fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
тирбушони

История на тирбушона

История на тирбушона

тирбушони

Тирбушонът е вероятно един от вашите любими елементи в кухненския шкаф. А може би и вие като нас имате по няколко вида, проследяващи еволюцията ви като винолюбители. От най-масовия (тип „балерина“), до по-изискан сомелиерски или пък брандират с името на някоя винарска изба, която сте посетили или кауза, зад която заставате. По-модерно настроените верояно имат и електрически. За някои дори притежанието на различни тирбушони се е превърнало в хоби и тази група винолюбители си е заслужила отделно име – хеликсофили (колекционери на тирбушони). Един такъв хеликсофил – Дон Бул, дори е стигнал зашеметяващите 10 000 тирбушона в колекцията си и е написал 30 книги по темата.

Но да не изпадаме в крайности. Достатъчно е да имаме поне един или два качествени тирбушона.

В тази статия ще прочетете как са възникнали най-популярните модели тирбушони и може да откриете историята на този, който вие ползвате най-често.

Как и кога е възникнал?

Кога точно се е появил първият тирбушон е сложен въпрос, но вероятно това се е случило през 17 век, когато се е усъвършенствало и производството на стъклени бутилки за вино. Най-ранното споменаване на тирбушона е отбелязано през 80-те години на 17 век. Моделът му е взаимстван от инструмент за почистване на огнестрелни оръжия, тъй като формата на цевта наподобява тази на гърлото на бутилката. И така вече повече от 300 години този така необходим за всеки винолюбител инструмент се развива в различни модели и дизайни.

Първият патент

Преподобният Самюел Хеншал,  религиозен служител в Оксфорд, Англия, получава първия в света патент за тирбушон през 1795 г. Устройството му е включвало освен дървена дръжка и метален червей и капачка в горната част, която ограничавала докъде винтът да пробива тапата.

През  1829 г. първият нож Laguiole е ръчно изработен в едноименното френско село на север от гр. Монпелие, но чак през 1880 г. към традиционната дървена дръжка е добавен и тирбушон. Той става изключително популярен и до днес френски традиционалистите го притежават. 

“Сомелирският нож”, компактен, еднолистов тирбушон, снабден с острие за отстраняване на защитната капсула на бутилката с вино е изобретен от Карл Виенке в Германия през 1882 г. Шест години по-късно през 1888г. Джеймс Хили от Англия създава двойния лост A1 или “крилат тирбушон”, с две прибиращи се рамена за премахване на корка. Той и до днес сякаш е най-разпространения в българското домакинство.

През 70-те години на миналия век се появява нова иновация, която заплашва употребата на тирбушона. Винтовата капачка е разработена за винопроизводството за пръв път по поръчка на австралийската винарна Yalumba. Оттогава нейното приложение става все по-популярно. Въпреки това тирбушонът не спира своето развитие. Във Франция дори му посвещават музей – Musée du Tire-Bouchon в Менерб (на север от Екс-ан-Прованс), открит през 1993. Година по-рано е патентован първият електрически тирбушон.

И ето че днес през 2022 г. няма как да не се изкушим да тестваме и притежаваме именно един такъв и да сме в крак с последните тенденции. Спираме се на Prestigiо, привлечени от многофункционалността на предлаганите от тях комплекти. Ако обичате модерния дизайн и изчистените линии, вероятно тази марка, ще ви направи впечатление. Отварянето на бутилката с тях е изключително услеснено като ви е необходимо само известна доза ловкост, която след втората бутилка се придобива.

Някои от моделите като Prestigio Garda имат в себе си вградени вакуум помпи, които ще удължат живота на виното, ако решите да консумирате една бутилка в рамките на няколко дни. Друго предимство в сета от аксесоари е ножът за рязане на капсулата. С него ще сте по-прецизни и няма да нарушите визията на бутилката, както често се случва при по-неопитното отваряне на бутилка вино. Дропстопът пък ще улесни разливането в чашите.

Този аксесоар може да бъде чудесен подарък както за опитни, така и за начинаещи винолюбители.

Очаквайте скоро продуктите на Prestigio в нашия онлайн магазин.

Ще може да се запознаете с всички предимства на електрическите тирбушони Prestigio на техния щанд на Винария в гр. Пловдив (9-13.03.22). Там ще бъдем и ние! Не пропускайте виненото изложение, за да дегустирате и преоткривате виното.

 

 

Коментар
Стоян
Отговори

Много ми е интересно да науча повече информация за винопроизводство.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *