fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
пенливи винени дестианции в българия част 2

Пенливи дестинации в България (част 2)

Пенливи дестинации в България (част 2)

пенливи винени дестианции в българия част 2 ,

Първата част на „Пенливи дестинации в България” далеч не беше изчерпателна и да си признаем, някои от вината, които включихме във втората част, не сме опитвали все още, но със сигурност са в листа ни ”Must taste in 2021”.

За някои хора пенливото вино радва още едно от сетивата – слухът. Звукът от отварянето на бутилката точно в полунощ е единствената радост, която това вино носи за тях. Изборът им е лесен и е воден от най-ниската цена. Трябва да отбележим обаче, че шумното отваряне на бутилката не е в съответствие с етикета и за да го направите дискретно се изискват много повече умения и опит.

За всички винолюбители, за които пенливото вино не е просто звук, на който се радват само по празници,  изборът е по-труден! Самият факт, че разделяме пенливите български вина в 2 статии, за да обърнем заслужено внимание на всяко едно от тях, свидетелства, че изборът е голям!

Katarzyna Estate

И във втората част стартираме с пенливи вина, направени по метода „Шармат”, каквото е и естественото пенливо вино на Катаржина. Направено от 100 % шардоне, от реколта 2018, виното е отлежавало 6 месеца върху утайките в акратофора, след което е бутилирано и вече може да се открие и да радва трапезата Ви.

Избата е разположена в подножието на Източни Родопи, само на 2 км от границата с Гърция и впечатлява със съвременното си технологично оборудване, разнообразните серии вината и колоритните, и запомнящи се етикети.

 Районът е богат на културно-исторически обекти, което прави дестинацията още по-интересна за винените пътешественици.

Тази година избата откри “La maison de Katarzina wine & tapas” в сърцето на София, където винени любители могат да се насладят на всичките им вина, да ги съчетаят с интересни деликатеси, дори да си закупят за вкъщи.

Катаржина естейт

Винарска изба Ялово

От Източни Родопи се отправяме към Стара Планина, в чиито поли е сгушена малката винарна Ялово. Отношение към детайла, респект към позабравените местни сортове, занаятчийски подход и провокативни етикети са отличителни черти за тази винарна, а пенливото им вино достойно заема място в статиите като тази. Направено по традиционния метод Шампеноаз, естественото пенливо вино от пино ноар от реколта 2009 се среща както в стандартна бутилка, така и в магнум бутилки, в ограничени количества.

От туристическа гледна точка винарната е изключително интересна, тъй като се помещава в бившето училище в едноименното село до Велико Търново. Дегустации се провеждат в специално изградена дегустационна зала или във впечатляващия озеленен двор, а вината са акомпанирани от собствено производство деликатеси. Подарете (си) Винен уикенд във Велико Търново и се насладете на това винено приключение с доза авантюризъм.

Винарна Ялово

Боровица

Ще сте късметлии, ако откриете едно от пенливите вина на Боровица, тъй като сериите са изключително лимитирани. Разположена в близост до едноименното белоградчишко село, Винарна Боровица отглежда своите лозя под белоградчишките скали, а почвата е червена песъкливо-камениста.

Районът е богат на природни забележителности, хълмист, с няколко пещери и привлича много български и чуждестранни туристи, а вината на избата засвидетелстват колко благодатен е този лозарски регион.

Пенливите вина са Borovitza ANNO 1903, от лозя от 1903 г и Orange Brut (100% шардоне) , от което са произведени само 278 бутилки.

Нерагора

Италианското звучене в името на изба Нерагора не е случайно. Кръстена на селото, в което се намира – Черногорово, Пазарджишко, винарната е собственост на италиански инвеститор, чиито подход и философия се базират на биологично земеделие, минимална технологична намеса във винификацията на вината за максимална проява на тероара.

Daphne Brut е пенливият представител на вината им, а сортовете са шардоне и пино ноар. Интересен е фактът, че 20% от виното отлежава в бъчви, преди да протече вторичната ферментация в бутилките и последващото отлежаване върху утайките за 40 месеца.

Пенливи дестинации в България Нерагора
Винарна Нерагора

Изненадата (поне за нас)

Plein Air Glera Brut е естествено пенливо вино, направено по класическия метод, а изненадата е сортът – Глера. Лозовият масив, биологично отглеждан, се намира между Каварна и Българево и носи звучното име „Реджо ди Калакрия”, но вината се произвеждат и бутилират във винарска изба Магура. 

Ако сте пропуснали „Пенливи дестинации в България – част 1“ може да я прочетет тук.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Разгледайте нащия онлайн магазин за винен туризъмshop.winetours.bg

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *