fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Работилница за лимец сред лозята – преживяване за винолюбители

Работилница за лимец сред лозята – преживяване за винолюбители

Blog thumbnail

В началото на лятото участвахме в работилница за лимецвинено-кулинарно събитие, което се проведе сред лозята на Загрей. По време на предходните ни посещения във винарната оставахме винаги очаровани и от вкусния домашен хляб с билково масло, който се поднасяше по време на дегустациите. 

Ето че ни се отдаде възможност да си отмъкнем рецептата за него по съвсем легален начин. 

Кулинарната работилницa се проведе на беседката сред лозята, по време на която се научихме как се приготвя хляб от лимец, както и защо той е толкова актуален в момента. По-богат на протеини и витамини от Б групата и по-беден на глутен. Има твърда обвивка и затова не приема толкова лесно замърсяванията от околната среда, както други негови зърнени алтернативи. Осен всички полезни свойства на лимеца, се оказа, че и рецептата на Загрей има много добро предимство. Приготвя се много лесно и бързо, не се изисква месене и се използва квас, който, както твърдят от винарната, е на над 100 години. Всички, които участвахме в работилницата получихме от него, както и съвети как да го поддържаме и използваме още дълго. 

Важно е да уточним защо всъщност екипът на Загрей провежда именно такава кулинарна работилница. Винарната е производител и на био лимец от вече 10 години, а насажденията с него се намират, също като лозята, в непосредствена близост до винарната. Загрей са едни от малкото производители с изцяло био производство. Следването на тази линия и в други направления като био лимец и био масло от гроздови семки е сякаш логично продължение за екипа, който дори вече прави лимитирани серии биодинамични вина.  

Винарска изба Загрей се намира край гр. Първомай и е създадена през 1998 година, като от 2013 година е сертифициарана като био производител. В последните години посрещат все повече туристи, които искат да се запознаят къде и как се правят вече утвърдените на пазара вина, както и новите по-смели серии като “Hand Made” и “MiniMum”

По време на работилницата опитахме и 5 вина, сред които и впечатляващото вино “Виница”, което е един от емблематичните български вина от сорта Мавруд. Прави се по специална технология, вдъхновена от едно пътуване на екипа до Италия. Ще ви оставим да научите повече на място, докато дегустирате Виница, но ако сте твърде любопитни, може да надникнете и в тази статия (Виница – 10 години преди голямата награда).   

Дегустационна зала

Работилницата и последвалият обяд с вина се проведоха на открито в непосредствена близост до винарната, която разполага и с прекрасна зала за дегустации и събития, отново с гледка към Тракийската низина и лозята.  

Кулинарната работилница се провежда за групи от 8 до 15 човека и е чудесно решение за винено-кулинарен тиймбилдинг


Дегустациите в Загрей може да намерите и на нашия онлайн магазин и да (си) подарите едно винено бягство далеч от града.   

На 26-ти октомври ще се чества за пръв път Международния ден на мавруда. „Загрей“ е една от винарските изби, който са посветили много внимание, проучвания и труд по отношение на емблематичния български сорт. В следвашия месец ще отделим специално внимание на дестианциите за винен туризъм, които работят с мавруд и други български сортове. Следете блога и празнувайте българското вино!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *