения туризъм в това отношение. Затова тази статия няма отново да ви приканва в учене за виното чрез пътувания до винарските изби. Тук ще се спрем на етапите на подготовка и отваряне на бутилка вино. Разказахме ви за историята на тирбушона, така че нека да се фокусираме и в неговата употреба. Като си запазваме уговорката, че има и чудесни вина, затворени с винтова капачка

Преди да посегнем към тирбушона и отварянето на бутилката вино е добре да имаме предвид няколко неща: 

Температура на сервиране на виното

Сладки бели вина6-8 ℃
Пенливи вина8-10 ℃
Свежи бели вина 8-9 ℃
Розета 8-10 ℃
Бели със средно тяло10-12 ℃
Бели вина с плътно тяло 11 – 13 ℃
Червени сладки вина12-14 ℃
Червени сладки вина 12-14 ℃
Леки червени вина 11-14 ℃
Млади червени вина15 ℃
Отлежали червени 16-18 ℃

Ред на сервиране на вината

  • Бялото преди червеното вино
  • От по-леко към по плътно вино 
  • От сухи към сладки вина

Когато вече имаме темперираната бутилка пред себе си, трябва да разполагаме и с хубав тирбушон. В статията “Сервиране на вино” сме обърнали внимание на отварянето на бутилка с класически тирбушон. Тук ще разгледаме предимствата на електрически тирбушон и най-вече на аксесоарите към него. 

Как да изрежем фолиото около бутилката?

За професионалистите това е рутина, която те изпълняват с лекота. Но често винолюбителите нямат необходимата прецизност и резултатът е лошо срязано фолио с накъсани краища, които не само не изглеждат естетично, но и има вероятност малки парченца фолио да попаднат в чашата. Тук дропстопът може да помогне, но все пак е най-добре да имате добре срязана капсула. Не са редки и слуачите на нараняване от лошо срязана капсула. Когато правите това с обикновен нож към сомелиерския тирбушон се предпочита срязване в долния ръб на гърловината на  бутилката. Това ви предпазва от нараняване и намалява вероятността от допир на виното до алуминиевото фолио. Отделните ножове (които са част от комплекта на Prestigio Garda) обикновено срязват капсулата в горния ръб, но са по-прецизни дори и в неопитни ръце и не създават описаните по-горе неудобства. А и ако поставите дропстоп, той ще елиминира опасността от попадане на частички от капсулата в чашата. Все пак е добре и в двата случая след отрязване на капсулата да забършете гърлото с кърпа. 

Дропстопът, както подсказва името му, позволява перфектното наливане в чашата без петна около нея или, още по-лошо, върху белия кашмир на някой от гостите ви. А вероятно и вие не харесвате увитите около бутилката бели салфетки, които вършат някаква работа, но не и цялата. А и на една изискана маса не биха стояли особено добре. Сдобийте се с дроп стоп, ще ви улесни значително. 

В комплекта на Prestigio Garda имате също така и аератор, който е всъщност и дропстоп. Той внася деликатно кислород в момента на наливане на виното в чашата. Може да го използвате в случайте, в които прецените, че виното има нужда от повече кислород, за да разгърне ароматния си профил. 

Ето че идва и моментът, в който сме сервирали отлично виното, но по някаква причина в бутилката е останало количество вино. Как да съхраним виното, така че да му се насладим пълноценно и след ден-два? Контактът на виното с прекомерно количество кислород след отварянето на бутилката води до неговото окисление, затова е важно да минимизираме количеството му. Въздействието на кислорода се ограничава и от по-ниските температури, затова дори и за червени вина препоръчваме след отварянето им да се съхраняват в хладилник, за да се консумират още ден-два. (Това обаче означава, че ще изисква малко време за темпериране на виното преди да го консумираме следващият път). 

Вакуумната помпа

Ниската температура обаче не е достатъчна. Как да отстраним кислорода от бутилката? Тук на помощ идват вакуумните помпи. А голямото предимство на електрическия тирбушон е, че в самия тирбушон Prestigio Garda има вградена помпа с 2 бр. вакуум тапи. Тъй като сме попадали на различни аксесоари за вино, едно от съмненията преди да го изпробваме бе дали тапите ще са подходящи и за бутилки с винтови капачки, тъй като техните гърла са по-широки. Е, подходящи са, а звукът, който помпата издава при използването ѝ ни сигнализира, когато въздухът от бутилката вече е изкаран.

Единственият ви ангажимент към електрически тирбушон е, че все пак в един момент ще трябва да го заредите със зарядно, включено в комплекта. Но това ще стане чак след отварянето на 80 бутилки вино. В този ред на мисли, може да ви пожелаем да ви се налага да го зареждате по-често. И отново за финал ще напомним, оставете предвазъдъците, инвестирайте в хубав тирбушон!

Prestigio Garda може да поръчате и на нашия онлайн магазин.  

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *