fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Пътуваща изложба тръгва по винарните от този уикенд

Пътуваща изложба тръгва по винарните от този уикенд

Blog thumbnail

Проектът „А4, МУЗИКА, ВИНО“ среща двама  творци, работещи в различни сфери на изкуството, но намерили много допирни точки помежду си. Създава мост между  картините на утвърдения живописец Тоню Цанев и изкуството на младата полска артистка Александра Кнас – и двамата горещи почитатели на българския фолклор и на музиката.

  Проектът предвижда организиране на три културни събития – „минифестивали“  във винарски изби в регион Тракия – Първомай, Харманли, Устина. Тук култът към виното и Дионис продължава да живее от древността.

Винарските изби са естественото място за събития, наситени с изкуство, танци, музика, опиянение от живота… А картините на Тоню Цанев разказват предимно хумористични истории, в които виното и водата често присъстват. Виното е свързано с веселбата, със здравия, весел дух на българина. Авторът избира малкия формат А4, за да създаде  образите на своите пиячи – общо 200 картини. Те ще бъдат част от три изложби в три винарски изби, където ще останат за около месец. Творческата идея на художника Тоню Цанев може да се обобщи в създаване на модел на «пътуваща изложба», посветена на виното, която ще пребивава в различни винарски изби. 

Театрален контур „За водата и виното“

Всяка от изложбите ще бъде предхождана от пърформансите на младата Александра Кнас, живееща в България артистка (певица и танцьорка) от полски произход, която осъществява контакт със зрителите чрез музика и танц и  предава директно своите емоции, запалва и увлича публиката.  Нейните три представления ще са изградени на основата на български ритуали и ще включват глас, танц, изпълнения на акордеон и кларинет.  По време на представлението хората ще имат възможност да се присъединят към действието.

Художникът Тоню Цанев и неговите винени творби

Основният вдъхновител за серията събития „А4, МУЗИКА, ВИНО“ е художникът Тоню Цанев. Той е роден в село Гранит, област Стара Загора. Творческият му път започва в Художествена гимназия „Илия Петров“ в София. По-късно (през 1977г.) завършва специалност живопис  във ВТУ „Св. Св.  Кирил и Методий“. Тоню Цанев е художник, аниматор, писател, поет и музикант. Изявите му са многобройни, а в тях се усеща любовта му към българския фолклор. В картините му присъстват сюжети от селския бит и народни музикални инструменти.

В изложбите от проекта „А4, МУЗИКА, ВИНО“ Тоню Цанев участва с 200 картини. Почитателите на дионисиевата напитка ще се срещната с неговото изкуство, вдъхновено от виното, в една различна среда. Не в традиционните галерии, а във винарските изби – Вила Юстина, Винарна Загрей и Вила Басареа.

Художникът избира малкия формат А4 , за да създаде по време на карантината своите герои – веселяци и добряци от народа. Най-често това са дядовци с гугли, чичковци с каскети, попът, даскалът от Чирпанския край . Всички те са пияни от музика и  весели от вино.

Първото събитие е на 8.11.2020 (неделя) от 12:00 ч. във Вила Юстина. Пред обстановката в страната откриването на изложбата с придружаващият театрален контур „За водата и виното“ ще бъдат проведени пред не повече от 30 човека. Може да видите повече за събитието и изложбтата като следите страницата  „А4, МУЗИКА, ВИНО“, както и събитието във Фейсбук – Изложба на Тоню Цанев и театрален контур „За водата и виното“ на Александра Кнас.

Проектът се финансира от Национален фонд „Култура“.

За връзка с организаторите:

Жана Симеонова – куратор 0899931796

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *